Sider

fredag 26. oktober 2012

Tøm potter og kasser før vinteren - noen gode råd

Vi har tømt potter og kasser før vinteren, best å være på den sikre siden!

Trenger du egentlig å tømme krukker og kasser, og lagre de inne over vinteren? En ting er sikkert. Vi bor i et land med store klimatiske variasjoner, og det påvirker materialer vi bruker som potter. Vi har satt opp flere gode grunner til å ta denne ekstra høstjobben. Men det er også noen beholdere som må og bør stå ute hele året.

Keramiske potter:
Det er en kjensgjerning at det finnes ingen helt frostsikre keramiske krukker. De som selges som frostsikre er brent spesielt slik at glasuren ikke sprekker. Selve krukken kan likevel sprekke. Krukker med rette kanter har mindre sjans for å sprekke.  Når vann fryser vil det utvide seg. Hvis du ikke har en beplanting i potten som skal stå gjennom vinteren, lønner det seg å tømme krukken og sette den tørt. Krukker med beplantning i bør holdes svakt tørre gjennom vinteren.

Verandakasser :
Verandakasser og spesielt selvvanningskasser tåler vinteren godt, men de blir ofte veldig tunge. Med jord, planter, vann og snø på toppen, er det mange oppheng som gir etter. Det kan bli både dyrt og bor du i blokk kan det også skade forbipasserende, hvis de faller ned. Vi tømmer våres hvert år for å ta vare på kassene best mulig.

Eiketønner:
Eiketønner og andre trebutter er en av de få tingene som må stå ute eller holdes jevnt fuktig. Tørker treverket ut krymper plankene i tønnen og hele beholderen kan falle fra hverandre. Tre er også mer elastisk, så de blir ikke påvirket av at jorden og vannet i den fryser om vinteren.

Jernurner:
Jernurner er dyre i innkjøp og er av støpejern, noe som gjør de veldig holdbare. Kjøper du en slik urne har du en potte for nesten for livet. De tåler fint å stå ute hele året, med jord og planter i. Etterhvert vil de begynne å ruste og gi en gammeldags sjarm. Skal de holdes rustfrie, må de males med antirustmaling.

Pass på at potter som står ute, har store hull i potten og godt med drenerende materialer i bunnen. Vannet må ha fri vei ut, på den måten er det mindre sjangs for at potten sprekker om vinteren.


Sinkpotter:
Disse tåler en god del etter vår erfaring og kan godt stå ute hele året. Vær oppmerksom på at de ofte blir flekkete og ruster, så vil du beholde dem fine lengst mulig bør de lagres uten jord og tørt.

Glassfiberpotter:
Disse skal være frostsikre, men det viser seg noen ganger at det ikke helt er tilfellet. Det hender at bunnen i pottene kan falle ut etter en hard vinter med mye fuktighet. Disse pottene kan være ganske dyre, så det er lurt å lagre dem tørt.

Terracottapotter:
Hvis disse ikke er glasserte eller er av veldig god kvalitet, må de lagres tørt. Siden terracottapotter har porer slik at de puster, kommer også vannet inn i potten. Det fører til, spesielt hvis vinteren har flere varme og kalde perioder, at potten flaker opp og sprekker.

Plastpotter:
Disse tåler vinteren godt og trenger ikke tas inn, men vær obs på at plast blir veldig sprø når det blir kaldt så de tåler ikke mye tøff behandling på vinteren.

Pottetips!
- Sørg for god drenering slik at vannet kommer ut av potten, når du planter. Lecakuler i bunnen er til god hjelp.
- Sett potten litt opp fra bakken ved hjelp av potteføteer eller planker, slik at dreneringshullet er fritt
- Er potten tørr er faren mindre for at den sprekker opp, sett potten under tak.
- Ovale potter er særlig utsatt for frostsprenging.