Sider

søndag 11. januar 2015

Våren har startet - Chilifrøene er sådd

Forskjellige sorter chili ferdig sådd og merket.
Endelig er det såtid igjen! Herlig! Dagene har allerede blitt 30 minutter lengre og det merkes at vi er på vei mot våren. Det er nå det klør i fingrene etter i å så! En av de som må sås nå i januar er chili, hvis du vil ha chili å plukke i sommer. De bruker overraskende lang tid til å begynne å blomstre. Sår du chili sendere vil de gi frukter veldig sent på høsten og det kan jo være greit det, men vi vil ha masse chilifrukter på sommeren... og høsten!




Du kan så chili på mange måter, men vi har valgt å så flere frø i en potte (sparer plass) for så å prikle de om i egne potter senere. Les gjerne mer om chilisåing HER. Vi har brukt vanlig pottejord som fungerer fint til chili. I jorda har vi blandet inn perlite som holder på fuktighet, men samtidig gir luft i jorden. Siden frøene er store har vi sådd 4–6 frø jevnt spredd i hver potte. I år (som vanlig!) har vi sådd mange chiliplanter, men vi kan alltids selge eller gi bort overskuddsplanter hvis det skulle bli for mye. Vi må prøve litt forskjellige sorter, alltid moro å lære noen nye sorter å kjenne.


Disse har vi sådd i år:

'Bhut Jolokia' - Verdens sterkeste chili!
'Hot Lemon' - Med en anelse sitrus
'Fish Pepper' - Broketbladet chili, brukt til fisk
'Jalastar' - Jalapeno type
'Naga Jolokia' - Supersterk!
'Padron' - Noen chili blir milde, mens andre sterke. Også kaldt russisk roulette!
'Hungarian Black' - Helt mørke frukter
'Hungarian Hot Wax'
'Lombardo'
'Gusto Green' - grønn, men blir rød
'Piment Dèspelette'
'Pot Black' - Mørke frukter og blader
'Bulgarian Carrot' - Oransje frukter
'Jamaican Bell' - Klokkelignende fruker
'Aji Omnicolor' - Frukter i lilla gult og rødt
'Chiluacle Negro' - Brunlilla frukter
'Purple Tiger' - Brokete blader med lilla/røde frukter
'Peter Pepper Yellow' - Penis chili....vi tuller ikke! planteporno på sitt beste, se bilde HER.
'Peter Pepper Red' - Penis chili.... planteporno på sitt beste, se bilde HER.
'Rondo' - Runde røde milde chili
'Pumkin' - Ligner på gresskar!
'Pinochios Nose' - Veldig laaaaange chili
'Holy Mole' - Ikke så sterk (sies det!) og brukt i mange mexikanske retter.

Mange lurer nok litt på hvorfor vi ikke har alle disse spennende sortene i salgs i nettbutikken vår, men bare noen av dem. Det er fordi det rett og slett ikke er lov til å selge egenhøstet frø, så vi er nødt til å kjøpe gjennom godkjente leverandører. Det er for å beskytte forbrukeren, men det gjør også at utvalget blir litt mindre. Finner vi noen leverandører, så skal vi love de kommer online :-)

Plasser frøene jevnt i potten.
Når frøene er sådd, tar vi jordsoldet og siler jorden over, slik at ikke store tovbiter og grove partikler dekker frøene våre. Etterpå setter vi pottene i brett og fyller brettet med vann, slik at pottene trekker opp vann nedenfra og opp. Da flyter ikke frøene rundt om kring. Etter de har trekt noen timer setter vi de på badegulvet, der er det varmt og godt. De bør ha en temperatur på 20-24 grader for å spire godt. Så fort de spirer må de ut og opp i lyset, da kan de greie seg med vanlig stuetemperatur.

La pottene trekke opp vann.
Chilifrø ferdig sådd.

For flere såtips og om hva som skal sås i januar kan du finne i en tidligere blogg HER


Med ønske om et HOT nytt år!

Hilsen
Tommy og Kenneth