tirsdag 12. juli 2016

Vi har ikke åpen hage i år - her er grunnen


Nytt bed opp mot den gamle låven med stauder.

Vi får stadig spørsmål om vi skal ha åpen hage i år eller når vi kommer til å åpne hagen vår i sommer. Det er selvfølgelig veldig hyggelig at så mange ønsker å besøke oss og det setter vi pris på!
Det er en kombinasjon av flere grunner til at vi har valgt og ikke ha åpent hage og staudesalg her hjemme i år. Under forklarer vi litt av hva som skjer og kommer til å skje hos oss.

Vann, vann, vann
Noen ganger føler man at det kommer nok vann ovenfra, men det gjør det egentlig ikke. Ihvertfall ikke for våre 20.000 staudepotter som står ute som trenger vann nesten daglig. Her hvor vi bor er det vanningsforbud, så vi må se på andre løsninger for å skaffe vann. Valget står mellom å slutte helt med stauder eller å borre etter vann. Vi har valgt å se på det siste alternativet.
Utvalget av stauder i Norge er ikke spesielt stort og vi føler det er et ønske der ute etter utvalg. Og hvordan skal vi elelrs få dere til å oppdage alle de flotte plantene som vi har oppdaget tidligere? ;-)
Når vi først er på vann, så må vi få et vanningssystem i samme slengen for vi kunne tenke oss en liten ferie etter fire år uten. I sommerhalvåret kan vi maks være borte i tre dager og selv da skjer det tørkedødsfall. :-)

Veien mot urtehagen bølger seg bortover.

Å ha åpen hage er ikke helt uten problemer...
De fleste som kommer til oss er veldig hyggelig og trivelige, vi pleier å si at vi har bare hyggelige kunder! Men vi ser det at så fort man holder åpent, enten det er fra besøk i grupper eller åpent generelt blir man veldig fort "offentlig eiendom". Det hender det plutselig rusler noen i hagen både tidlig og sent. Det kan være litt stressende for vi vet aldri om vi er alene her eller om det er noen rett rundt hjørnet. Hvem er her når vi ikke er hjemme?
Så har vi det som kanskje gjør mest vondt, og det er tyveri. Når vi åpner hagen vår for at grupper kan komme og se og ha en hyggelig dag, er det så respektløs å stjele planter, stiklinger og frø. Ikke alle tenker på at det ligger mye jobb bak en hage. Vi har mange hundre på besøk om sommeren og hvis alle stjal noe eller skal få en stikling eller plante vil det ikke være noe igjen. Vi lever av å selge planter og trenger plantene til oppformering og til hagen vår. For en del uker siden forsvant en halv pion... Og det aller verste er at da vi konfronterte noen med det og sa at slikt ikke er ok var svaret "Er det en måte å behandle kunder på da?" Konklusjonen vi trekker fra det er at å forsyne seg selv er helt ok innen visse kretser.

Kapasitet
Det er kanskje ikke til å legge skjul på at vi jobber med hage og planter hver dag, hele dagen, hele sommeren og høsten til rundt ti om kvelden. Det er noe vi trives veldig godt med, og ville ikke endret på, men i år har vi en del større prosjekter på gang, ikke bare vanningen, men nytt inngangbed og en måneskinnshage! Vi føler vi må få hagen mer ferdig, slik at ikke noen deler er bra men resten er kratt hvis du skjønner? Det går med en del tid til småpynting før en åpen dag. Timer og dager som kunne vært brukt til å gjenerobre et ugressbed eller anlegge noe nytt.
Men det er ikke bare hagen som vi prøver å ha fokus på, vi må formere mere stauder! Dele, ta stiklinger og luke i staudepotter. Akkurat nå om dagen jobber vi med å rydde på feltene og ta masse stiklinger. Første del av juli = stiklingstid.

Ny pergola og pelargonia triptraphyller viser frem plantene.
Urtehagen renoverte vi fjor og den vokser seg til fint.

Vi kommer garantert sterkt tilbake! Ha en fin sommer :-)

Hilsen Tommy og Kenneth
11 kommentarer:

 1. Ha en riktig fin sommer dere også. Det må være helt greit å ikke ha åpen hage hvert år. Trist å høre at folk stjeler planter, ikke akkurat motiverende. Fortsett å kose dere i hagen og gjør akkurat det dere ønsker selv. Jeg var heldig å treffe dere på hagelagstur til Dokka og fikk kjøpt noen planter av dere der. Gleder meg til å se om de vil trives i vår hage. Ha det riktig godt begge to :) Hilsen fra Liv

  SvarSlett
 2. God sommer og forsøk få litt tid til overs til å bare nyte også :) Kommer aldri til å forstå hvordan noen kan nyte en plante de vet at de har stjålet. Simpelt!

  SvarSlett
 3. God sommer - og lykke til med alle prosjektene. Håper dere klarer å få litt ferie også :-)

  SvarSlett
 4. Det er utrolig hvor frekke folk kan være! Lykke til med fornyelse av hagen og den eventuellevannboringen! Hilsen Anne-Kristin

  SvarSlett
 5. Godt å høre at dere fortsetter med staudesalg! Dere har mye fint og jeg har vært fornøyd :)

  SvarSlett
 6. God sommer til dere begge, jeg er sikker på at dere får det til. Vi trenger dere to i hage Norge, dere har så god teft. Leit å høre om de som forsyner seg. Helen Dillon skriver også i en av sine bøker om frekkheten som forekommer fra gjester hos henne. Det er bare så trist at ikke folk viser respekt. Gleder meg til fortsettelsen . Hilsen Elizabeth i Arendal

  SvarSlett
 7. Trist å høre om stjelingen! Noen "hagefolk" har dessverre frekkhetens nådegave. Var på hagevandring i en privat hage nylig, hvor to eldre damer ruslet rundt med hver sin kurv, grov åpenlyst i bed og forsynte seg med planter de la under et håndkle i kurvene. Åpenbart fornøyd med kveldens fangst, ruslet de hjem igjen...

  God sommer, og lykke til med prosjektene!

  SvarSlett
 8. Gleder meg til hagen er ferdig og selvvannende og jeg kan komme på besøk igjen :-). Det var veldig flott sist. Men jeg skjønner grådig godt at det er krevende med åpen hage - og spesielt lite hyggelig når folk stjeler. Liker staudeplanen deres!

  SvarSlett
 9. Så vanvittig og oppsiktsvekkende at folk regelrett stjeler fra dere! Det går jo bare ikke an. Jeg er glad dere står på og er så flittige, slik at vi har mye fint å bestille på nettbutikken:)

  SvarSlett
 10. Det var forresten superfine bilder fra hagen!!

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...