Dette er plantene om fikk hjertet til å dunke litt raskere i 2013.
Stjerneskjerm - Astrantia ’Roma’ er en relativt ny sort av en gammel slager. |
En av våre gamle favoritter som ikke skuffet i 2013. For noen år siden delte vi vår første plante, og det betyr at vi nå har flere klumper av denne skjønnheten i hagen. Den blomstrer fra juni med gjentatte gjenblomstringer til langt ut på høsten. Denne sorten er en hybrid mellom Astrantia major og Astrantia maxima. Den setter ikke frø, og er grunnen til at den kan gjenblomstre så mye. Den er nydelig sammen med forglemmegeisøster (Brunnera) og roser for eksempel.
----------
Vårens mest fantastiske blomst er uten tvil hybridjulerose! |
Disse er ikke nye bekjentskaper for oss, for vi har dyrket dem i årevis. Men i år var hagen full av juleroser i flere forskjellige fargesjatteringer enn vi har hatt før. Alle frøplantene og de plantene vi har kjøpt inn i årenes løp hadde endelig blitt store nok til å gjøre litt ut av seg. De fleste av våre planter er enkle, men noen er også fylte og noen såkalt anemoneblomstrende. (De har en krage av kortere ”kronblad” inne i blomsten.) De selvsår seg mer enn gjerne her i hagen og er tidlige, hyggelige vårtegn.
----------
Klematis ’Durandii’ er en blomsterrik sort. |
Dette er en gammel klematishybrid fra England. Den har ikke slyngende bladstilker, klatrer ikke på samme måte som mange andre klematis og trenger derfor oppbinding for å holde seg på plass. Vår ’Durandii’ står på en obelisk og er ca. 180 cm høy. Den blomstrer ustoppelig fra juni til september med sine store, vakre lyse blålilla blomster. Den er en hardfør skjønnhet!
----------
Astelia ’Silver Shadow’ er fin som potteplante ute og inne. |
Sist vinter fikk vi kjøpt potteplanten Astelia ’Silver Shadow’ i den lokale blomsterbutikken. Astelia kommer fra New Zealand og brukes som en hageplante i mildere klima, men her til lands må vi bruke den som en utplantingsplante og overvintre den inne dersom vi vil ta vare på den fra år til år. Les mer i tidligere blogginnlegg her. Astelia er en av de få sølvbladede plantene som gjerne kan stå skyggefullt, og dess eldre de blir, jo vakrere blir de!
----------
Alle hager burde ha pyntekorg, de er fantastiske! |
Pyntekorg eller Cosmos i sine mange forskjellige hvite og rosa nyanser er en annen storfavoritt her hos oss. De er blant de enkleste sommerblomstene å lykkes med. Enkle å så og ale opp selv, men skal ikke sås altfor tidlig for plantene vokser fort og tar stor plass før de kan plantes ut. Fjern de visne blomstene gjennom sommeren for å holde blomstringen igang. Favoritter er sortene ’Sonata White’, en lav hvit sort, ’Antiquity’ med rødlige blomster og ’Daydream’. Vi hadde alle sortene vi selger i nettbutikken vår i hagen, så det ble litt av et flor etter hvert!
----------
’Bishop of Auckland’ er elsket av sommerfugler! |
Tidligere har favorittdahliaen vær den doble, røde ’Bishop of Llandaff, men etter å ha sett ’Bishop of Auckland’ i blomst er vi ikke lenger i tvil. Dette er vår nye favorittbiskop. Den er rett og slett nydelig! Fordi den har enkle blomster står den greit av seg selv uten å trenge noe særlig oppbinding, ihvertfall her hos oss. Bladverket er mørkt og mystisk.
----------
Dristig, stor og nydelig! |
I vår eksotiske hage har bananplantene vakt stor interesse i år, og spesielt de rødbladede Ensete ventricosum ’Maurelii’. Disse bananene kommer fra østlige deler av Afrika og er ikke herdige på friland her hos oss. Vi overvintrer dem inne om vinteren og har nå hatt dem noen år. I sommer, med den flotte sommervarmen vi hadde ble bladverket stort og frodig! En storfavoritt blant de mange fargerike dahlia og kjempeverbena! De store eksotiske bladene i grønt med mørk kant ga en fantastisk effekt. Se flere bilder i et tidligere blogginnlegg her.
----------
Iris ’Stjerneskud’ falt i smak hos mange som besøkte oss. |
Dette var den store slageren blant flere av våre hagebesøkere i år. Vi har i årenes løp delt denne vakre irissorten så at vi nå har flere store kolonier av den rundt omkring i hagen. Som mange andre vekstkraftige iris bør den deles med noen års mellomrom for ikke å dø ut i midten av planten. Den blomstrer i midten-slutten av juni og har utsøkt vakre, mørke blomster med en gul stripe midt på ”skjørtet”.
----------
Trofast år etter år Lilium ’Mrs R. O. Backhouse’ |
Vi elsker martagonliljer (Lilium martagon) og spesielt de mange hybridene med hansonlilje (Lilium hansonii). ’Mrs R. O. Backhouse’ var en av de første av disse hybridene vi anskaffet oss, og i år har den virkelig vært et syn. Den første løken vi kjøpte har i årenes løp formert seg og nå har vi mange blomsterstilker hvert år. Den kan bli opp mot 180 cm høy, men for to år siden delte vi løkene, og etter en deling trenger de ofte noen år på å etablere seg igjen. Det hender til og med at de tar seg et hvileår under bakken etter planting. Men de er så verdt ventetiden!
----------
En av sommerens store favoritter Salvia ’Amistad’. |
Denne salvien var en åpenbaring i sommer. Vi har hørt at dette var en usedvanlig god og blomstervillig plante og den skuffet ikke! Blomstringen startet i juni og holdt det gående helt til frosten kom. Blomstene er store og mørkelilla med sorte dekkblad. Den har en kraftig vekst. Den er ikke herdig på friland og må overvintres inne om vinteren. Lett å formere med stiklinger er den også. En herlig plante!
Har du noen blomsterfavoritter fra 2013 som var spesielt bra og som du vil tipse oss eller andre om? Vi liker å prøve ut nye planter i hagen, så et er moro å få noen tips fra andre hageglade, og ikke minst litt inspirasjon! Morsomt hvis du vil dele bilde av planten din (enten det er fra blogg eller nedlastet) med oss på facebook - https://www.facebook.com/gardenliving.no
Ha en strålende helg!
hilsen
Kenneth og Tommy