fredag 5. juli 2013

En hyggelig oppdagelse

Tre former av geitrams 'Nordveien', vår "nye" og en vanlige arten.

– Se der, stopp! er et uttrykk som ofte høres når vi er ute og kjører. En av oss, gjerne den som kjører, holder et øye med veien og trafikken. Den andre speider i grøftekanten etter varierende former av våre ville planter. Denne gangen var det noe høyreist og lyserosa som lyste opp mellom blå og rosa lupiner og gress.
Etter å ha sluttført det dagens oppdrag faktisk var, å handle prismaskin til Garden Living butikken vår, var det tilbake til nevnte grøft for å kikke nærmere på det lyserosa.

Det viste seg å være en lysrosa geitrams (Chamerion angustifolium syn. Epilobium angustifolium). Mange som har opplevd å få geitrams inn i bedet har sikkert forbannet den opp og ned, men er du inneforstått med at den sprer seg, og tar forhåndsregler ved å plante den i en plastbøtte uten bunn, kan den bli et vakkert innslag i hagen. OBS! Selv om den står i en bøtte er det ikke sikkert den har tenkt til å bli der!
"Vår" geitrams sammen med 'Stahl Rose' i boka til Carol Klein.

I boken ”Plant Personalities” skriver den britiske hagepersonligheten og TV-kjendisen Carol Klein: – Geitrams forekommer vilt i Europa, Amerika og Asia. Den har en så vekstkraftig voksemåte at det er lett å forestille seg  at de lange, hvite røttene tok  turen under Atlanteren, og over Alpene og Himalaya.” 
Den spre seg i hvert fall godt.

Vi dyrker allerede en hvitblomstret variant av geitrams. Vår form har vi fått av Knut Lønø, tidligere redaktør av Norsk Hagetidend. Han fant planten i Vestby der han bor og kalte den ’Nordveien’. 
Den vanlige formen har vi også, den har kommet hit på egen hånd, og nå har vi den nye lysrosa formen – som vi ikke har gitt noe navn enda.

Det finnes allerede en lyserosa form på markedet. Geitrams ’Stahl Rose’ har lyserosa kronblader, lik vår, men etter bildet i boka til Carol Klein ser vår form ut til å ha en nyanse lysere kronblader. Nå gjelder det bare å finne en plass til den i bedet, og holde et øye med den så den ikke vokser på bekostning av andre hageplanter i hagen.
Det nye vidunderet, en lysrosa fom.
God, gammel, spredningsvillig geitrams.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...