Sider

tirsdag 30. oktober 2012

På jobb hos Beth Chatto - del 1

The Dry Garden også kalt The Gravel Garden i slutten av oktober
I de årene jeg har holdt på med hage har jeg vært så heldig å treffe mange hagefolk, i både inn- og utland. En av dem er Beth Chatto, dronningen av rett plante på rett sted og eier av The Beth Chatto Gardens and Nursery i Elmstead Market utenfor Colchester i England. Siden jeg hadde litt ferie til gode i år, og at vi har lyst til å starte vår egen planteskole bestemte jeg meg for å spørre Beth Chatto om det ville være mulig for meg å jobbe i planteskolen en ukes tid, og lære så mye som mulig om hvordan de driver planteskolen. Beth sa ja, og resten kan du lese om under.

Men hvorfor akkurat Beth Chattos hage og planteskole når det finnes så mange planteskoler å velge mellom, både i Norge og i utlandet. For meg har det mye å gjøre med hvordan de driver planteskolen. Den drives fortsatt ganske tradisjonelt, og det er en fin link mellom hagen og planteskolen. Når planter deles i hagen havner de i planteskolen og det tas både frø og stiklinger fra hageplantene. Akkurat slik jeg mener at en ideel hage/planteskole skal være.

The Dry Garden har masse interesse, også så sent som oktober.

Første dagen kom jeg rett fra Twickenham i London, og etter en strabasiøs tur med tbane og tog (Alle togene fra Twickenham til London Waterloo var innstilt) kom jeg omsider frem til Beth Chattos hage. Den første jeg møtte var Sally som jobber i selve hagen. Hun lurte på om jeg var ”The chap from Norway who’s coming to work here?”. Og det måtte jeg jo gi henne rett i. Etter en samtale med David Ward, som er ansvarlig for planteskolen og mye av formeringen, fikk jeg gleden av å lese Health and Safety manualen før jeg fikk slippes løs i planteskolen.

David tok meg med på en rundtur i planteskolen, og jeg fikk se plantetunellene, skyggehusene hvor de oppbevarer de skyggetålende plantene, og noen plantetunneler til oppbevaring av planter over vinteren. De produserer hovedsakelig stauder ved planteskolen, men også noen busker og trær. De forsøker å holde seg til planter som finnes i hagen eller som kan passe inn der, så ingen store begoniaer, digre dahliaer eller riddersporer i sortimentet. De har store områder med morplanter som de deler og formerer opp, og de tar også store mengder stiklinger og sår frø.

Etter omvisningen fikk jeg bli med Åsa som er ansvarlig for hagen. Hun er svensk, og skulle egentlig bare jobbe noen måneder i hagen, men er siden blitt værende her. Hun fortalte om bakgrunnen for hagen, om de forskjellige problemområdene (For tørt, for vått, skyggefullt) og hvordan riktig plantevalg kan gjøre disse problemområdene til frodige oaser.

Pottingshed - her skjer magien!

 Nå, i slutten av oktober står hagen fortsatt i blomst. Flere forskjellige aster, og mengder av høstblomstrende krokus, tidløs, Sternbergia og Cyclamen. I skyggehagen, men også den tørre hagen vokser det flere store klumper av den vakre, men altfor spredningsvillige Arum italicum ’Marmoratum’. Den er et forhatt ugress, av Åsa i hvert fall, for i hagen dukker den opp over alt og skygger andre planter med sine hvitmarmorerte, vintergrønne blader. Vi sliter med å etablere den i hagen på Holter. Sånn kan det gå.

Etter hageomvisningen var det på tide å begynne å jobbe, og første jobb var rensing av bronsebladrøtter/knoller sammen med Jacob. Jorden ble fjernet og knollene delt i mindre biter før de pottes opp i potterommet. Etterpå var det hosta fra hagen som skulle pottes og deretter Fritillaria og Allium. Dagens siste arbeidsoppgave bestod i å klippe ned bladverk på Gunnera og Zantedeschia i planteskolen slik at de kunne flyttes inn i den eneste plantetunellen som varmes opp om vinteren. (Det holdes frostfritt). Også Agapanthus fikk samme behandling, for selv om alle disse plantene er herdige i England er det tryggere å holde dem frostfrie fordi de står i potter.

Så det var den første begivenhetsrike dagen i Beth Chatto Gardens. Jeg gleder meg til fortsettelsen!

Hilsen Tommy

The Beth Chatto nursery - planteutvalget er stort!