Sider

tirsdag 30. oktober 2012

På jobb hos Beth Chatto - del 1

The Dry Garden også kalt The Gravel Garden i slutten av oktober
I de årene jeg har holdt på med hage har jeg vært så heldig å treffe mange hagefolk, i både inn- og utland. En av dem er Beth Chatto, dronningen av rett plante på rett sted og eier av The Beth Chatto Gardens and Nursery i Elmstead Market utenfor Colchester i England. Siden jeg hadde litt ferie til gode i år, og at vi har lyst til å starte vår egen planteskole bestemte jeg meg for å spørre Beth Chatto om det ville være mulig for meg å jobbe i planteskolen en ukes tid, og lære så mye som mulig om hvordan de driver planteskolen. Beth sa ja, og resten kan du lese om under.

Men hvorfor akkurat Beth Chattos hage og planteskole når det finnes så mange planteskoler å velge mellom, både i Norge og i utlandet. For meg har det mye å gjøre med hvordan de driver planteskolen. Den drives fortsatt ganske tradisjonelt, og det er en fin link mellom hagen og planteskolen. Når planter deles i hagen havner de i planteskolen og det tas både frø og stiklinger fra hageplantene. Akkurat slik jeg mener at en ideel hage/planteskole skal være.

The Dry Garden har masse interesse, også så sent som oktober.

Første dagen kom jeg rett fra Twickenham i London, og etter en strabasiøs tur med tbane og tog (Alle togene fra Twickenham til London Waterloo var innstilt) kom jeg omsider frem til Beth Chattos hage. Den første jeg møtte var Sally som jobber i selve hagen. Hun lurte på om jeg var ”The chap from Norway who’s coming to work here?”. Og det måtte jeg jo gi henne rett i. Etter en samtale med David Ward, som er ansvarlig for planteskolen og mye av formeringen, fikk jeg gleden av å lese Health and Safety manualen før jeg fikk slippes løs i planteskolen.

David tok meg med på en rundtur i planteskolen, og jeg fikk se plantetunellene, skyggehusene hvor de oppbevarer de skyggetålende plantene, og noen plantetunneler til oppbevaring av planter over vinteren. De produserer hovedsakelig stauder ved planteskolen, men også noen busker og trær. De forsøker å holde seg til planter som finnes i hagen eller som kan passe inn der, så ingen store begoniaer, digre dahliaer eller riddersporer i sortimentet. De har store områder med morplanter som de deler og formerer opp, og de tar også store mengder stiklinger og sår frø.

Etter omvisningen fikk jeg bli med Åsa som er ansvarlig for hagen. Hun er svensk, og skulle egentlig bare jobbe noen måneder i hagen, men er siden blitt værende her. Hun fortalte om bakgrunnen for hagen, om de forskjellige problemområdene (For tørt, for vått, skyggefullt) og hvordan riktig plantevalg kan gjøre disse problemområdene til frodige oaser.

Pottingshed - her skjer magien!

 Nå, i slutten av oktober står hagen fortsatt i blomst. Flere forskjellige aster, og mengder av høstblomstrende krokus, tidløs, Sternbergia og Cyclamen. I skyggehagen, men også den tørre hagen vokser det flere store klumper av den vakre, men altfor spredningsvillige Arum italicum ’Marmoratum’. Den er et forhatt ugress, av Åsa i hvert fall, for i hagen dukker den opp over alt og skygger andre planter med sine hvitmarmorerte, vintergrønne blader. Vi sliter med å etablere den i hagen på Holter. Sånn kan det gå.

Etter hageomvisningen var det på tide å begynne å jobbe, og første jobb var rensing av bronsebladrøtter/knoller sammen med Jacob. Jorden ble fjernet og knollene delt i mindre biter før de pottes opp i potterommet. Etterpå var det hosta fra hagen som skulle pottes og deretter Fritillaria og Allium. Dagens siste arbeidsoppgave bestod i å klippe ned bladverk på Gunnera og Zantedeschia i planteskolen slik at de kunne flyttes inn i den eneste plantetunellen som varmes opp om vinteren. (Det holdes frostfritt). Også Agapanthus fikk samme behandling, for selv om alle disse plantene er herdige i England er det tryggere å holde dem frostfrie fordi de står i potter.

