torsdag 9. januar 2014

Hjelp! Plantene mine ute i hagen vokser – Hva gjør jeg?


Løytnantshjerter er tidlig ute med skuddene sine.

Nå som det har vært mildt så lenge er det mange som begynner å bli bekymret over at plantene ute begynner å spire og vokse. Vi haster oss ofte til den konklusjonen at dette ikke er normal og at plantene kanskje vil dø. Heldigvis for oss er plantene veldig tilpasningsdyktige og de aller fleste er tilpasset et varierende klima. 
Hagen vår.
I hagen vår har vi gjennom årene hatt ganske tøffe vårer og vintre. Vi har ofte minus 20-30 grader på vinteren og snø. I år har vi pluss 4 grader og regn…. Ikke mindre en 2 år siden hadde vi krokus, blåveis,  juleroser og kjøpte påskeliljer i full blomst i april, da det plutselig ble 14 minus i 2 uker. Når plussgradene kom tilbake reise plantene seg opp og fortsatte som før. Alle husker vel denne kalde våren vi hadde i 2013. Mange trodde det var kulden som drepte plantene våre, men det viste seg at utørkende vind og sol i kombinasjon med frossen bakke var årsaken. Men hva vil denne høst og vinteren bringe av vær?

I hagen står tystbast og venter på å springe ut.

Frostveske.
Tidlig på året har mange planter en ”frostveske” i saften som gjør at de tåler mange minusgrader. Dette gjelder spesielt for alle vekster som er tidlig ute med å komme med blomster og blader. Mange tidligblomstrende planter begynner allerede på høsten å utvikle skudd. Det er fordi de skal blomstre, samle næring og danne frø tidlig, før de blir overvokst av andre planter eller skygget for av trær. Dette gjelder spesielt løkvekster og en del stauder. Busker og trær har sovende knopper ved basis av hovedknoppen, som vil bryte på nytt hvis hovedskuddet skulle være så uheldig å fryse bort. 
Syrinene hat tatt helt av og tror det er vår.
Stående vann.
Det viser deg ofte at det største problemet når det gjelder overvintring ikke er selve kulden, men at plantene har det for vått gjennom vinteren, ihvertfall for stauder og løk. Mye regn kombinert med sterk frost, gir plantene våre en utfordring. Det beste du kan gjøre for plantene dine er å sørge for at det ikke blir stående vann i bedet. God drenering gir plantene bedre overvintring.

Lerkesporeknoller dytter seg selv opp av bakken, men de tåler mye.


Hva trenger du å gjøre?

 • Sørg for at overskuddsvann finner veien bort fra plantene.

 • Kommer det snø, så spa snø over plantene dine, spesielt over planter inntil husveggen der det kommer lite snø. Snø er den beste isoleringen vi har på vinteren.

 •  De aller sarteste plantene kan du dekke med litt granbar (eller restene fra juletreet) for beskyttelse. Men putt ikke for mye på slik at det blir for tett. Luft må til så ikke planten under råtner.

 • Har du sarte busker og trær eller de er nyplantede kan du dekke dem med strie. Strien beskytter ikke mye mot selve minusgradene, men den beskytter plantene mot den uttørkende og kalde vinden, som kan sprenge cellene i skuddene. Minus 10 grader og vind kan fort virke som minus 25 grader på plantene. Strie har den fabelaktige egenskapen at den beskytter, men slipper igjennom luft slik at plantene under ikke råtner.

Gå ikke på plenen hvis det er frost på den. Da kan du få brune flekker.Vi krysser fingrene på at overvintringen går bra dette året også :-)

Lykke til alle sammen!


Hilsen Tommy og Kenneth

7 kommentarer:

 1. Takk for gode råd! Jeg var ute i morges of fant mange tulipanpotter fylt til randen av vann. Har visst ikke vært flink nok med dreneringen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei :-)

   Potten er sikkert frossen, så vannet ikke får rent ut? Der hjelper å legge potten ned på siden noen dager :-)

   Hilsen Kenneth

   Slett
  2. Jeg la den ned med en gang jeg så at den var full av vann og da rant alt ut inkl hele løklasagnaen.
   Ja ja, nå blir det spennende å se hva som kommer opp om noen i det hele tatt :)

   Slett
 2. Kjempefine råd nå, for det er nok veldig mange som bekymrer seg for hva som skal skje med plantene når frosten kommer for fullt. Spesielt etter en så mild og våt vinter som vi har hatt frem til nå!
  Ha en fortsatt fin kveld.
  Stein

  SvarSlett
 3. Full spiring her hos meg også, men eg satsar på at det skal gå bra likevel når kulden sett inn. Har alt for mykje til å starte med innpakning :))
  Har erfart at det er som dåkke seier at det er fukta som øydlegg plantene. Så sist sommar vart det blanda inn ein god del sand i beda for bedre drenering og meir skal det bli.
  Vi får krysse fingrane å håpe på at alt går bra.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei!
   Det gjør vi også. Etter flere år i bakken er plantene godt tilpasset klimaet her :-)

   Det går nok bra :-) Hilsen Kenneth

   Slett
 4. Takk for at dere deler av kunnskapen. Dette var interessant å lese. Hagen min ligger nok rett utenfor denne vårvintergrensen, så jeg er ikke så bekymret, men jeg følger jo spent med på de andre sine hager her i bloggverden.
  Jeg har egentlig tenkt at vinteren i år kanskje er mer lik den engelske/danske. Der spirer det vel tidlig, men enda er de utsatt for perioder med frost og snø..? Det virker jo som at det er helt greit. Planter er tøffe :)

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...