lørdag 19. mai 2012

Lag dine egne juleroser


Samle pollen fra farsplanten
Merk blomsten godt

Juleroser er veldig lette å krysse med hverandre og noen ganger gir det morsomme resultater også. 

Finn to planter du vil krysse, som har fin blomsterform og fine farger. Bruk en pensel og stryk forsiktig over pollenet på den du vil skal være farsplanten. På morplanten fører du så pollenet til arret, som er i senteret i blomsten. De ser ut som fem rødlige pinner. Du kan godt krysse far og morplanten begge veier for større variasjon.
Juleroser med prikker har det dominerende genet, så frøplanter av planter med prikker blir ofte prikket.

Gjør dette før blomsten har sprunget helt ut, slik at ikke pollinerende insekter bestøver planten for deg med en annen plante sitt pollen. Knyt en tråd rundt den blomsten du har pollinert, slik at du vet hvilken blomst du har jobbet med.
Skal du være 100% sikker på at ingen insekter bestøver blomsten din med pollen fra en annen julerose, kan du knyte en tøypose rundt blomsten. Så gjelder det å vente til frøene blir modne i juni. Frøene detter fort ned til bakken, så følg godt med!

Overfør pollen til morplanten
Merk den bestøvede blomsten godt


Såtips!
Julerose frø må sås helt ferske, da spirer de best. Så de med en gang de blir modne i slutten av juni. Så frøene i potter med vanlig blomsterjord. Dekk gjerne frøene med et lag sand for drenering. Sett pottene i skyggen og hold dem fuktig. Det hender de begynner å spire på høsten, ellers spirer de til våren. Fortvil ikke om de spirer på høsten. Disse plantene er designet for å tåle frost og kulde og klarer vinteren fint. Småplantene kan prikles over i egne potter eller plantes ut på egnete steder. De første blomstene dukker opp etter 3 - 4 år.


Selv om ikke privatpersoner kan kjøpe planter fra utlandet, uten sunnhetsserfikat kan du kjøpe ferdig håndpollinerte frø fra utlandet. Ashwood Nurseries i England har de beste sortene, og har blitt verdenskjent for dette. Frøene må bestilles tidlig. De kommer i posten så fort de er modne og må sås straks.


Husk å samle frøene i juni
2 års frøspirer
Juleroser selvsår seg også gjerne


Copyright Photograph © Kenneth Ingebretsen

5 kommentarer:

 1. Ja har man tilgang på ferske frø så er julerosene ikke noe hokuspokus å få til. Jeg skal ikke gå så langt at jeg kaller det ugress, men noen juleroser er veldig flinke å selvså seg :) Lett å spa opp og hyggelig å dele med andre :) God helg!

  SvarSlett
 2. Heisan.
  Sikkert spennande å sjå resultatet av slikt arbeid. Eg nyter at julerosene mine sjølvsår seg (trur i alle fall det er den)og at eg har klart å la dei får sjanse til det...forsiktig ugrasfjerning altså.
  Ha det godt.

  SvarSlett
 3. Takk for beskrivelse av hvordan så egne juleroser. Jeg lurer på noe. Julerosen jeg kjøpte til julen 2015 har gitt frø, og jeg sanket de med tanke på å kunne så dem. Men... nå leser jeg jo her at de bør sås ferske og i juni. Jeg kan ikke få til både og, så mitt spørsmål blir derfor; kan jeg gjøre et forsøk tror dere, på å så frøene nå når de er ferske eller bør jeg vente til juni? Jeg er takknemlig for evt. svar.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei May-Liss!

   Det hender de som blomstrer på vinteren lager frø som ikke er spiredykrige, de er liksom litt tomme inni. Hvis frøene er harde ovale og blanke i skallet er det verdt et forsøk. De må sås ferske som du sier, så du bør så de nå. Frø som har ligget noen mnd spirer dessverre veldig sjelden. Du kan så de inne på et kjølig og lyst sted eller i en potte som du kan grave ned under snøen.

   Lykke til!

   Hilsen Kenneth

   Slett
  2. Tusen takk, Kenneth! Jeg gir det et forsøk nå, jeg, så ser jeg hva som skjer.

   Slett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...