torsdag 26. juli 2018

Vann plantene mer effektivt, råd og tips!


Fortvil ikke om plenen blir brun, den våkner til liv igjen når regnet kommer.
Med temperturer på 30 tallet hver dag og nesten ikke noe regn, begynner hagen virkelig å lide. Her hvor vi bor har det regnet en gang siden mai og nå som vi er i slutten av juli synes det godt at plantene trenger vann. Vi gjør som mange andre sjekker yr.no appen femten ganger om dagen, men det hjelper dessverre lite med tanke på regn.

Mange steder er det vanningsrestriksjoner og vi må alle bidra for å spare på vannet. Men det finnes noen ting man kan gjøre for at plantene skal klare seg best mulig gjennom denne sommeren.


"Alt som brukes til å dekke jorden vil hjelpe til å beholde fuktigheten og en annen god effekt, det hindrer ugress også!"


Vann om kvelden
For at plantene og jorda skal rekke å trekke opp for en ny solrik dag er den best å vanne på kvelden når temperaturen er lav. Plantene får natten på seg til å nyttiggjøre seg vannet og det er mye mer effektivt.

La jorden trekke
Er jorden knusktørr er den beste måten å vanne litt og la jorden få en times tid til å trekke opp fuktighet før du vanner igjen. Ellers vil vannet renne rett gjennom potten eller renne bort som overflatevann.

Husk å vanne om kvelden og vann i flere omganger.

Gjennbruk vann "gray water"
I mange andre land som har hatt mange flere tørkeperioder enn oss er det vanlig å gjennbruke vann eller som det kalles "gray water". Det kan være vann fra badekar, oppvask eller badebasseng som ikke skal brukes mer. De små restene av såpe som evt finnes i vannet skader ikke plantene. Ypperlig å bruke som vanning i hagen eller potter.

Ikke vann bladene, vann grundig
Når man først skal vanne så tenk litt på hvordan du vanner. Mange vanner bladene mer enn jorda og da renner ofte vannet bort. Vann der vannet trengs nemlig på jorda og røttene. Vann grundig når du først vanner så holder det en stund. Småvanning hjelper ikke mye.

Sett potter i skyggen
Har du mulighet så sett pottene du har i skyggen. Du vil merke at plantene trenger mye mindre vann, trives bedre gjør de også for steikende sol og 30 grader er det ikke mange planter som liker unntatt Agave og oliven. Du har kanskje merket deg at gresset i skyggen er grønt? Skygge bidrar til å miske fordampningen gjennom bladene på plantene.

Pottestørrelse
Sliter du med at plantene tørker ut flere ganger om dagen står de i for liten potte. Pottes de opp i større potter, gjerne flere sammen holder gjorden seg fuktig lenger. Jobb spart for deg og plantene vil trives mye bedre!

Bruk underskål på planter i potte
Underskåler er undervurdert i slike perioder som vi har nå. De samler opp vannet som renner igjennom slik at jorden får tid å trekke opp vann før det har rent bort. Det må ikke være underskåler, skobrett eller andre brett fungerer like fint og vil hjelpe plantene dine.

Underskål gir jorden tid til å trekke opp vannet.
Ikke klipp plenen
Hvor kortere du klipper plenen din jo fortere vil den bli brun. Sett på høy klippehøyde eller ikke klipp i det hele tatt. Gressstrå samler fuktighet fra luften og fuktighet som fordamper fra bakken, det renner nedover bladet og ned i bakken igjen. En annen bra ting av å ha høy klippehøyde er at du får mindre mose i plenen også. Vinn vinn med andre ord!

Kast ikke bort verdifult vann på plenen
Når plenen blir brun har gresset visnet ned for at det ikke er nok vann i jorden. Men røttene lever. Så når regnet kommer vil det ikke gå mange ukene før den begynner å bli grønn igjen.


Plenen blir fort brun i tørkeperioder


Klipp ned stauder
Vi kan ikke gå rundt med vannkanne på alle staudene i hagen. Stauder som har mye blader lider mye nå som det er så tørt. Er det fare for at planten din skal tørke helt ut, er det best å klippe den helt ned til bakkenivå. Uten blader trenger den ikke noe særlig vann og planten overlever fint. De vil sette i gang å vokse for fult igjen når det kommer regn. Det viktigste er at planten overlever og gå glipp av blomstringen denne sommeren er liten pris å betale.


Astilbe som bør klippes helt ned.
Lungeurt vil ha fuktig jord, dette været liker den ikke

Dekk jorden
Bar jord er det værste når det gjelder tap av vann. Ved å plante tett eller dekke jorden vil du merke at jorden holder seg fuktig veldig lenge. Alt som brukes til å dekke jorden vil hjelpe til å beholde fuktigheten og en annen god effekt, det hindrer ugress også! Gode dekkematerialer er gressklipp, prydbark, kompost og halm.

Jord dekket med feks prydbark holder mye bedre på fuktigheten.

Her hos oss blir hagen brunere og brunere for hver dag.

Med ønske om nok vann til planter, dyr og mennesker :-)

Hilsen Tommy og Kenneth











Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...