mandag 5. november 2012

Planteetiketter - som varer!

Her er alt som skal til for å få gode planteetiketter som holder!
De fleste som driver litt med planter har erfart det, etikettene på plantene våre knekker, skriften blir borte, fuglene tar dem og når du skal ta opp etiketten for å se hva planten heter, får du den ikke ned igjen for den er for myk. I det hele tatt er det mye frustrasjon ute å går når det gjelder plante etiketter!

Vi har prøvd mye forskjellig fra tynne kobberlapper som du rasper inn navnet, tynne plast etiketter, tykke plast etiketter, tre etiketter, med tusj, med blyant, laminat, kartonger og rømmebegere alt mer eller mindre mislykket i det lange løp. For noen er ikke navn på plantene viktig. Men jeg har funnet ut at gjennom årenes løp, er ikke hukommelsen til å stole på når det gjelder navn på planter. Det er også fint med skikkelig navn på plantene, slik at du ikke kjøper samme sort flere ganger. Når du kjøper en plante følger det ofte med en planteetikett med plantens navn og det er jo greit nok, men disse etikettene blir sprøe etter noen år. På våren før plantene har vokst seg til kan man se i bedet, masse mindre pene etiketter som stikker opp av jorden.

Vi har vært på jakt etter planteetiketter som varer i mange år, som er stive nok til at vi kan ta dem opp og ned som vi vil og som går mer i ett med plantene og jorden rundt. Etter 10 år med etikettjakt i inn  og utland, var løsningen rett foran nesen på oss. Vi har noen gode hagevenner som har kommet på denne løsningen og som har justert og testet dette ut over mange år. Så vi vet at disse planteetikettene holder. Jeg har undersøkt litt rundt kobber, siden kobber i utgangspunktet er giftig, men slike etiketter utsondrer minimalt med kobber og plantene tar ikke skade av dem.

Kobber etikett med tape
Skarpe kanter kuttes av
Tapen klistres på
Lurt å kutte av kantene
Egen boks med etiketter!
Ferdige planteetiketter til bruk
  
Slik gjør vi det:
Vi har bestilt kobber remser på en meter 1-2 mm tykkelse og ca 1.5 cm brede hos en blikkenslager. Disse remsene klipper vi opp 10 cm lange biter med en blikksaks. Vi bruker en Brother merkemaskin med tape som har svart skrift på klar bakgrunn. Ferdig skrevet teip festes på kobberetiketten, skarpe kanter kuttes av. Ferdig og klar til bruk!


Denne etiketten har stått ute et år og smelter bedre inn med jorden og område rundt.

Copyright Photograph © Kenneth Ingebretsen

9 kommentarer:

 1. Fiine merkelapper! Har dere erfaring med teipen - hvor lenge holder den?

  Og jeg drømmer om å få skrevet ut en telefonlesbar kode til merkepinnene - så jeg kan få direktekontakt med Evernote-registeret som er under oppbygging. drømmmmm

  SvarSlett
  Svar
  1. Teipen er som ny etter 6 år ihvertfall og skal tåle UV :-)

   Slett
 2. Hm, dette må prøves. Hvis man i tillegg har tegning over hvert bed om hva som står hvor, skulle man være helgardert. Takk.

  SvarSlett
 3. Jeg har også irritert meg over stygge merkepinner som blir uleselige etter en stund. Dette var et bra tips, så flott at du deler erfaringen!

  SvarSlett
 4. Så utrolig bra tips, dette skal prøves. Tusen takk.

  SvarSlett
 5. Dette så lovende ut! Må nok testes ut. Jeg er veldig lei av de hvite skiltene som bedet til å se ut som en gravplass om vinteren...

  SvarSlett
 6. Veldig smart og diskret løsning på et problem jeg lenge har irritert meg over. Jeg har også prøvd det meste (tror jeg), men har enda ikke funnet noen løsning jeg er fornøyd med annet enn å droppe merkelapper og benytte Evernote. så jeg tror nok dette er noe jeg bør teste ut!
  Helt utrolig at teipen holder over flere år. Jeg hadde trodd den ikke ville takle norsk klima en sesong en gang :-)
  Takk for tipset!
  Stein

  SvarSlett
 7. lekkert! Men sitter den tapen med teksten fast over tid altså? Sånn i årevis? Isåfall, hurra!!

  SvarSlett
 8. Jeg har brukt omtrent samme metode og kan slå fast at tapen sitter godt etter 5 år. Jeg hadde en prøveetikett stående slik at sola stekte på den - da ble tapen sprø, og smuldret litt på kantene eter vel 3 år.
  Jeg har fått blikkenslageren til å klippe opp restekanter til meg. jeg er ikke så nøye på akkurat samme mål, men de er ca samme størrelse som dere bruker med naturlig variasjon. Diverse blikkvaliteter og stål. Jeg betaler kr 1,- pr stk. Kantene får lov til å være som de er. Tapen limes på og etiketten stikkes ned i jorda, sånn litt til h og bak planta, En passe liten stein plasseres ved etiketten. Når etketten er under overflata kan jeg ikke se at den har forandret seg på 5 år.
  Metoden anbefales.
  I begynnelsen kjøpte jeg sølvfarga persienner som ble klipt opp. Erfaringa her er at de er for veike, og sjora greier å nappe de opp om hun får tak.
  Reridunn

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...