Sider

torsdag 9. januar 2014

Hjelp! Plantene mine ute i hagen vokser – Hva gjør jeg?


Løytnantshjerter er tidlig ute med skuddene sine.

Nå som det har vært mildt så lenge er det mange som begynner å bli bekymret over at plantene ute begynner å spire og vokse. Vi haster oss ofte til den konklusjonen at dette ikke er normal og at plantene kanskje vil dø. Heldigvis for oss er plantene veldig tilpasningsdyktige og de aller fleste er tilpasset et varierende klima. 




Hagen vår.
I hagen vår har vi gjennom årene hatt ganske tøffe vårer og vintre. Vi har ofte minus 20-30 grader på vinteren og snø. I år har vi pluss 4 grader og regn…. Ikke mindre en 2 år siden hadde vi krokus, blåveis,  juleroser og kjøpte påskeliljer i full blomst i april, da det plutselig ble 14 minus i 2 uker. Når plussgradene kom tilbake reise plantene seg opp og fortsatte som før. Alle husker vel denne kalde våren vi hadde i 2013. Mange trodde det var kulden som drepte plantene våre, men det viste seg at utørkende vind og sol i kombinasjon med frossen bakke var årsaken. Men hva vil denne høst og vinteren bringe av vær?

I hagen står tystbast og venter på å springe ut.

Frostveske.
Tidlig på året har mange planter en ”frostveske” i saften som gjør at de tåler mange minusgrader. Dette gjelder spesielt for alle vekster som er tidlig ute med å komme med blomster og blader. Mange tidligblomstrende planter begynner allerede på høsten å utvikle skudd. Det er fordi de skal blomstre, samle næring og danne frø tidlig, før de blir overvokst av andre planter eller skygget for av trær. Dette gjelder spesielt løkvekster og en del stauder. Busker og trær har sovende knopper ved basis av hovedknoppen, som vil bryte på nytt hvis hovedskuddet skulle være så uheldig å fryse bort. 




Syrinene hat tatt helt av og tror det er vår.
Stående vann.
Det viser deg ofte at det største problemet når det gjelder overvintring ikke er selve kulden, men at plantene har det for vått gjennom vinteren, ihvertfall for stauder og løk. Mye regn kombinert med sterk frost, gir plantene våre en utfordring. Det beste du kan gjøre for plantene dine er å sørge for at det ikke blir stående vann i bedet. God drenering gir plantene bedre overvintring.

Lerkesporeknoller dytter seg selv opp av bakken, men de tåler mye.


Hva trenger du å gjøre?

  • Sørg for at overskuddsvann finner veien bort fra plantene.

  • Kommer det snø, så spa snø over plantene dine, spesielt over planter inntil husveggen der det kommer lite snø. Snø er den beste isoleringen vi har på vinteren.

  •  De aller sarteste plantene kan du dekke med litt granbar (eller restene fra juletreet) for beskyttelse. Men putt ikke for mye på slik at det blir for tett. Luft må til så ikke planten under råtner.

  • Har du sarte busker og trær eller de er nyplantede kan du dekke dem med strie. Strien beskytter ikke mye mot selve minusgradene, men den beskytter plantene mot den uttørkende og kalde vinden, som kan sprenge cellene i skuddene. Minus 10 grader og vind kan fort virke som minus 25 grader på plantene. Strie har den fabelaktige egenskapen at den beskytter, men slipper igjennom luft slik at plantene under ikke råtner.

Gå ikke på plenen hvis det er frost på den. Da kan du få brune flekker.



Vi krysser fingrene på at overvintringen går bra dette året også :-)

Lykke til alle sammen!


Hilsen Tommy og Kenneth