Så det var den første begivenhetsrike dagen i Beth Chatto Gardens. Jeg gleder meg til fortsettelsen!

Hilsen Tommy

The Beth Chatto nursery - planteutvalget er stort!

lørdag 27. oktober 2012

Ja vi elsker blomsterløk!

Det er ikke til å legge skjul på, løk er stas! og ja vi elsker blomsterløk!

Endelig har løken vi har bestilt fra Nederland kommet! Grunnet dårlig sesong (det er ihvertfall unnskyldningen) i Nederland ble løken sendt veldig sent. Det er også grunnen til at vi ikke har fått alt vi ønsket oss, men jeg tror det skal holde!  Blomsterløken kom akkurat i tid til at bakken er frossen. Men jeg er optimist og håper at mildværet til uken holder, slik at jeg rekker å få de ned i jorden. Hvis ikke blir det mye potting i kjelleren fremover! Men løken kom sent i fjor også, det ser jeg på dette blogginnlegget.
 

Vi kjøper mye løk hvert år, veldig ofte mer av det vi allerede har. Jeg tør å påstå at blomsterløk får du aldri for mye av!


Her blir det mye bra blomstring neste år!
Corydalis solida ’Beth Evans’ er bestilt i år igjen
Masse herlige Lilium martagon løk, kan det bli bedre?
Lillium x dalhansonii ’Mrs. R.O. Backhouse’
Erythronium californicum
Narcissus ’Lucifer’ måtte vi bare ha mer av!
Dette kjøpte vi i år:
Allium caeruleum 50 stk
Allium caesium 10
Allium cernum 30
Allium cristophii 50
Allium sativum var ophioscorodon 5
Allium senescens var. Glaucum
Arisaema triphyllum 25
Bulbocodium vernum 20
Corydalis solida ’Beth Evans’ 200
Corydalis solida ’George Baker’ 200
Eremurus ’Roford’ 6
Eremurus ’Yellow Giant’ 3
Erythronium ’Pagoda’ 100
Erythronium californicum 20
Fritillaria pallidiflora 20
Fritillaria pontica 20
Gladiolus italicus 100
Hepatica transsilvanica ’Blue Eyes’ 10
Hepatica transsilvanica ’Blue Jewel’ 10
Lilium martagon ’Arabian Night’ 15
Lilium martagon ’Terrace City’ 5
Lillium x dalhansonii ’Mrs. R.O. Backhouse’ 20
Narcissus ’Firetail’ 100
Narcissus ’Lucifer’ 30
Narcissus ’Mint Julep’ 10
Narcissus ’Mrs. Langtry’ 30
Narcissus ’Stella’ 30
Narcissus ’White Lady’ 30
Oxalis adenophylla 20
Oxalis enneaphylla ’Ione Hecker’ 20
Scilla mischtschenkoana ’Tubergeniana’ 100
Trillium erectum 30
Trillium gradiflorum 50
Trillium luteum 30
Tulipa sylvestris 100

 

fredag 26. oktober 2012

Tøm potter og kasser før vinteren - noen gode råd

Vi har tømt potter og kasser før vinteren, best å være på den sikre siden!

Trenger du egentlig å tømme krukker og kasser, og lagre de inne over vinteren? En ting er sikkert. Vi bor i et land med store klimatiske variasjoner, og det påvirker materialer vi bruker som potter. Vi har satt opp flere gode grunner til å ta denne ekstra høstjobben. Men det er også noen beholdere som må og bør stå ute hele året.

Keramiske potter:
Det er en kjensgjerning at det finnes ingen helt frostsikre keramiske krukker. De som selges som frostsikre er brent spesielt slik at glasuren ikke sprekker. Selve krukken kan likevel sprekke. Krukker med rette kanter har mindre sjans for å sprekke.  Når vann fryser vil det utvide seg. Hvis du ikke har en beplanting i potten som skal stå gjennom vinteren, lønner det seg å tømme krukken og sette den tørt. Krukker med beplantning i bør holdes svakt tørre gjennom vinteren.

Verandakasser :
Verandakasser og spesielt selvvanningskasser tåler vinteren godt, men de blir ofte veldig tunge. Med jord, planter, vann og snø på toppen, er det mange oppheng som gir etter. Det kan bli både dyrt og bor du i blokk kan det også skade forbipasserende, hvis de faller ned. Vi tømmer våres hvert år for å ta vare på kassene best mulig.

