Sider

torsdag 30. januar 2014

Såtid! Disse skal sås i februar.


Vi sår delikatessen artisjokk i februar og høster hoder i august.
Mange planter har godt av å sås tidlig for at du skal få fullt utbytte av dem. Fremover skal vi gi noen råd om hva som trenger å sås når. Se på det som en veiledning, da mange faktorer vil spille inn på om det er riktig tidspunkt for deg.

Trenger jeg å starte nå?
Du kan fint så mange av disse frøene senere i sesongen, men senere start vil gi senere blomstring og eller senere innhøsting. Du må selv finne ut om det er viktig for deg å ha tomater fra juni eller om du er førnøyd med å høste færre frukter senere.Vær også oppmerksom på at du må ha plass til plantene dine frem til faren fro nattefrost er over i mai–juni, avhengig av hvor i landet du bor. veksthus eller egne plasser i huset som du kan la plantene bli store er det bedre å vente litt.

Vi har over 1850 forskjellige frøsorter her: FRØ

Disse kan sås fra første uken i februar og utover:
(Flere av navnene er klikkbare og du kommer direkte til planten i nettbutikken)

Tomat - Solanum lycopersicum
Engletromet - Brugmansia suaveolens
Piggeple - Datura
Eucalyptus
Silkebygg - Hordeum jubatum
Asarina - Asarina scandens
Georgine - Dahlia
Paradisspinner - Cleome spinosa
Petunia - Petunia grandiflora
Prydtobakk - Nicotiana
Gazania
Artisjokk - Cynara scolymus
Blåkorg - Ageratum houstonianum
Kanna - Canna x generalis
Klokkeranke - Cobaea scandens
Sølvkrans/sølvblad - Cineraria
Flittiglise - Impatiens
Aubergine - Solanum
Løk og purre (slutten av måneden)
Staudefrø - Se såtips lenger ned.

Slik lykkes du med: Artisjokk og kardonskokk


Dicondra som vi sådde i januar spirer og gror under vekstlyset som bare det. Det er første gangen vi sår denne, så det er veldig spennende. Det viktigste med denne er at den ikke blir overvannet.


Næringsbomber.....
Spirer kan sås hele året, men er ekstra deilig i maten på denne tiden, da vi ikke har så mye helt friskt grønt som vi kan dyrke selv. Det fine med spirer er at alle kan gjøre det, liten som stor! Også siden spirer er kilden til liv, er de proppfulle av næringstoffer.

Alfalfaspirer
Ruccolaspirer
Rødbetespirer
Rødkålspirer
Mungbønnespirer
Karsespirer
Brokkolispirer

Slik dyrker du spirer:
Fyll et par spiseskjeer frø i en beholder. Bruk et syltetøyglass eller egen spireboks som vi har HER. begge er gjennomsiktige, så det er lett å se spirene gjennom glasset. Da oppdager du fort om spirene er klare, og om du må gi dem mer eller mindre vann. Vær oppmerksom på at en liten mengde frø blir til mye spirer, og de bør spises friske, så ikke ha for mye frø i beholderen.
Fyll på med kaldt vann og la det stå til frøene har trukket til seg fuktighet og svellet opp til nesten dobbel størrelse. Gjerne over natten eller ca. 12 timer. Sil deretter vannet fra og sett glasset med spirer på et sted med romtemperatur, men mørkt. Vi setter dem i kjøkkenskapet rett over vasken. Da er det kort vei når vi skal skylle spirene.
Hver dag tar du fram glasset med spirer og skyller dem med friskt vann. Tøm ut alt vannet før du igjen setter glasset tilbake i skapet. Akkurat hvor lang tid det vil ta å drive fram spirene, kommer an på temperaturen. Men ikke la spirene få det for kaldt og vått, da spirer de dårlig. Du må selv avgjøre når du synes at de har utviklet seg nok.


Chili og stemor er i full gang! Selv om snøen laver ned ute er det vår inne hos oss! Om ikke lenge skal de prikles.

