mandag 23. desember 2013

Våre juleblomsttips.


Julens blomster skaper ekstra hygge, men med brune fingre kan gleden bli kortvarig. (Bilde: Oppplysningskontoret for blomster og planter)


Er du en av mange som ufrivillig ender opp som en planteseriemorder i julen? En av dem med såkalte brune fingre?
Noen ganger steller vi nok plantene våre feil, men ikke alltid. For én sak er å få disse juleblomstene til å leve i et veksthus, en helt annen sak er det å få dem til å leve i en varm og ofte mørk stue. Les våre tips og erfaringer med disse blomstene.


Alpefiol - Cyclamen persicum
Alpefiol er en gammeldags og sjarmerende potteplante. Den brukes ikke bare til jul, men er også en fin stueplante hele høsten. Den stortrives i eldre litt trekkfulle hus, det er en av grunnene til at vi ofte har alpefiol i flere år.

Denne planten trives lyst, men kjølig. Det er der konflikten kommer inn med tanke på en varm stue. Sett planten lyst og hold den borte fra varmekilder som panelovner og peiser. La planten tørke lett opp mellom vanningene. De visne blomstene skal ikke klippes av men nappes lett ut fra basis av planten.

Ved kjøp: Pass på at planten ikke har gråskimmel (en mugglignene sopp) ved basis av planten. Blomsterstilkene skal være stive og i sentrum av blomsten. Unngå planter med gule blader og prikker i blomstene.




-----------------

Ridderstjerne - Hippeastrum
Riddersjerne også kalt amaryllis er en løkvekst fra Sør-Amerika, som drives frem til jul her i Norge. Plantene du kjøper vil alltid blomstre fint, nesten uansett hva du gjør for blomsteranleggene ligger ferdig nede i løken.

Sett planten lyst og la jorden tørke opp mellom vanningene. Jo mørkere planten står, jo lengre blir blomsterstilken som strekker seg mot lyset. For å få kortere blomsterstilk kan du holde planten knusktørr i en tre ukers tid. Men så fort knoppene springer ut må den ha vann ellers står blomstene veldig kort. Vi synes ridderstjerne skal være høye, overdådige og staselige, så da er det bedre å støtte dem opp med bjørkekvister eller egne riddersjernestøtter. Les mer her
Ved kjøp: Se til at blomsterstilken ikke er skadet eller knekt og at løken ser fast og frisk ut. Planten trenger ikke være gjennomrotet i potten, de blomstrer fint uansett. Stor løk gir flere blomsterstilker og blomster.



-----------------

Azalea - Rhododendron simsii
Azalea er skjønne planter med en gammeldagssjarm som har blitt veldig populære igjen. De selges som regel til jul. De siste årene har nye spennende sorter dukket opp, og mange av disse selges som en vinterpotteplante i januar.

Dette er egentlige en vårblomstrende plante fra Øst-Asia. Den trives lyst og  gjerne kjølig. Sett planten lyst og bort fra varmekilder som panelovner og peiser. Planten tåler ikke å tørke ut og trenger vanning hver 2–3 dag. Tørker de for hard ut kaster planten alle bladene. Bruk et stykke oasis i bunnen av potten som vannreserve. Potter du om planten etter jul kan du ha azalea i mange år.

Ved kjøp: Se til at bladene står ut og ikke er litt matte og foldet nedover. Er de det kan det tyde på en tørkeskade. Azalea drysser alltid litt, men pass på at ikke bladene drysser av. Blomstene bør være som på bildet ved kjøp for å holde lengst mulig.



-----------------

Julestjerne - Euphorbia pulcherrima
Julestjernen er juleblomsten nummer én for mange og har vært det de siste 50 årene. Det er en flott blomst som du kan ha i mange år og den kan bli som en stor busk etterhvert.

Mange syntes julestjerner kan være vanskelige. Men følg disse kjørereglene så burde det går fint. Pass på at du pakker planten inn når du kjøper den. Ja selv om det er noen plussgrader ute! De liker ikke trekk eller store temperatursvingninger, spesielt hvis jorden er våt. Gi den en lys plassering. Julestjernen må tørke opp mellom hver vanning og aldri stå i vann, da klapper de fort sammen. Det er egentlig bedre at de har det for tørt en for vått, for tørke takler de bedre en for mye fuktighet.

