Høsting av ramsløk |
Duftende ramsløkblader samles sammen |
Vi tok turen ut til ramsløkstedet vårt for å samle inn blader til ramsløkpesto, ramsløkpuré, men også til en spennende oppskrift jeg kom over på syltet/saltet ramsløk som de bruker i Sibir. Vi har ramsløk i hagen, men langt i fra nok til å lage noe ut av. Når man plukker blader og skal lage noe vil du fort finne ut at det går med en del blader til oppskriftene.
Skogbunnen er dekt med tepper av Ramsløk - Allium ursinum |
Der de trives vokser de i store mengder og over store områder. |
Ramsløk trives i fuktig skogbunn, gjerne i nærheten av bekker og ved løvtrær som hassel. |
Høstet ramsløkblader |
Ramsløkpure Ramsløkpesto Syltet ramsløk |
Siden det hadde regnet og jeg måtte skylle noen blader, ble de lagt utover for å tørke. |
Ramsløkpuré
Ca. 40 store ramsløkblader
1 dl olivenolje
1 ts havsalt
Ha alt i en stavmikser og mos til en pure, ha på rene glass. Denne pureen skal være holdbar opptil ett år. Jeg varmebehandlet de ferdige glassene for sikkerhets skyld for å øke holdbarheten.
Pureen kan blandes i rømme til dipp, blandet i smør til ramsløksmør og ellers til mat som det passer med en mild løksmak til.
Ramsløkpesto
50 gram ramsløkblader
1 ss havsalt
1ss (liten håndfull) mandler
2 ss parmesan ost
5 ss olivenolje
Hakk bladene grovt og ha alle ingrediensene i en bolle. bruk stavmikseren til å mikse det slik at det får en litt kornet, men myk konsistens. Ha på rene glass. Jeg varmebehandlet de ferdige glassene for sikkerhetskyld for å øke holdbarheten. Har du ikke stavmikser så bruk en morter. Den er nydelig til pasta, men smak deg frem, en liten mengde gjør mye. Du kan erstatte mandler med pinjekjerner eller hasselnøtter hvis du foretrekker det. Mengde forholdene til oppskriften fant jeg på denne bloggen: Lysthagen , men hvem som helt pesto oppskrift kan brukes.
Syltet/saltet ramsløk
Bruk 2-4 gram salt til hver 100 gram ramsløkblader.
Hakk bladene, vei hvor mye blader du har og tilsett salt. Bruk en morter til å mose og skade bladene til saften renner ut og det har blitt en bløt masse. Ha så på rene steriliserte glass. Saltet i oppskriften fungerer som holbarhetsmiddel, så du trenger ikke å gjøre noe mer. La glasset stå og godgjøre seg i minst 4 uker, slik at saltet og løkbladene får satt seg. Saltet ramsløk kan brukes til kjøttkaker eller andre kjøttretter. Mine glass må stå å godgjøre seg litt før de brukes, men i følge formidleren av oppskriften, har løken en spesiell duft når glasset åpnes. Men når produktet blandet og brukes smaker det fortreffelig. Les gjerne mer om denne oppskriften på denne bloggen: Skrubtudsen
Hakk blader |
Mos med salt til en bløt masse |
Hageliv © Kenneth Ingebretsen