lørdag 28. februar 2015

Barrotstauder - Slik planter og steller du dem

Det er ikke vanskelig å lykkes med barrotstauder, men det krever litt kunnskap.

Om våren tilbyr vi flere stauder som barrotstauder, men hva er egentlig en barrottstaude og hvordan steller du dem best?

Barrotstauder er som navnet sier, stauderøtter uten jord. De tilbys tidlig på våren på samme måte som sommerblomstrende løk og knoller. Du må med andre ord plante dem selv og drivde dem frem.

Slik steller du barrotsplantene:
Røttene kan plantes så lenge temperaturen er over null grader. For å lykkes best mulig, må disse plantene komme i jord så fort som mulig. Det kan gjøres på to måter:

• De kan plantes i potter med vanlig god plantejord og vannes godt. For å hindre at plantene tørker ut, kan du legge litt hvit eller blank plast over plantene den første tiden. Sett plantene lyst, men ikke i direkte sol. Sett pottene kjølig slik at de kan danne godt med røtter før bladveksten tiltar. Når vi sier kjølig betyr det gjerne fem til ti grader. Men barrotsstauder er tilpasset et liv ute og tåler også minusgrader (-5-8 grader) fint.Vanlig stuetemperatur er for høy temperatur, noe som resulterer i at plantene sender opp stilk og bladverk før rotsystemet er ferdig utviklet. Og det resulterer nesten alltid i at plantene blir stresset og kan i verste fall dø. Når du ser hvite røtter i bunnen av potten kan plantene plantes ut.

OBS! Erfaringene våre tilsier at barrotplantene har det best dersom de får stå ute hele tiden. Inne i tørr luft eller i veksthus hvor høye temperaturer kan tvinge frem bladvekst før røttene er kommet ordentlig i gang kan det gå galt. Vi potter opp og setter alle plantene rett ut på staudefeltet selv om temperaturen av og til kan gå under null grader. Har du mulighet er det likevel tryggest å løfte plantene inn over natten dersom det skulle bli minusgrader.
• De kan også plantes direkte ut på voksestedet i hagen, men da må de vannes ofte til de har etablert seg. Det tar ca. 14 dager alt etter temperatur. Forbedre jorden med næringsrik plantejord før plantene plantes. 

Vi anbefaler å plante dem i potter for at du skal ha bedre kontroll med plantene.

Vær oppmerksom på at selv om de fleste planter blomstrer det første året, finnes det planter som trenger lenger tid på å etablere seg. Eksempler på dette er juleroser og pioner som kan vente et år eller to før de blomstrer. 

Lurer du på noe om plantene? Eller hva du skal gjøre? Vi hjelper deg gjerne! Snakk med oss direkte på facebook: www.facebook.com/gardenliving.no
Sjekk at røttene er friske.
Plant stauderøttene med en gang!


En hagestikle har fått potte og jord.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...