søndag 12. august 2012

Roser, yndige og vanskelige - slik får du de til

Vakker Austinrose  'Eglantyne'
Skjønnhet fra 1851  'Louise Odier
Hva er vel mer yndig og vakkert en roser på en varm sommerdag? En blir nesten ført tilbake til svunnen tid av den gode duften, som blander seg med en mild sommerbris. Det er i så fall slik vi ønsker å ha det i hagene våre. Får å lykkes med roser handler mye om å velge riktig rose. Hva er egentlig en riktig rose? Det finnes noen knep for å plukke ut de som klarer seg best her i Norge. Men det finnes ingen regler uten unntak.

Valg av rose:

Roser er en av de plantene som alltid vil bli angrepet av en del utøy. Like sikkert som solen står opp, kommer rosene til å få lus. De simpelthen elsker roser. Mange bladsykdommer, spesielt hvis det kommer regn på bladverket vil også angripe rosene våre. I profesjonell rosedyrking blir rosene sprøytet mor skadedyr og bladsopper en gang i uken. Når jeg jobbet med produksjon av roser var dette noe vi måtte gjøre hele sommeren for at de skulle holde seg friske. I hagen derimot vil vi sprøyte så lite som mulig, helst ingenting.

- Når du skal velge ut en rose pass først på at den er hardfør nok til den hardførhetsonene du bor i. Sonekartet finner du her: Hageselskapets klimasoner

- Roser med blankt bladverk har et voksbelegg på bladene som gjør at soppene ikke så lett kan trenge igjennom. Så blanke blader gir en indikasjon på at bladene ikke så lett blir angrepet av soppsykdommer og tåler regn bedre.

- Hvis det regner mye der du bor er det lurt å velge roser med enkle eller halvfylde blomster. Disse tåler fuktigheten bedre siden de tørker mye fortere opp. Dermed unngår du noe som de kaller "balling" på engelsk. Balling er når knoppene råtner før de har klart å springe ut. Resultatet er en brun klump som må klippes bort.

- Og til sist når du skal velge ut en rose. Roser bør ha duft! Men for all del hagen og planten i den bør reprensentere deg og din smak. Så velg med hjerte!

Slik plantes roser:


- Plasseringen der du skal ha rosen bør ha en del sol gjennom dagen. Sol til halvskygge er fint. I skyggen vil grenene bli lengre, blomstre vil komme noen uker senere en vanlig, og ofte får den litt mindre blomster. I mørk og tørr skygge vil ikke roser trives og det er best å dyrke andre planter der.

- En god regel er at platehullet graves dobbelt så dypt som potten er høy. Det samme gjelder for bredden. I plantehullet tilføres god plantejord, gjerne i form av kugjødselkompost eller hagekompost. Roser er næringskrevende vekster som elsker god mat.

- Når rosen skal plantes er det viktig å passe på at podestedet kommer 15 cm under bakken. Podestedet er det punktet alle grenene kommer ut i fra. Podestedet er ganske sårbart i vårt klima og har en tendens til å fryse. Så når rosen er plantet riktig og vi får harde vintre med det resultat at rosen fryser tilbake, vil rosen komme fint fra bunnen igjen.

- Etter planting er det viktig å passe på å vanne i tørre perioder. Vann aldri rosene på bladverket, så unngår du å bidra til sopp på bladene.


Videre stell:

- For at rosen skal fortsette å danne nye knopper og blomstre, er det viktig at avblomstrede grener kuttes av. Kutt av de visne blomstene til nærmeste ekte blad eller til det punktet du set at et nytt skudd er på vei.

- Jevn tilgang til næring er viktig, så gjødsling lite og ofte er lurest for å få maksimalt ut av rosene. Gi gjødsel, gjerne en gang i mai, juni og juli.

- Hovedbeskjæringen gjøres om våren, når rosene har begynt å skyte. Det vil si når skuddene er ca 1 cm. Da ser vi lettere hva som har fryst eller er skadet etter vinteren.

- Hold øye med rosene og bladene, mange skadeinsekter er glad i rosene våre og hvor fortere de oppdages og kan stoppes desto bedre. Når det er sagt, det er helt normalt at det er noe dyr på rosene våre og så sant de ikke er i store mengder, er det ikke behov for å bruke sprøytemidler. Rosene klarer seg fint.

Blankt bladverk er sterkere mot sopp
Stråleflekk på roseblad
"Balling" på roser er et problem hos de helt fylte sortene, særlig når det regner mye
Stell: Klipp av visne blomster.
Villskudd fjernes helte ned ved rota
Det finnes mange gode råd mot stråleflekk, bla. sprøyte med bakepulver
Riddersporer og rosen 'Abraham Darby'
Rosa 'Eskimo' tåler godt regn
  Her får du tak i spesielle roser:

- Rosedagene i Freiaparken i regi av Norsk roseforening - her er det flere spesielle roser å få tak i.
- Roseexperten i Råde har mye utenom det vanlige, sender på postordre
- Rom hagemiljø utenfor Tønsberg sender på postordre, mange fine sorter

Rosa 'Hercules' hvit, fyldt og lekker
Rosen 'Pink Robusta' er hardfør til H6
Kjærringråd mot skadegjørere:
Mange kjærringråd fungerer kjempefint mot de vanligste problemer. Siden dette ikke er gift, må gjerne behandlingen gjenntas. 

Lus:
- Grønnsåpe og vann er velkjent og mye brukt
- Avkok av hvitløksfedd blandes ut i vann og sprøytes på.
- Spray på helmelk, dette stivner når det tørker og lusene blir kvalt og sitter fast i melken. De dør etter en dag eller to. 
- Spyl av lusene med hard stråle på vannslangen
- Bruk naturen mot seg selv og plukk marihøner og marihønelarver og sett ut. De kan spise flere hundre lus per dag.

Larver:
- Legg et hvit ark eller håndkle under og rist på busken, larvene slipper seg ned på bakken når de føler seg truet.
- Spray på tabasco, det er ikke bare sterkt for oss mennesker og larvene faller av. Her må du treffe larvene for at det skal virke. 
 
Bladsykdommer:
- Bakepulver blandet med vann gjør at soppen ikke får lett feste. bruk en ts til en liter vann.
- Avkok av løk og løkskall, blandes ut og sprøytes på. Løk inneholder svovel som tar liv av sopp.

Rådyr:
- Blodmel er en velkjent  metode å bruke. Bland blodmel og salmiak sammen og dypp oasis i blandingen. Settes på pinner, der du vil at rådyrene ikke skal ferdes. Sett en plastkopp over, så holder blandingen lenger når det regner.
- Tabasco blandet med eggehvite, pensles på grenene. Rådyr er smarte dyr og  lærer fort, de smaker bare på busken en gang!
 


Rosa 'Rhapsody in Blue'
Rosa 'Ritausma' er en rynkerose sort
Rosa 'Rosario' er halvfyldt
 'Rosy Carpet' tåler regn godt
Rosa 'Strawberry Ice' er til å spise opp!
Rosa 'Yellow Fleurette' er fargesterk

Copyright Photograph © Kenneth Ingebretsen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...