Sider

søndag 13. oktober 2013

Neste års hvitløksavling settes nå - slik gjør du det

Sette egne hvitløk er gøy og nyttig!

Hvitløk er supersunt og ikke minst kjempegodt! Det er helt klart den grønnsaken som er flittigst i bruk på kjøkkenet vårt. Mange har kanskje satt hvitløk før, men ikke fått den avlingen du håper på eller tenkt at hvitløk ikke kan dyrkes her i Norge. Det kan ta litt tid å knekke dyrkningskoden, men når du gjør det, får du masse av egendyrket og smakfull hvitløk! Hemmeligheten bak store hvitløk er er høstsetting, sol og mye næring.



Slik setter du hvitløk:

Hvitløk bør settes på høsten av flere grunner. Når de settes på høsten danner de røtter og etablerer seg før vinteren, slik at de kan begynne vekstsesongen så fort snøen har smeltet. For å få hvitløken til å dele seg (danne flere fedd), må hvitløken få en lang periode med lav temperatur. Og sist men ikke minst setter du hvitløken på høsten får du generelt større løk. Du kan godt sette hvitløk tidlig vår, men gir ikke alltid like godt resultat, ofte får du en løk uten fedd, så vi gjør ikke det.
Vårt tips er å ikke sette hvitløken for tidlig. Den starter å vokse på høsten og kan bli skadet. I områder som det regner mye på høsten kan de også råtne. Sett hvitløk i oktober og i november, da er du trygg.

Finn et område som ligger i full sol. Jorden bør være luftig og varm, gjerne sandholdig.

1. Grav over jorden slik at den blir ugressfri og luftig

2. Bland inn 10 cm med kompost, gjerne med litt hønsegjødsel eller fullgjødsel og rak over.

3.  Lag hull ca 10 dypt og sett en hvitløksfedd ned, med ca. 10-15 cm mellomrom

4. Fyll på med jord.


Stell året etter:

For å lage stor løk kreves det mye energi og næring, så start vårsesongen med å gi en overgjødsling i begynnelsen av mai. Pass på å holde jorden fri for ugress gjennom sommeren, for ugress tar vann, næring og skygger for solen som gjør at jorden blir varm. Når vi kommer til juni kan du igjen gi en nye overgjødsling. I juli og august vil du merke at bladene begynner å bli gule i tuppene og løkene begynner å visne ned. Da er de klare for høsting. Ta de opp og legg de til å tørke på et tørt sted. om du fletter en hvitløksflette eller beholder den som løse løker, så la i hviløksgresset være på til alt er helt tørt.

Legg på  godt med kompost og gjødsel....
..... og bland alt sammen.
Ta frem hvitløkene.......
...... og del opp slik at du får løse fedd.
Rak over slik at jorden er jevn
Mål opp radene (vi setter de i rader)
Lag hull og sett med knyttneve avstand
Sett hvitløksfeddene.....
...... ca 10 cm dypt
Fyll på jord eller rak over

Hvitløk deles gjerne inn i to grupper, myk hals og hard hals hvitløk. Myk hals hvitløk får en knekk i halsen når den visner ned og har ofte litt mindre løk/fedd. Mens hard hals står oppreist, de kommer fra områder med kaldere vintre. Begge typer er like gode.

Du finner flere sorter med hvitløk i nettbutikken her: HVITLØK

Kan du sette butikkhvitløk?
Ja det kan du, men du vet ikke hvilken sort det er og hvor godt tilpasset nordisk klima. De kan også være smittet med virus, noe som gir dårligere avling og vekst. Er du uheldig kan du få smitte inn i hagen av feks løkhvitråte, som kan være aktiv i hagen i over 20 år. Hvitløk med opphav i Europeiske land har bedre sjanse for å klare seg hos oss, en hvitløk fra andre verdensdeler. Det sikreste er å holde deg til settehvitløk som er testet og er friske.

Det finnes mange sorter hvitløk å dyrke.


Lykke til med hvitløkavlingen!

Hilsen
Tommy og Kenneth