Eiketønner:
Eiketønner og andre trebutter er en av de få tingene som må stå ute eller holdes jevnt fuktig. Tørker treverket ut krymper plankene i tønnen og hele beholderen kan falle fra hverandre. Tre er også mer elastisk, så de blir ikke påvirket av at jorden og vannet i den fryser om vinteren.

Jernurner:
Jernurner er dyre i innkjøp og er av støpejern, noe som gjør de veldig holdbare. Kjøper du en slik urne har du en potte for nesten for livet. De tåler fint å stå ute hele året, med jord og planter i. Etterhvert vil de begynne å ruste og gi en gammeldags sjarm. Skal de holdes rustfrie, må de males med antirustmaling.

Pass på at potter som står ute, har store hull i potten og godt med drenerende materialer i bunnen. Vannet må ha fri vei ut, på den måten er det mindre sjangs for at potten sprekker om vinteren.


Sinkpotter:
Disse tåler en god del etter vår erfaring og kan godt stå ute hele året. Vær oppmerksom på at de ofte blir flekkete og ruster, så vil du beholde dem fine lengst mulig bør de lagres uten jord og tørt.

Glassfiberpotter:
Disse skal være frostsikre, men det viser seg noen ganger at det ikke helt er tilfellet. Det hender at bunnen i pottene kan falle ut etter en hard vinter med mye fuktighet. Disse pottene kan være ganske dyre, så det er lurt å lagre dem tørt.

Terracottapotter:
Hvis disse ikke er glasserte eller er av veldig god kvalitet, må de lagres tørt. Siden terracottapotter har porer slik at de puster, kommer også vannet inn i potten. Det fører til, spesielt hvis vinteren har flere varme og kalde perioder, at potten flaker opp og sprekker.

Plastpotter:
Disse tåler vinteren godt og trenger ikke tas inn, men vær obs på at plast blir veldig sprø når det blir kaldt så de tåler ikke mye tøff behandling på vinteren.

Pottetips!
- Sørg for god drenering slik at vannet kommer ut av potten, når du planter. Lecakuler i bunnen er til god hjelp.
- Sett potten litt opp fra bakken ved hjelp av potteføteer eller planker, slik at dreneringshullet er fritt
- Er potten tørr er faren mindre for at den sprekker opp, sett potten under tak.
- Ovale potter er særlig utsatt for frostsprenging.



mandag 22. oktober 2012

Vakker høst i botanisk hage i Oslo

Tøyen hovedgård omgitt av mektige trær med vakre høstfarger
Botanisk hages storslåtte hage og parkannlegget er magisk på høsten. Majestetiske trær som er flere hundre år gamle, det gule løvet som rasler på bakken og modenheten i hagen gjør at stemningen er til å ta og føle på. Det er noe vakkert og vedmodig med årstidenes skiftninger. Denne vakre hagen har mye å by på selv om det nærmer seg første november med stormskritt. Det er morsomt å se hvor mye frukt og bær som er i denne hagen og like artig å se hvordan fuglene satt pris på denne skattekisten av mat. Lenger ned på siden er det et bilde av hagens hjemmelagde insektshotell! Veldig bra at her tar man vare på alle vesener, mennesker, fugler og insekter!

Allium thunbergii
Arisaema amurense bær
Callicarpa japonica
Celastrus scanden
Chaenomeles japonica
Crataegus x prunifolia

Den høstblomstrende Crocus pulchellus trives godt og er flott nå på høsten
Solhatt - Echinacea frøhoder er vakre

Vakre høstpregete trær
Disanthus cercidifolius
Frøstand av trepion
Hjemmelaget insektshotell
Magnolia med høstblader
Miscanthus oligostachyus
Honningsopp Armillaria gjør stor skade på trær, men den er vakker også

Rosa pimpinellifolia
Sambucus nigra
Sorbus alnifolia
Sorbus commixta
Sorbus hupehensis
Sorbus wilfordii
Kvitrogn Sorbus koehneana er et syn! Store klaser med hvite bær som står på nesten hele vinteren

Taxus, barlind bær
Rognetrær med høstfarger
Ukjent berberis
Copyright Photograph © Kenneth Ingebretsen

lørdag 20. oktober 2012

Disanthus cercidifolius - en høsthagefavoritt


Disanthus cercidifolius en kald høstmorgen, er vårt bidrag til konkurransen på moseplassen

En høstfargefavoritt
Disanthus cercidifolius

Da vi fikk en plante av Disanthus cercidifolius for et par år siden, hadde jeg bare sett den en gang tidligere, og da i Hergest Croft Gardens på grensen mellom England og Wales. Også den gang var planten vakkert kledd i høstfarger, høstfarger som kan utkonkurrere mange andre hageplanter.

