lørdag 20. september 2014

Høst dine egne frø - frøtips!

Irisfrø til tørk på bordet. Frøene er lette å få ut av de store hylsene.

Et frø er en fantastisk ting! Det minste frø inneholder gener til å bli en nydelig plante og hvert frø har en egen matpakke slik at spiren har litt næring før den danner egne røtter og blader. Man har funnet frø som er over 1000 år gamle som fortsatt spirer og det er helt utrolig!
Vi samler en del frø i hagen, noen sår vi direkte, andre tar vi vare på til neste år. Mange lurer på hva de skal gjøre og hvordan de skal høste frø. Når er frøet modent?

Høsting av irisfrø.
Klematisfrø løsner lett når det er modent

Alle planter som danner frø kan høstes. Men det er noen faktorer som kan være greit å vite. Når du høster frø i egen hage er blomstene pollinert under det vi kaller åpen pollinering. Det vil i grunn si at insekter har kryssbestøvet blomstene. Mange frø du kjøper er pollinert under kontrolerte forhold, det er derfor du kan kjøpe hvite akeleier eller rød blomskarse. Når blomstene blir kryssbestøvet i hagen og frøene blir høstet, hender det ofte at avkommet får andre farger. Den hvite akeleien kan bli rosa og den røde blomkarsen får oransje og gule farger. Det gjør ingen ting og kan være artig, men greit å vite. Pyntekorg (Cosmos) f.eks. kan begynne å blomstre senere enn de gjorde tidligere, da sortene som selges er valgt ut for å blomstre tidlig. Blomstererter bestøver seg selv så høster du frø av hvite erteblomster får de også hvite året etter. Planteverden er spennende!


Når er frøet modent?
Planten signaliserer når frøene er modne ved at frøkapselen begynner å bli brun, ofte vil frøkapselen begynne å åpne seg i enden, slik at frøene kan drysse ut. Bær skifter farge fra grønt til rødt, gult eller blått, slik at fuglene kan spise dem og på den måten bli spred videre. Noen planter har frø som ikke sitter i kapsel slik som gress. Hos disse blir aksene gule og frøene vil sitte løst da disse spres med vind. Er kapselen eller frøene grønne er de ikke klare enda. Det gjelder å passe på for modningen kan gå veldig fort og på en varm soldag er de plutselig spred for alle vinder.

Modne gressfrø løsner lett fra akset.
Cosmos-frøene er grønne og ikke klare enda.

Slik høster du frø:
Høst frø midt på dagen etter at nattens fuktighet har fordampet bort. Gjør det på en soldag. Våte frøkapsel kan fort mugne. Bruk en blomstersaks og klipp av frøkapselen/akset og legg det forsiktig i en papirpose, konvolutt eller kaffefilter. Bruk aldri plast da det ikke puster og frøkapslene kan råtne. Merk posen godt med hva du har lagt oppi. Vår erfaring er at du husker aldri så godt som du tror du gjør, etter flere måneder med vinter er det fort å glemme hva du la i posene. Er frøene eller frøkapselen fuktig bør de ligge luftig i papirposen eller på et brett en ukes tid, slik at de tørker opp. Noen frø som vårskolm og en del storkenebb har frø som spretter ut, da er det greit at de ligger i en papirpose eller konvolutt. Skal du høste frø av planter som lager bær som svartsurbær, tomat eller rogn, plukkes bærene av og legges i en kopp.

Konvolutter er fine å bruke til frø.
Geranium frø høsten i plastkopp.
Allium pskemense til tørk i papirpose.
Frøhylsene er tomme, vi var for sent ute!

Rensing av frø.
Noen frø er veldig lette å renske som akeleier og valmuesøster. De har kapsler som du bare kan snu på hodet og frøene raser lett ut. Andre frø som ligger i bær med mye fruktkjøtt er vanskelig å få rensket ut. Frøene bør være fri for fruktkjøtt da dette ofte inneholder spirehemmende stoffer. Legg bærene i en kopp som du fyller med vann, slik at det dekker bærene. La stå i en ukes til eller mer til det begynner å gå i oppløsning. Fruktkjøttet og sukkeret i det gjør at bærmassen begynner å gjære litt. Da løsner også bærene lett fra fruktkjøttet. Hel det hele i en sil og skyll under kaldvann, mens du gnir bort fruktkjøttrester. Plukk ut frøene og legg dem til tørk på et klede.

Matremfrø løsner lett selv.
Nypefrø er lette å plukke ut og tørke.
Spiredyktig frø vs ikke utviklet frø av pion.
Kjøttfulle bær legges til gjæring.
Oppbevaring av frø:
Den beste metoden for å oppbevare frø er mørkt, tørt, luftig og kjølig, da holder de seg best. For vanlig bruk holder de seg fint til neste vår i et skap i vanlig romtemperatur også. Noen ganger får vi spørsmål om frøene må fryses, men det er ikke nødvendig. Noen frø egner seg ikke til å lagre, det er for at de kun er spiredyktig i kort tid eller at de må sås helt ferske. Det gjelder ofte noen stauder som kvann, noen typer primula, lerkesporer, treblad og juleroser. De bør sås i potter eller i bakken med en gang de blir høstet.


Frøkapsler er flotte i hagen på vinteren.
Frøstjernefrø i frost.


Hilsen
Tommy og Kenneth

4 kommentarer:

 1. Takk for nyttig artikkel! Å så egne frø er spennende, særlig artig synes jeg det er med sommerblomster som på den måten får evig liv, og blir fast innslag takket være den årlige innhøstingen.

  SvarSlett
 2. Informativt innlegg! Det er moro å samle frø, og spennende å se de spire.

  SvarSlett
 3. Her var det mange gode tips å hente! I år har jeg samlet frø av spansk margeritt. Det har jeg ikke prøvd før, så det blir spennende å se hva jeg får til. Kosmos og tagetes ha jeg samlet mange ganger, så de kjenner jeg til. Det er mye penger å spare på å samle frøene selv, og så er det en fin utfordring, synes jeg. Takk igjen for nye tips.
  Hilsen Anne-Kristin

  SvarSlett
 4. Lurte på om hvordan det er å sanke frø fra middagsblomst?

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...