torsdag 6. juni 2013

Ramsløkeventyr


Høsting av ramsløk
Duftende ramsløkblader samles sammen
Ramsløk (Allium ursinum) er en fantastisk norsk villplante som har en sterk løklukt og -smak. De kan dekke store områder med sine løkduftende blader og hvite blomster. Har du funnet et ramsløksted kan du komme tilbake hvert år og høste av plantene. Bare ikke høst av de samme plantene hver gang. Rett etter blomstring danner planten raskt frø og visner ned. Den komme da ikke opp igjen før året etter. Ramsløk trives på lyse løvskogsområder, gjerne i nærheten av bekker. I hagen trives de nesten overalt og sprer seg fort med frø. Planten vokser fort og frøplanter vil blomstre og er høsteklare etter kun 2–3 år. Det er bladene vi bruker av ramsløk, den har ikke noen løk under bakken å snakke om. Og på den måten kan den komme igjen år etter år. Bladene høstes når blomstene er i knopp eller når de er på vei til å springe ut.

Vi tok turen ut til ramsløkstedet vårt for å samle inn blader til ramsløkpesto, ramsløkpuré, men også til en spennende oppskrift jeg kom over på syltet/saltet ramsløk som de bruker i Sibir. Vi har ramsløk i hagen, men langt i fra nok til å lage noe ut av. Når man plukker blader og skal lage noe vil du fort finne ut at det går med en del blader til oppskriftene.

Skogbunnen er dekt med tepper av Ramsløk - Allium ursinum
Der de trives vokser de i store mengder og over store områder.
Ramsløk trives i fuktig skogbunn, gjerne i nærheten av bekker og ved løvtrær som hassel.
Høstet ramsløkblader
Resultatet fra årets ramsløkeventyr! Jeg måtte tilpasse oppskriftene litt etter størrelsen på glassene. Det er en idé å bruke så små glass mulig for det er ikke mye pesto eller puré du trenger å bruke i en matoppskift. Pass på å steriliser glass og lokk i ovn eller i kokende vann før de tas i bruk. Saltet i oppskriftene gjør disse produktene holdbare. Men vil du være helt sikkert på at de kan oppbevares lenge, kan du sette glassene i en kjele med kokende vann i 10 minutter. Varmen steriliserer produktet og lager vakum i glassene når de avkjøles. Hvis noen lurer på hvor jeg har fått tak i tøystykkene som er rundt glassene, så er de kjøpt i England. Men vi skal tilby akkurat disse tøystykkene med strikk i nettbutikken vår gardenliving.no i sommer, så følg med!

              Ramsløkpure            Ramsløkpesto            Syltet ramsløk
Siden det hadde regnet og jeg måtte skylle noen blader, ble de lagt utover for å tørke.

Ramsløkpuré
Ca. 40 store ramsløkblader
1 dl olivenolje
1 ts havsalt

Ha alt i en stavmikser og mos til en pure, ha på rene glass. Denne pureen skal være holdbar opptil ett år. Jeg varmebehandlet de ferdige glassene for sikkerhets skyld for å øke holdbarheten.
Pureen kan blandes i rømme til dipp, blandet i smør til ramsløksmør og ellers til mat som det passer med en mild løksmak til.


Ramsløkpesto

50 gram ramsløkblader
1 ss havsalt
1ss (liten håndfull) mandler
2 ss parmesan ost
5 ss olivenolje

Hakk bladene grovt og ha alle ingrediensene i en bolle. bruk stavmikseren til å mikse det slik at det får en litt kornet, men myk konsistens. Ha på rene glass. Jeg varmebehandlet de ferdige glassene for sikkerhetskyld for å øke holdbarheten. Har du ikke stavmikser så bruk en morter. Den er nydelig til pasta, men smak deg frem, en liten mengde gjør mye. Du kan erstatte mandler med pinjekjerner eller hasselnøtter hvis du foretrekker det. Mengde forholdene til oppskriften fant jeg på denne bloggen: Lysthagen , men hvem som helt pesto oppskrift kan brukes.


Syltet/saltet ramsløk

Bruk 2-4 gram salt til hver 100 gram ramsløkblader.

Hakk bladene, vei hvor mye blader du har og tilsett salt. Bruk en morter til å mose og skade bladene til saften renner ut og det har blitt en bløt masse. Ha så på rene steriliserte glass. Saltet i oppskriften fungerer som holbarhetsmiddel, så du trenger ikke å gjøre noe mer. La glasset stå og godgjøre seg i minst 4 uker, slik at saltet og løkbladene får satt seg. Saltet ramsløk kan brukes til kjøttkaker eller andre kjøttretter. Mine glass må stå å godgjøre seg litt før de brukes, men i følge formidleren av oppskriften, har løken en spesiell duft når glasset åpnes. Men når produktet blandet og brukes smaker det fortreffelig. Les gjerne mer om denne oppskriften på denne bloggen: Skrubtudsen

Hakk blader
Mos med salt til en bløt masse

Hageliv © Kenneth Ingebretsen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...