Sider

søndag 22. november 2020

Tidlig vårglede i potte

Tommy Tønsberg med ferdig satt løk i potter klar til å settes til roting.


"Det var også hos Elin jeg lærte om å drive blomsterløk. Både for innendørs bruk og utebruk"

Det er ingen tvil om at vårløk tilhørere våre favorittplanter i hagen her. Det er noe magisk med de første, tidlige vekstene som gir fryd og farge i hagen om våren. Men vi trenger ikke vente helt til våren for å kunne glede oss over tidlig blomsterløkglede.

 

I flere år var jeg (Tommy) så heldig å kjenne Elin Conradi som hadde en fantastisk vilter og spennende hage på Smestad i Oslo. Selv om hagen på mange måter var mer av en litt skyggefull woodlandhage å regne da Elin hadde den, så elsket hun de tidlige vårløkene, spesielt villtulipaner og sorter av disse. Tulipanene derimot elsker sol og tørke og ble ofte kortvarige innslag i hagen.

Det var også hos Elin jeg lærte om å drive blomsterløk. Både for innendørs bruk og utebruk. En god del blomsterløk ble hvert år lagt i potter med jord som siden ble kjørt ned i komposten i hjørnet av hagen. Når løkplantene begynte å titte frem om våren ble de båret frem og satt på bordet eller terrassen for beskuelse. På denne måten ble de enklere å beundre, spesielt for en dame som hadde mer og mer problemer med å bevege seg rundt i hagen ettersom årene gikk.

Elin drev også blomsterløk inne for å få enda tidligere blomstring. I boken ‘Min Villhave’ skriver Elin «Før jeg for alvor ofrer meg for innesyslene, står den aller siste vårforberedelsen på programmet: Drivløkene. For her i huset blir det ikke søndagsfrokost i februarsol uten at blomstrende krokus, iris, tulipaner eller påskeliljer står på bordet. Dette er en av de tradisjonene jeg har arvet og jeg forsøker stadig nye sorter.» Vi har også fortsatt tradisjonen her på Holter.

Blomsterløk finner du her: Blomsterløk

 

Svibler (Hyasinter) har vakre lilla løkskall.

 

Slik gjør vi det:

Forskjellige blomsterløk legges høyt i potter med jord. Velg en sort per potte. I innevarmen blomstrer løkvekstene fort over, så ikke legg flere forskjellige sorter i samme potte da du kan risikere at en blomstrer først for så å visne før den neste sorten kommer. Visnende løkvekster er ikke like pene å se på som friske blomstrende. Selvfølgelig kan det gå bra, spesielt hvis du velger to sorter av krokus, to irissorter eller blander hvit og lysblå vårpryd (Puschkinia) for eksempel, men vi synes det er tryggest å holde oss til en sort per potte og heller blande flere forskjellige potter på bordet.

 

 

Nå er det bare å fylle på jord og sette til roting.

Begynn med å velge potte. Du kan velge det du måtte ha og synes er fint å dyrke i så lenge det holder på jord. Men skal du sette pottene ut i frost (se lengre ned) så bør du bruke noe som tåler å fryse uten å gå istykker. Bruk en helt standard jord i pottene. Du kan bruke hva du måtte ha og det trenger ikke være den beste jorda, da den først og fremst er til for at løkene skal ha noe å forankre seg i. Næring er ikke viktig nå siden blomsteranleggene  allerede er dannet og ligger klar inni løken. Dersom du ønsker å få løkvekstene til å komme igjen flere år, eller plante dem ut i hagen siden, er det mer viktig å gi næring, men det kan eventuelt tilføres som flytende næring ved vanning.  Fyll potten nesten helt opp og legg løken så toppen av løkene kommer ca. én cm under pottekanten. Deretter fyller du jord over og vanner hvis ikke jorda er fuktig. 

 

 

Løk i potter er vakre!

 "Det er noe magisk med de første, tidlige vekstene som gir fryd og farge i hagen om våren. Men vi trenger ikke vente helt til våren for å kunne glede oss over tidlig blomsterløkglede."

  

Setter du pottene med løk rett ut i kulda går det sjelden bra da blomsterløken må rote seg før den vil greie seg ute i frosten. Er den rotet tåle den å fryse helt, men er den urotet råtner den ofte. La pottene stå inne på et kjølig sted til du er sikker på at de har rotet seg. Elin hadde sine i en bod hvor det ikke ble over 10 °C. Vi har dem i kjelleren. Her står de inntil de begynner å vise tegn på å vokse. Pass på vanningen. De skal ikke være for våte men må heller ikke bli for tørre. Dersom det er for varmt og de kommer for tidlig setter vi dem ut i kulden før skuddene er blitt for høye. 

Når det begynner å nærme seg tiden for at vi vil ha vårblomstring inne tas pottene med blomsterløk inn. Men ikke sett dem på den varmeste plassen i huset, men jo kjøligere plassering jo bedre så de kan vokse sakte. Først når knoppene begynner å vise farge tas de inn i stuevarmen. Har de stått inne på et kjølig sted, for eksempel i kjelleren, bestemmer løkene selv når det er på tide å blomstre. Da venter du bare til knoppene begynner å vise seg før de tas inn i stuevarmen.

Så hvis du har noen blomsterløk du ikke har rukket å plante er det bare å potte opp og glede seg til tidlig løkblomstring!

 
Slik legger du løk i potter til utendørsbruk: Legge løk i potte


Blomsterløk finner du her: Blomsterløk

 



 Hilsen Kenneth og Tommy