Bladene er hjerteformede som navnet cercidifolius forteller, og når den får høstfarger blir oversiden av bladet intens rød og undersiden av bladene får en rosafarge som den nesten er  alene om (Vingebeinved, Euonymus alatus får også ganske intense rosa høstfarger).
Planten kan bli 2–3 meter høy, og like bred. Blomstene er mørkerøde og kan minne om en trollhassel. De kommer i oktober. Sorten Hjerteglød er en norsk E-plante. Vår plante har ikke begynt å blomstre enda, og den har heller ikke hatt frostskader de tre årene vi har hatt den, men så er den også ganske lav og har vært godt dekket av snø om vinteren.

Denne flotte planten er vårt bidrag til konkurransen på moseplassen.com om høstblader. Alltid morro og spennende og være med på disse konkurransene.


Disanthus cercidifolius har hjerteformede blader
Bladene er også vakre når de faller av....

søndag 14. oktober 2012

Hagelivs 10 favorittløker

Snøkrokus er blomsterrik og fin
Fra tid til annen kommer spørsmålet opp: Dere som har skrevet en løkbok må da ha noen favoritter? Og dere får vel til all løk dere? Og svarer er helt klart uten tvil det har vi! Og nei vi får ikke til alt, men siden vi er litt over middels interessert får vi heldigvis til ganske mye. Bildene og teksten har vi tatt ut fra løkboken vår: Hageselskapets bok om løker og knoller.

Flere av disse, men ikke alle, er nå å få kjøpt i nettbutikken vår Garden Living.

Kenneths 5 favorittløker:

Hagelerkespore 'Frodo'
Hagelerkespore ’Frodo’
Corydalis solida ’Frodo’

Høyde: 12–15 cm

Blomster: Hvit med rødlilla kant

Blomstringstid: April–mai

Plassering: Sol til skygge

Jord: Vanlig hagejord, gjerne fuktig

Bruk: Bed og fjellhage
Herdighet: H5

I de siste årene har det kommet en rekke nye sorter av hagelerkespore, med fargekombinasjoner som vi tidligere aldri har sett. Sorten ’Frodo’ er en av disse med hvite blomster og rødlilla leppe. Dette er en av mange i en serie av sorter oppkalt etter filmtriologien Ringenes Herre. ’Gandalf’ har hvite blomster med svakt blå kant og mørkt senter. ’Mordorland’ er purpurblå. ’Bilbo’ er hvit med lilla kant. ’Lord of Moria’ er lillarosa med hvit senter, og ’Snowstorm’ er hvit

---------------


Koscyclamen
Koscyclamen
Cyclamen coum


Høyde: 10 cm
Blomster: Magenta, rosa og hvit
Blomstringstid: April–mai
Plassering: Sol til halvskygge
Jord: Moldrik, luftig, god drenert hagejord.
Bruk: Fjellhage, forvilling under busker og trær
Herdighet: H3

I milde strøk kan denne arten blomstre allerede i februar, blomstene ligger klare under jorden allerede før vinteren starter. De små blomstene virker skjøre, men er tøffe og tåler mange minusgrader. Koscyclamen trives under busker og trær, i jord som er godt drenert. De kan klare seg mange flere steder i landet hvis de dekkes og beskyttes mot vinterfukt. Formering ved frø. Kossyklamen kommer fra Bulgaria, Kaukasus, Tyrkia, Syria og Libanon, der de vokser i bøk- og furuskog. Prøv den som bunndekker under busker og trær, men den må ikke kjempe om lyset og plassen med andre planter. Det finnes mange sorter og underarter av denne arten med forskjellige blomsterfarger og bladfarger.
---------------


