lørdag 29. september 2012

Høstpotter - plantetips!

En gruppe med høstplanter gjør inngangspartiet innbydene nå på høsten
Å lage en høstsammenplanting er både morro, og det gir inngangspartiet et ekstra løft nå på denne mørke tiden.
Jeg får ofte spørsmålet – Hva kan brukes? Hvilket planter er fine? Svaret er alt av høstplanter kan brukes. Her spiller smak og behag i stor grad inn. Plantegrupper i rene farger er fint, men det er lov å blande farger og lage kontraster! Grupper bare med en plante som f.eks. lyng gir et ryddig utrykk og kan fungere som et fint blikkfang.

Vi har valgt i denne gruppen en sammenplanting i lilla og purpur, med forskjellige planter.

I gruppen vår er det følgene planter: 
- Røsslyng  (Calluna vulgaris) – for sine holdbare blomster som ikke drysser. De som er knoppet (Garden girls) står bedre og lengre en de som har åpne blomster. Røsslyng er flerårig og vil klare seg godt hvis den plantes i bakken.
- Kulethuja 'Danica' – har en frisk grønn farge og en sterk fasong.
- Prydgress (Carex ornithopoda 'Variegata') er et vintergrønt gress som gir fine kontraster.
- Pyntekål (Brassica) har flotte bladfarger og står veldig lenge, den tåler ned til 10 minusgrader
- Alpefiol (Cyclamen) har blomster i sterke farger og planter tåler fint noen minusgrader.

Andre høstplanter som er fine i krukker og kasser:
- Erica, en kjent slager som gir mye farge i pottene. Den er ettårig og planten vil drysse når den har tørket ut.
- Sølvråd (Calocephalus brownii) er en flott bladplante som tåler 4–5 minusgrader, den står like fin vinteren igjennom for den tørker bare ut.
- Sølvkrans (Senecio sinneraria) en kjent bladplante som brukes vår og høst. Den tåler også flere minusgrader og kan overvintre feks i Danmark. Fin plante å bruke som kontrastplante.
- Hebe er lave vintergrønne planter fra New Zealand, som tåler ned til 10 minusgrader. Fine i sammenplantinger på grunn av bladfargene i har og fasongen.
-Eføy er fine å bruke, så sant de har fått tilpasset seg utelivet er de herdige planter som vil stå fint vinteren igjennom.
- Spansk pepper (Capsicum) selges ofte på denne tiden. I milde strøk er disse fantastiske i høstbeplantinger. De gir følsen av bær, frukter og høst, men den tåler ikke minusgrader
- Gresskar (Curcubita) er en selvfølge, enten for seg selv eller rett i plantegruppen med lyng og andre planter. De tåler ikke mange minusgrader.
- Alunrot (Heuchera) er en flott staude og bladplante. De er delvis vintergrønne og finnes med blader i mange farger som røde, nesten sorte, grønne. gule, rosa, fersken og brune.
Pernettya. Denne lille bærplanten bruker vi kun for bærenes del. de finnes med lilla, rosa og hvite bær og den tåler ca. 10 minusgrader.
- Grener av forskjellige prydbusker som sibirkornell (Cornus alba) med røde og gule grener kan lett stikkes ned i en beplanting for å gi farge og stuktur.
- Vintergrønne planter som søyletuja (Thuja 'Smaragd'),  kuletuja (Thuja 'Danica') , søyleeiner (Juniperus 'Stricta'), kjeglegran (Picea glauca 'Conica') er alle fine i krukker.
- Prydbusker som vrihassel (Coryllus avellana 'Contorta') og sibirkornell (Cornus alba 'Sibirica) vil begge trives fint i potte, og vil vise sine flotte grener gjennom vinteren.
- Mose, bark og stein kan være fint å strø rundt plantene for en ekstra finish.

Plantetips!
-Pass på at det alltid er hull i potten slik at overskuddsvann kan renne ut. Da slipper du at potten sprekker.
- Bruk leca eller annet drenerende materiale i bunnen av potten som sørger for at vannet har fri vei ut av potten.
- Du trenger ikke bruke god jord til lyngplanter som bare skal stå vinteren over. Planter du flerårige vekster er det lurt å bruke bedre og dyrere jord.
- Alle høstplantene trenger vann for å se fine ut til vinteren setter inn. Lyng kan se tørre ut, men trenger vann så lenge det er plussgrader.

Ta av potten slik at planten får fuktighet
Røsslyng (Calluna vulgaris) hører med
Kulethuja gir en fin fasong
Prydgress gir det lille ekstra
Alpefiol er fine høstplanter
Lilla pyntekål er flott og tåler -10 grader




Det ferdige produktet. En høstsammenplanting, som vil gi glede lenge utover høsten
Copyright Photograph © Kenneth Ingebretsen
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...