søndag 9. mars 2014

På jobb hos Beth Chatto 2-2014 - Høstanemone 'Hadspen Abundance'

Hagevandringskameraten - en fasan.

Mine store ambisjoner om å skrive blogginnlegg hver kveld etter jobb falt sammen allerede etter dag to da jeg husket at det å jobbe i en planteskole faktisk kan være ganske slitsomt når man ikke er vant til det, eller har brukt de siste fire månedene inne foran en dataskjerm. Dette er på ingen måte klaging, jeg hadde frie tøyler til å kommme og gå akkurat når jeg ville, men når du får sjansen til å være på et slikt sted så utnytter man det ved å være tilstede så mye som overhode mulig! Men bedre sent enn aldri.
Du kan lese om den første dagen her.

Store felter av hageverdige snøklokkesorter.
Dag to startet med en liten tur i hagen for å se på snøklokkene, og for å se om jeg kunne oppdage noe som jeg ikke hadde fått med meg dagen før. Hagen er stille og rolig så tidlig på dagen, før de hagebesøkende er begynt å komme. De eneste som var i hagen var gartnerne, og en fasan.

I The Beth Chatto Gardens har de ganske store felter av forskjellige snøklokke-sorter. De som har fulgt med i britisk hage-presse vil sikkert ha fått med seg de mange forskjellige snøklokkesortene man kan få tak i, og at noen av dem går for svimlende høye summer. Denne hagen er også kjent for snøklokkene, men hvor enklete hager har store samlinger av forskjellige sorter, men relativt få av hver sort er det her i hagen store felter av en og samme sort. Det betyr at du kanse mange store klumper av ’Ophelia’, ’Hippolyta’ og den spredningsvillige ’James Backhouse’ for å nevne noen. En snøklokke er faktisk oppkalt etter Beth Chatto, nemlig Galanthus ’Beth Chatto’. Denne snøklokken ble navngitt etter at Beth hadde hatt med seg snøklokker på utstilling ved et av de fantastiske Royal Horticultural Society hageshowene i Westminister. Ingen vet om planten som ble med til Westminster ble med hjem igjen, men dessverre er det i dag ingen Galanthus ’Beth Chatto’ i hagen. Den opprinnelige har derimot sådd seg flere steder og man kan kan finne ”Beth Chatto-frøplanter” i bedene. Heldigvis finne selve sorten fortsatt i enkelte samlinger så det er håp for at de kan få den tilbake i samlingen her i hagen også.

Fyllte snøklokker.
Snøklokker i bedene.

Etter hageturen var det tid for dagens første arbeidsoppgaver, grave rotbiter av høstanemone (Anemone x hybrida) ’Hadspen Abundance’. Dette er en sentblomstrende, høyreist høstanemone med tofargede blomster i lysere og mørkere nyanser. Dettte er en Eric Smith-hybrid, og en god gammel sort. Når man bestiller høstanemone ’Hadspen Abundance’ er det sjelden man får ekte vare, så her i planteskolen har de plantet den i morplantefeltet så de kan formere den selv. Måten denne planten formeres på er at vi graver oss ned rundt morplantene og leter etter rotbiter. Rotbitene skal ideelt sett ha små hvite knopper som kommer til å bryte til grønne skudd. Vi grov opp mengder med røtter, for når man driver en stor planteskole holder det ikke bare med et par få. Deretter ble røttene kuttet opp i ca. fem cm lange biter. Ca. tre av disse rotbitene ble lagt i hver sin lille potte, vannet og satt i vesthus. Så er det bare å vente på at små grønne skudd skal vise seg. Noen av rotbitene var allerede blitt småplanter og de ble pottet opp i egne små potter. Jeg håper de vokser seg fint til.

Rotbiter av høstanemone 'Hadspen Abundance'
Rotbiter med begynnende skudd.

Høstanemone 'Hadspen Abundance'


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...