Sider

lørdag 14. oktober 2017

Høstjobben - plantene tas inn i veksthuset

Kenneth bærer ut pelargonia til nedklipping.
Høsten er her og nå må alle plantene våre inn i kjeller og veksthus før frosten tar dem. De fleste planter tåler noen kuldegrader nå på høsten, ihvertfall en liten stund, men er det minus flere dager på rad kan de bli skadet. Som vanlig er det plassmangel, og det blir værre og værre for hvert år som går... Noen ganger er det veldig frustrerende, men andre ganger tenker vi det er like greit. Du kan bare tenke deg hvor mye planter vi hadde hatt hvis vi ikke hadde hatt noen begrensninger...

Overvintring

Drivhuset er dekt med bobleplast med store bobler for ekstra isolering. Det fungerer kjempefint og her inne holder vi ca. 10 grader hele vinteren med ekstra lys. Det blir så lyst og lunt at det blomstrer nesten hele året her inne, vår egen lille oase på vinteren.

Veksthuset er dekt med bobleplast.
Tommy renser pelargonia.

For å spare plass potter vi om pelargoniaene i mindre én liters potter. De klippes ned kraftig siden vi har beskåret røttene, og for at de skal sette flere skudd fra bunnen av. Alle blader er plukket av, slik at minst mulig lus og andre skadedyr følger med inn. Her står de og vokser sakte men sikkert gjennom vinteren. Vi lar plantene tørke helt opp mellom hver vanning, spesielt på vinteren slik at jorden ikke blir for fuktig og rå.

Pelargonium klipt ned for vinteren.
Det står igjen ca. 10-15 cm.
Disse skal snart klippes ned.
Det blir mye avklipp og trillebåra er full!


Vi overvintrer en del andre planter i veksthuset også som engletrompeter (Brugmansia), Aeonium, Papyrus, salvier, oleander og Melianthus. Drivhuset fylles så alt for fort opp!

Engletrompetene når opp til taket.
Papyrus og pelargonia.

Fortsatt blomstring i hagen

Rett før frosten tok alle blomster og blader på georginene, rakk vi å plukke inn en del av blomstene slik at de kan pynte opp inne. Georginer (Dahlia) er noen skikkelige fargebomber og sprer glede! Det står buketter både her og der rundt i huset. Nå gjenstår det å grave opp alle knollene for å lagre dem i kjelleren til neste år. Kanskje en arbeidsoppgave for helgen?

Bukett med georginer.
Mer georginer.
Bukett med sommerfloks og pelargonium

Selv om det er høst og de første minusgradene har vært og herjet i hagen er det fortsatt noen planter som blomstrer. Kinasøte (Gentiana sino-ornata), tidløs (Colchicum), salvier (Salvia) og høstasters (Symphyotrichum syn. Aster) holder det fortsatt gående. Snart kommer høstkrokusene i blomst også.

Tidløs (Colchicum speciosum 'Album')
Tidløs åpner seg i solen.
"The suicide lily" (Gladiolus flanaganii)
Den vokser høyt i stupbratte fjellsider.

I grønnsakhagen

I grønnsakshagen har vi fortsatt mye grønnkål og purre igjen. De tåler mange minusgrader og kan stå ute til slutten av november uten problemer. Tomater har vi høstet i mengder i tre omganger, så vi har syltet masse tomater som blir tomatsaus til pasta i løpet av vinteren. Vi bruker denne oppskriften - Syltede tomater - en smaksfest! Vi har også fått syltet en del frilandsagurker til sylteagurker.
Purre i grønnsakhagen.
Av disse har vi laget sylteagurker, nydelig!
Vi har masse syltede tomater. Tomater er herlig med sine flotte farger og smaker godt!

Snart skal vi begynne å legge løk, ha en flott høst.

Hilsen
Tommy og Kenneth