Vanlig snøklokke
Vanlig snøklokke
Galanthus nivalis

Høyde: 10 cm
Blomster: Hvite
Blomstringstid: Mars–april
Plassering: Sol–halvskygge
Jord: Vanlig hagejord
Bruk: I bed eller forvillet
Herdighet: H7

Vanlig snøklokke er en av våre tidligste løkvekster og en ordentlig gledesspreder når de melkehvite blomstene slår ut i blomst tidlig om våren. Vanlig snøklokke har smale blader, grågrønne i farge, og nette blomster med tre ytre kronblad og tre indre. De indre er ofte merket med en grønn, eller i noen tilfeller gul flekk.
Snøklokker tåler å stå i svakt fuktig jord, og der de trives vil de formere seg både med frø og sideskudd. Fordi snøklokkene ofte formerer seg raskt kan det være behov for å grave dem opp, og plante dem ned igjen med litt mer mellomrom fra tid til annen. Dette er best å gjøre når plantene har visnet ned og er i dvale. Vanlig snøklokke er viltvoksende i Europa fra Pyreneene til Ukraina, men den har forvillet seg og finnes viltvoksende også i Storbritannia, Nederland og Belgia.

 ---------------


Martagonlilje
Martagonlilje
Lilium martagon

Høyde: 150 cm

Blomster: Fra lys rosa til mørk rosa, hvite former forekommer også.

Blomstringstid: Juni–juli

Plassering: Sol til skygge

Jord: Humus og næringsrik

Bruk: Rabatter, bed, forvilling og i skogsterreng
Herdighet: H7

En av de vakreste liljene til forvilling på naturtomter. Martagonlilje kan finnes forvillet ved gamle hus her til lands. Der den trives kan den danne store bestander ved hjelp av sideløk og frø. Frøplanter vil blomstre etter 4–5 år.  Denne liljen kan være ganske variabel og finnes i en rekke rosa nyanser, med eller uten prikker. Hver stengel kan ha opptil 30 blomster hvis løken står i næringsrik jord. De peneste formene er de med sterkest farge. Martagonlilje blomstene har kronblader som ruller seg helt tilbake. Noen steder i landet går den også under navnet krøll-lilje. 

---------------


Påskelilje
Påskelilje
Narsissus pseudonarcissus

Høyde: 20–25 cm
Blomster: Gulnyanser
Blomstringstid: Mai–juni
Plassering: Sol
Jord: Godt drenert næringsrik hagejord.
Bruk: Bed, rabatter, til forvilling og under busker og trær
Herdighet: H6

Der denne arten vokser vilt danner den store bestander, og kan dekke hele åssider med gule blomster. Den vokser i fjellene mellom Frankrike og Spania. I hagen er de lettstelte planter som forviller seg lett og passer derfor fint til naturtomter. Blomstene er middels store og nikkende. Kronbladene er svakt vridde og lysere gul en selve trompeten som er mer fyldig gul. Det er synd at denne påskeliljen er så uvanlig i salg her til lands, men fåes gjennom spesialplanteskoler og løkfirmaer utenlands.

---------------

Tommys 5 favorittløker:

Storvinterblomst
Storvinterblomst
Eranthis hyemalis



Høyde: 8–10 cm

Blomster: 8–10 cm

Blomstringstid: Mars–april

Plassering: Sol til halvskygge

Jord: Moldrik og luftig jord.

Bruk: Bed, fjellhage, forvilling under busker og trær.
Herdighet: H5

En av de plantene som er tidligst ute med å blomstre er storvinterblomst. I de sørlige landsdelene kan de dukke opp allerede i februar hvis vinteren er mild. Blomstene er gule og sitter på en krans med flikete blader. Disse plantene bør plantes så raskt som mulig ved innkjøp, for de liker ikke å tørke. La knollene ligge og svelle i vann ett døgn før planting, så er det flere som etablerer seg bedre. Får planten stå i fred frør den seg rikelig rundt i hagen. Frøplantene blomstrer etter ca 3 år.
Plant gjerne storvinterblom under løvfellende busker der de kan blomstre vakkert om våren. Når prydbuskene utvikler blader senere på våren er vinterblom klar for å visne ned. 

