Vakker Austinrose 'Eglantyne' |
Skjønnhet fra 1851 'Louise Odier |
Valg av rose:
- Roser er en av de plantene som alltid vil bli angrepet av en del utøy. Like sikkert som solen står opp, kommer rosene til å få lus. De simpelthen elsker roser. Mange bladsykdommer, spesielt hvis det kommer regn på bladverket vil også angripe rosene våre. I profesjonell rosedyrking blir rosene sprøytet mor skadedyr og bladsopper en gang i uken. Når jeg jobbet med produksjon av roser var dette noe vi måtte gjøre hele sommeren for at de skulle holde seg friske. I hagen derimot vil vi sprøyte så lite som mulig, helst ingenting.
- Når du skal velge ut en rose pass først på at den er hardfør nok til den hardførhetsonene du bor i. Sonekartet finner du her: Hageselskapets klimasoner
- Roser med blankt bladverk har et voksbelegg på bladene som gjør at soppene ikke så lett kan trenge igjennom. Så blanke blader gir en indikasjon på at bladene ikke så lett blir angrepet av soppsykdommer og tåler regn bedre.
- Hvis det regner mye der du bor er det lurt å velge roser med enkle eller halvfylde blomster. Disse tåler fuktigheten bedre siden de tørker mye fortere opp. Dermed unngår du noe som de kaller "balling" på engelsk. Balling er når knoppene råtner før de har klart å springe ut. Resultatet er en brun klump som må klippes bort.
- Og til sist når du skal velge ut en rose. Roser bør ha duft! Men for all del hagen og planten i den bør reprensentere deg og din smak. Så velg med hjerte!
Slik plantes roser:
- En god regel er at platehullet graves dobbelt så dypt som potten er høy. Det samme gjelder for bredden. I plantehullet tilføres god plantejord, gjerne i form av kugjødselkompost eller hagekompost. Roser er næringskrevende vekster som elsker god mat.
- Når rosen skal plantes er det viktig å passe på at podestedet kommer 15 cm under bakken. Podestedet er det punktet alle grenene kommer ut i fra. Podestedet er ganske sårbart i vårt klima og har en tendens til å fryse. Så når rosen er plantet riktig og vi får harde vintre med det resultat at rosen fryser tilbake, vil rosen komme fint fra bunnen igjen.
- Etter planting er det viktig å passe på å vanne i tørre perioder. Vann aldri rosene på bladverket, så unngår du å bidra til sopp på bladene.
Videre stell:
- For at rosen skal fortsette å danne nye knopper og blomstre, er det viktig at avblomstrede grener kuttes av. Kutt av de visne blomstene til nærmeste ekte blad eller til det punktet du set at et nytt skudd er på vei.
- Jevn tilgang til næring er viktig, så gjødsling lite og ofte er lurest for å få maksimalt ut av rosene. Gi gjødsel, gjerne en gang i mai, juni og juli.
- Hovedbeskjæringen gjøres om våren, når rosene har begynt å skyte. Det vil si når skuddene er ca 1 cm. Da ser vi lettere hva som har fryst eller er skadet etter vinteren.
- Hold øye med rosene og bladene, mange skadeinsekter er glad i rosene våre og hvor fortere de oppdages og kan stoppes desto bedre. Når det er sagt, det er helt normalt at det er noe dyr på rosene våre og så sant de ikke er i store mengder, er det ikke behov for å bruke sprøytemidler. Rosene klarer seg fint.
Blankt bladverk er sterkere mot sopp |
Stråleflekk på roseblad |
"Balling" på roser er et problem hos de helt fylte sortene, særlig når det regner mye |
Stell: Klipp av visne blomster. |
Villskudd fjernes helte ned ved rota |
Det finnes mange gode råd mot stråleflekk, bla. sprøyte med bakepulver |
Riddersporer og rosen 'Abraham Darby' |
Rosa 'Eskimo' tåler godt regn |
- Rosedagene i Freiaparken i regi av Norsk roseforening - her er det flere spesielle roser å få tak i.
- Roseexperten i Råde har mye utenom det vanlige, sender på postordre
- Rom hagemiljø utenfor Tønsberg sender på postordre, mange fine sorter
Rosa 'Hercules' hvit, fyldt og lekker |
Rosen 'Pink Robusta' er hardfør til H6 |
Mange kjærringråd fungerer kjempefint mot de vanligste problemer. Siden dette ikke er gift, må gjerne behandlingen gjenntas.
Lus:
- Grønnsåpe og vann er velkjent og mye brukt
- Avkok av hvitløksfedd blandes ut i vann og sprøytes på.
- Spray på helmelk, dette stivner når det tørker og lusene blir kvalt og sitter fast i melken. De dør etter en dag eller to.
- Spyl av lusene med hard stråle på vannslangen
- Bruk naturen mot seg selv og plukk marihøner og marihønelarver og sett ut. De kan spise flere hundre lus per dag.
Larver:
- Legg et hvit ark eller håndkle under og rist på busken, larvene slipper seg ned på bakken når de føler seg truet.
- Spray på tabasco, det er ikke bare sterkt for oss mennesker og larvene faller av. Her må du treffe larvene for at det skal virke.
Bladsykdommer:
- Bakepulver blandet med vann gjør at soppen ikke får lett feste. bruk en ts til en liter vann.
- Avkok av løk og løkskall, blandes ut og sprøytes på. Løk inneholder svovel som tar liv av sopp.
Rådyr:
- Blodmel er en velkjent metode å bruke. Bland blodmel og salmiak sammen og dypp oasis i blandingen. Settes på pinner, der du vil at rådyrene ikke skal ferdes. Sett en plastkopp over, så holder blandingen lenger når det regner.
- Tabasco blandet med eggehvite, pensles på grenene. Rådyr er smarte dyr og lærer fort, de smaker bare på busken en gang!
Rosa 'Rhapsody in Blue' |
Rosa 'Ritausma' er en rynkerose sort |
Rosa 'Rosario' er halvfyldt |
'Rosy Carpet' tåler regn godt |
Rosa 'Strawberry Ice' er til å spise opp! |
Rosa 'Yellow Fleurette' er fargesterk |
Copyright Photograph © Kenneth Ingebretsen