lørdag 22. september 2012

Overvintring av planter og sarte knoller -slik gjør du det

Georgineknoller ferdig sortert og merket
Mange steder i landet er det nå tid for å ta inn og overvintre planter som ikke klarer seg ute i en Norsk vinter. Planter som sitrus, kanna, oliven, pelargonia, tårer er selvskrevne planter og overvintre. Men det finnes flere planter som det kan være moro å overvintre. Planter som blodbeger, kjempeverbena, flittiglise, salvier og sarte prydgress og mange andre, kan alle overvintre til neste år. Overvintrende planter blir bare enda større og blomsterrike neste år og vil gi hagen noe spesielt. Har du fått tak i noen uvanlige sorter eller sjeldne planter er det ekstra moro å ta vare på disse.
Sarte knoller som georginer, knollbegonia, gladioler, Brita i skogen mfl. Tåler gjerne en frost natt eller to, siden den delen vi tar vare på er under bakken. 
Pelargonium stiklinger
Planter med tilleggslys
Blodbeger og Helichrysum
Slik overvintrer du planter:
Store planter som skal overvintres må ofte klippes litt ned når vi tar de inn. Vi gjør dette for å begrense størrelsen på planten. Vær obs på at når plantene kommer innomhus har de ofte med seg blindpassasjerer som for eksempel lus, så det kan være en god ide å sprøyte over med et godt lusemiddel som Calypso eller Provado.  

Det er en balanse mellom lys og temperatur, så hvor høyere temperatur, jo mer lys må planten ha. På temperatur på rund 20 grader, trenger mange planter minst 12- 14 timer lys per dag for å trives. Så har man ikke muligheter til å sette opp lys, bør overvintringen skje på en temperatur på 3-5 grader. Det er mye lettere å overvintre planter hvis du investerer i noen lysstoffrør 2 x 58 er det beste etter min erfaring. Planter som oliven og sitrus som har vintergrønne blader må ha lys vinteren i gjennom. Plantene holdes svakt fuktig gjennom vinteren. Det er viktig at hvis temperaturen er lav at plantene ikke er for våte, da kan de råtne.

Stiklinger:
Mange planter kan bli for store til å overvintre inne og da er det en god måte og overvintre disse som stiklinger. Ved å overvintre planter som pelargonia, tårer og blodbeger som stiklinger, får du plass til flere planter på liten plass. Når stiklingene har rotet seg kan de plantes om i egne potter i februar-mars og drives til nye fine planter. Lurer du på hvordan du tar stiklinger? Bruk samme fremgangsmåte som her: Stiklinger av busker og trær
 Vasket Kanna rizomer
Vasket Crocosmia knoller
Georgineknoller til overvintring
Slik overvintrer du sarte knoller
Etter første frostnatt er det på tide å ta opp sarte knoller som for eksempel georginer. Klipp plantene ned til 10 cm, vask av jord og lagre de tørt, mørkt og kjølig.  Siden disse knollene ikke tåler frost, er det viktig at området der de overvintres er frostfritt. En temperatur på 3 – 10 grader er fint. Vanlige steder og overvintre knoller på er i kjelleren. Har du ikke kjeller er et ubrukt rom eller potetskuffen i kjøleskapet like bra.  La de ligge slik til april/mai, da er det tid for å dele og drive de på nytt igjen.

Mer om overvintring i den store overvintringsbloggen her: http://garden-living.blogspot.no/2014/11/overvintring-pa-en-to-tre.html

 Copyright Photograph © Kenneth Ingebretsen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...