søndag 17. november 2013

The Beth Chatto Gardens - November


The Gravel Garden så fin ut enda det var november.
Siden det var blitt november og vi synes vi hadde fortjent en liten løksesong-avslutnings-studietur til England, valgte vi å igjen reise til The Beth Chatto Gardens i Elmstead Market utenfor Colchester i Essex.

Vi er store fans av Beth Chattos bøker, hennes fantastiske hage og innholdsrike planteskole. Og vi har vært så heldige å treffe henne flere ganger på våre reiser i England.

Du kan lese mer om hagen her: http://www.bethchatto.co.uk/

og lese innleggene fra da Tommy jobbet her sist høst her:

Jobb hos Beth Chatto del 1

Jobb hos Beth Chatto del 2

Jobb hos Beth Chatto del 3

Det var en lett overskyet dag, og selv om vi allerede var kommet til midten av november stod det flere biler på parkeringsplassen utenfor hagen da vi ankom. Med en gang man kommer innenfor de høye hekkene som omringer hagen møter du den berømte grushagen (The Gravel Garden). Selv i november var den et vakkert syn med sine forskjellige planteformer og teksturer. Mye grønt og grått bladverk, men også noen blomstrende planter her og der, og en intens lilla glassbær (Callicarpa) som farget den ene delen av hagen. En storvokst og frisk Melianthus hadde blader i blågrønt og så fremdeles frisk og frodig ut. Vi dyrker denne halvbusk/stauden som en overvintringsplante, men her kan den stå ute hele året.

Bergenia og Yucca er fine sammen
Melianthus major er lekker!
I november ser man lettere strukturen i The Gravel Garden hos Beth Chatto.
Yucca gloriosa 'Variegata' med Nasella tenuissima
Etter en runde i grushagen tok vi en liten kikk blant plantene i planteskolen. Siden vi driver staudeplanteskole selv er det spesielt interessant å se hvordan andre har organisert plantesalget sitt, se hvordan plantene ser ut og ikke minst hvilket utvalg de har. Deretter slo vi av en prat med David som er ansvarlig for planteskolen og som Tommy jobbet sammen med sist år før vi begynte på dagens hagevandring.

Beth Chattos hage er alltid vakker, og selv i november er den full av farge. Ikke like mye blomsterfarge som på våren, men flere forskjellige grønne og gule nyanser. De er spesielt gode på å gruppere og plante sammen forskjellige bladvekster her i hagen. Et bed var helt overfylt med lyslilla høstkrokus (Crocus speciosus). Og imens vi stod og beundret de mange løkblomstene kom Beth Chatto gående sammen med en av sine ansatte. Det var spesielt hyggelig å få slå av en prat med henne om hage i Norge og om de flotte krokusene (Og om musene som spiser dem opp når de prøver å plante dem andre steder i hagen).
  
En nydelig lønn med høstfarger
Bergenia med Phormium gir fine kontraster
Bregner og Arum trives i skyggen
Apeskrekk-Araucaria araucana
Callicarpa bodinieri har verdens flotteste bær på høsten!
Høstkrokus (Crocus speciosus) har blitt spredd i bedet ved et uhell, men flotte er de.
I woodlandhagen var det mer eller mindre grønne farger på denne tiden av året, men i mai er denne delen av hagen en fargefest i forskjellige blomsterfarger. Vi var spesielt opptatt av hvilke bunndekkeplanter de har brukt og hvilke planter de har benyttet for å plante sammen med tidløs (Colchicum) som kan være en litt vanskelig løkvekst å plassere da den får et stort bladverk om våren og blomstrer om høsten.

Etter hagevandringen gikk vi tilbake til salgsarealet og her traff vi på Åsa, som er overgartner i hagen. Hun kunne blant annet fortelle at Colchicum plantes sammen med gravmyrt (Vinca) og at rosestorknebb og valurt gjerne er for voksevillige til at Colchicum vil greie seg sammen med dem. Deretter fikk vi en liten omvisning i planteskolen, for Kenneth hadde ikke sett denne delen, og nesten før vi viste ordet av det var klokken blitt fire og hagen skulle stenge. Men vi kommer snart tilbake!

Euonymus gir farge på vinteren
Høstblomstrende Galanthus reginae-olga
Lamiastrum galiobdonum
Lamium trives i skoghagen
Skjønne farger, teksturer og fasonger!
Neriner er en av høstens dronninger.
Neriner er søte løkplanter.
Salix og Acer i skoghagen.
En serie med dammer gir fine vannspeil.
Mange stauder får stå siden de er dekorative.
Jordbærdrue (Vitis fragola) smaker som kjærlighetsfrukt!
Prydgress gir fin struktur på vinteren!
Dette er en god sammenplanting med Pulmonaria og Tellima, den skal vi kopiere!



Hilsen Tommy og Kenneth



Hageliv © Kenneth Ingebretsen




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...