Mange av de som skal sås i januar kan fortsatt sås, så lenge du ikke venter for lenge. mange vil komme fint, bare senere. Du kan hente inn tapt tid ved å la plantene stå inne lengre. Da får de varmere natte- og dagtemperaturer, enn de ville ha gjort hvis du stod ute og vokser fortere.  Frø som Chili, pelargonium, penselfjørgress, kjempeverbena og Dicondra kan fortsatt sås. se hele listen over planter som skal sås i januar HER.

Så frø er morsomt og gjør helt klart vinteren mye kortere.

Generelle såtips

Jord:
Bruk såjord, den inneholder lite næring slik at røttene ikke blir svidd og den har sand i seg for bedre drenering. Du kan godt blande inn perlite eller vermiculite for luftigere jord, det hindrer at plantene feks råtner. Store frø dekkes sin egen størrelse med jord, men veldig fine frø skal ikke dekkes.

Punktsåing:
Med frø som ikke er for små som chili eller blomsterertfrø er vanlig å så ett til to frø i hver potte. Bruk en liten potte. En liten potte er varmere og tørker lettere opp enn en stor potte hvor jorda kan bli både kald og våt. Pott plantene opp i større potter før røttene begynner å gå i ring i potten.

Breisåing:
Brukes ofte til små frø der de strøs jevnt utover i et såbrett. Når frøplantene har fått sine ordentlige blader (4 blader) prikles (plantes om) de om i egne potter en og en som feks. stemorsblomster eller i små klynger som feks. lobelia

Om lys
Skal du så før april må du ha plantelys. Utelyset er ikke sterkt nok til å kunen gi god plantevekst i vintermånedene og sår du nå uten å gi tilleggslys vil småplantene strekke seg etter lyset og bli lange og strantete. Først når vi er kommet ut i april er det naturlige lyset sterkt nok til å gi god plantevekst.

Plassering og stell:
Plasser frøene et varmt sted. Har du varmekabler på badet er dette et fint sted. I vinduet er et ofte litt kjøligere, noe som kan gjøre at frøet ikke spirer. Når du vanner frøene, la potten trekke opp vann nedenfra. Når jorden er fuktig på toppen av potten har de trekt ferdig. Vanner du ovenfra flyter ofte frøene rundt i potten og vil samle seg langs kanten av potten eller vaskes ut. Så fort frøene har spirt må de ha lyst i form av sollys eller lys fra lysstoffrør eller plantelys.
Pott eventuelt plantene opp i større potter ved behov. Før plantene plantes ut, må de herdes, spesielt hvis de har stått inne og ikke i et veksthus. Herdingen gjør at plantene får forberedt seg på utelivet, slik at de tåler sol og vind. Uten herdig vil de fort få svidde blader og de blir satt hardt tilbake. Sett ut plantene de første ti dagene i skyggen eller gi dem noen timer sol hver dag før de bæres bort igjen.

Såing av stauder:
Vi behandler alle staudene likt om de spirer etter en kuldeperiode eller ikke. Vi sår de nå på vinteren, vanner pottene og lar de stå inne noen dager slik at frøet får trekt til seg vann. Etter dette bærer vi de ut og kaster snø over dem. Har du ikke snø går det fint, frø er beregnet fra naturen sin side til å klare et tøft klima. Frøene spirer til våren når det blir varmt nok. Alt du trenger å gjøre er å passe på at pottene ikke tørker ut i vårsolen. Les bloggen vår - Hvordan du sår stauder

Slik ser det ut når våren kommer og staudene som har stått under snøen begynner å spire. Noen av pottene er sådd alt for tett og blir vanskelige å prikle. Tipset er å så tynt, de fleste trenger ikke 100 planter!
Flere såblogger:

- Disse skal sås i Januar

- Disse skal sås i mars

- Disse skal sås i april

- Slik sår du inne

Har du bilder av det du har sådd, så del gjerne med oss på facebook HER.

Ha en fin såmåned!

Hilsen Tommy og Kenneth