Ved kjøp: Dekkbladene (de røde) skal være godt utviklet med en god størrelse. Blomstene (Cyanthier) i midten skal ikke drysse av eller være avblomstret.  De skal være faste og på vei til å åpne seg. Sjekk ved basis av planten at stilken er grønn og fin. Den skal ikke være grå, da kan vevet være skadet av råtesopp. Spesielt i grupper, der mose ligger inntil stammen. 


-----------------

Juleglede - Begonia x cheimanta
Julegleder er ingen populær juleblomst lenger. Noe vi synes er synd for den har en trykk gammeldags sjarm som få planter har. Vi har lange tradisjoner med dyrking av denne blomsten som var en av de første juleblomstene vi hadde i Norge. Hver enkelt blomst er nydelige!

Gi den en lys plassering, men siden dette er en begonia tåler den mindre lys en mange andre juleblomster. Den liker å ha det litt kjøligere en feks julestjerner og trives godt i et vindu. La planten tørke lett opp mellom hver vanning. Knip av visne blomster ved behov.

Ved kjøp: For at den skal være lengst bør ikke mer en halvparten av blomstene være utsprunget. De står ofte i plastposer når de selges, så se etter at det ikke er gråskimmel (en mugglignene sopp) på stilk eller blader.




-----------------

Julerose - Helleborus niger
Julerose er skjønne planter og har blitt utrolige populære de siste årene her i landet.  De trives bedre ute i hagen, enn inne i en varm stue, men hvem kan motstå disse søte blomstene?

For at denne vårblomsten skal holde lengst mulig bør den stå lyst og kjølig. Er det rett under eller over null kan den godt stå ute på trappen, da holder den aller best. Pass på at den ikke tørker ut. Les mer her. Hold planten borte fra varmekilder som panelovner og peiser. Blomstene er flotte flytende i en skål med vann gjerne sammen med flytelys.

Ved kjøp: Blomstene skal være i knopp eller at de begynner å springe ut. De skal ikke være grønne, da har de blomstret over. De kan være med eller blader. De uten blader er dyrere, for noen har klipt av alle bladene. Bladene skal være mørkegrønne, uten sorte flekker.



-----------------

Usambarafiol - Saintpaulia ionantha
Denne planten selges hele året og er egentlig ikke spesielt julete, men lilla og hvite planter selges i adventsperioden. De er lettstelte planter.

Saintpaulia tåler mye og er like fin i vinduskarmen som på stuebordet. Den tåler tørr luft godt. La den tørke opp mellom hver vanning. Gi den helst vann på skålen. Unngå å få vann ned i rosetten eller på bladene, de får da brune flekker. Knip av visne blomster ved behov. har du funnes en som er spesielt flott, kan saintpaulia formeres med bladstiklinger.  Les om det her.

Ved kjøp: Oftest ikke mange fallgruvene her, men se etter at bladene ser fine ut og at planten ikke har for mange blomster som er sprunget ut. Plantene kan få lus, så se i blomsten eller på baksiden av blomsten om det sitter noen der. De er som oftest ikke på bladene da de er hårete.



-----------------

Svibel - Hyacinthus orientalis
Svibler er skjønne planter som dufter himmelsk. De er billige og lettstelte juleblomster. Er du allergisk mot sterke dufter bør du kanskje vurdere å styre unna denne blomsten.

Dette er en løkblomst som har blomsteranleggene ferdig laget nede i løken. De vil blomstre nesten uansett hva du gjør.  Skal du ha glede av dem lengst mulig bør jorden tørke lett opp mellom hver vanning. Hold planten borte fra varmekilder som panelovner og peiser. Jo varmere blomsten har det jo kortere står den, så sett gjerne planten på et kjøligere sted på natten. Plantene kan trenge oppstøtting.  Les mer her.

Ved kjøp: Disse blomstene er stort sett greie å kjøpe, men størrelsen på løken avgjør hvor kraftig blomst du får. Store løker gir kraftigere blomster enn små løker. Påse at bladtuppen som stikker opp av løken ikke er skadet. Løkene skal ikke være myke.



Stell av snitttulipaner kan du lese om her.



Kos deg med blomstene og kos deg i julen!

God jul!

Hilsen
Tommy og Kenneth






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...