---------------


Persiakrone 'Adiyaman'
Persiakrone ’Adiyaman’
Fritillaria persica

Høyde: 100 cm
Plassering: Sol
Jord: Godt drenert
Bruk: Bed
Blomster: Mørke brunlilla, nesten svarte
Blomstringstid: Mai
Herdighet: H4

Persiakrone har noen av de mørkeste blomstene av alle løkvekstene. Klokkene er farget i en mørk plommefarge, nesten svarte, og er forførerisk vakre. De kommer i klaser oppover en opptil 80 cm høy stengel og står i fin kontrast mot det blådoggede bladverket.
Persiakrone kommer fra fjellområder i Syria, Libanon og Israel, men trass i sitt sydlige opphav vil de kunne vokse, og blomstre i norske hager. For årlig, og god blomstring må du plassere persiakrone solrikt, varmt og godt drenert. Får de ikke disse vekstforholdene oppfylt vil de likevel belønne deg med storstilt blomstring om våren for deretter å sakte trekke seg tilbake. Sorten ’Adiyaman’ er større i både vekst og blomst og derfor et bedre valg for hagen enn den rene arten av persiakrone.

---------------

Iris 'Katherine Hodgkin'
Iris ’Katherine Hodgkin’
Iris

Høyde: 10 cm
Blomster: Lysblå og sjøgrønne
Blomstringstid: April
Plassering: Sol
Jord: Vanlig hagejord
Bruk: Bed eller fjellhage
Herdighet: H6

Denne irisen er en krysning mellom snøiris (Iris histrioides ’Major’) og Iris winogradowii. Den har store, sjøgrønne og lysblå blomster, og kommer opp av bakken tidlig om våren. Bladene kommer etter blomstringen og står en stund for å samle næring. Som andre av de tidlige irisene liker den ikke å ha det for vått rundt løken, da kan de gå ut. Denne er derimot en av de lettere våririsene å lykkes med og kommer igjen år etter år på vanlig hagejord. Den vil også spre seg med sideløk og det kan være nødvendig å dele kolonien etter noen år.
Blomsterfargen på denne irisen er ganske spesiell, lysblå og sjøgrønn på en og samme gang med lysende gult svelg gjør den til en av vårhagens store stjerner.

---------------


Klosterklokke
Klosterklokke
Leucojum vernum

Høyde: 20 cm
Blomster: Hvite
Blomstringstid: April–mai
Plassering: Sol–skygge
Jord: Vanlig hagejord
Bruk: I bed eller i plen til forvilling
Herdighet: H7

Klosterklokker er noen av de tidliste løkvekstene i hagen. Allerede om høsten kan vi se at skuddene står klare i jordoverflaten, og bare venter på at det skal bli vår. Så snart våren kommer bryter blomsterknoppene ut av skuddene og blomstrer på ca 10 cm høye stilker, som siden forlenger seg til ca 20. Klosterklokke kan ha en eller to klokker på hver stengel og hver av de seks kronbladene har en grønn eller gul flekk nederst mot spissen. Klosterklokker tåler en lett fuktig jord, og der de trives vil de selvså seg med både sideskudd og frø. Klosterklokkeløk liker ikke å bli tatt opp, og tørket, derfor kan det vare en utfordring å få de tørre løkene vi av og til kan få kjøpt etablert.

---------------


Yndetulipan ’Alba Caerulea Oculata’
Yndetulipan
Tulipa humilis

Høyde: 10 cm
Blomster: Rosa nyanser med gult senter (noen former har blått senter)
Blomstringstid: April–mai
Plassering: Sol
Jord: Varm, sandblandet og porøs
Bruk: Bed, fjellhage og under trær
Herdighet: H6

Denne lille tulipanen er et ordentlig blikkfang i hagen, tross sin lille størrelse. Det finnes flere utvalgte former av denne arten. Noen har blomster i lys rosa, andre mer rosalilla, senteret i tulipanen er gult, men mange sorter har blått og lilla senter. Dyrk den i full sol, på en jord med god drenering bestående av grus og sand. I vill tilstand vokser denne tulipanen ved snøgrensen, så den liker fuktighet under blomstringen. Andre fine former:  ’Little Beauty’ er rødlilla med blått senter, Tulipa humilis var. pulchella ’Alba Caerulea Oculata’ er hvit med blålig senter, Tulipa humilis 'Eastern Star' har rosalilla blomsterblad med gult senter.