Sider

lørdag 17. mars 2012

Poding gjort enkelt


Det er mange som tenker at poding er komplisert og vanskelig. I virkeligheten er det utrolig enkelt å lykkes med denne type formering. Det er også derfor den benyttes verden over.

Vi podet 30 epletrær til en eplebue vei, vi skal ha i hagen. Av 30 podinger ble det 30 ferdige trær, altså 100% tilslag.
Vi valgte grunnstamme B9, som er til eple. Det er en grunnstamme fra Russland, som er veldig vinterherdig, gir tidlig bæring, er resistent mot rothalsråte og har middels kraftig vekst, som trenger oppstøtting.
Podeutstyr finner du her : Podeutstyr


Snitt med tommelen bak for støtte
Dette trenger du:
- Velg hvilken type grunnstamme du skal pode på alt etter hva du skal pode. De ulike grunnstammene har forskjellige egenskaper, alt etter hva du ønsker av treet ditt. Grunnstammene må bestilles ganske tidlig på året. Det kan være vanskelig å få tak i grunnstammer.  Du kan også pode inn flere sorter på eksiterende trær i hagen.

- Velg hvilken sorter du vil pode. Podekvistene kan kjøpes fra Norgro.no eller fås fra venner eller fra egen hage. Podekvistene må være av siste års vekst og de må være i hvile. Det vil si at sevjen ikke har begynt gå enda. De kan legges i plast, under  snøen for eksempel.

- Podekniv hjelper å få til gode snitt og  det kan du kjøpe i nettbutikken HER.  Potter som er store nok til det ferdige poda treet 2-3 liter burde holde, jord, noe til å binde podingen sammen som bast, strikk eller klingfilm,  Sårbalsam eller podevoks kan brukes på snittflatene på toppen og hvis noe er synlig/åpent på selve podestedet. En klar eller hvit plast til å tre over det lille treet er lurt, da slipper du at kvisten tørker ut fortere enn den får grodd sammen.


"Prøv å få snittflatene til å passe best mulig sammen. Spesielt er dette viktig at ytterkantene er nær hverandre."



To "like" snitt som passer sammen
Slik gjør du:
- Bestem deg for hvilken podemetode du vil bruke. Kopulasjon er den vanligste metoden (og den enkleste) som du kan se på bildene her.

- Gjør klart potter, podekniv, jord, strikk, vannkanne, plast og rengjør stedet der du skal pode.

- Finn frem podekvistene og bruk den kvisten som passer best i tykkelse med grunnstammen.

- Lag et snitt på 2-3 cm, på podekvisten og legg den på et rent underlag, bruk tommelen til å støtte bak snittet.

- Lag 2-3 cm snitt på grunnstammen, bruk tommelen til å støtte bak snittet.


Fest podekvistene sammen


- Prøv å få snittflatene til å passe best mulig sammen. Spesielt er dette viktig at ytterkantene er nær hverandre. Er kvistene ulik størrelse, få kantene til å passe på den ene siden.

- Bruk podestrik eller klingfilm  (som fungerer utmerket) og bind rund podingene, slik at det blir skikkelig stramt. Du skal ikke kunne løsne podekvisten. Du kan pensle over med podevoks, slik at podingen blir tett. Jeg  gjør ikke dette og det går fint.

- Finn en potte som passer og pott opp planten. Vann godt og dekk gjerne planten med gjennomsiktig plast. På den måten tørker ikke podekvisten så lett ut. Sett den på et beskyttet sted.

- Etter 3-4 uker bør de ha grodd sammen og planten kan stelles som vanlig planter. Fjern ikke strikken eller plasten rundt podestedet før det har minst gått 2 mnd.


Pott opp den ferdige planten.

Tips!
- Bruk skikkelig podekniv, den er enegget og gjør at snittet blir rett og jevnt.

- Om ikke podesnittet passer helt perfekt gjør det ingen ting. Så lenge den passer i barkkanten på den ene siden går det fint. Det er her i kanten at kvistene vokser sammen.

- Det er lurt å øvepode litt først med en selje for eksempel, slik at du vet du får det til før du prøver på ekte vare.

- Tommelen brukes på baksiden av grenen for å støtte opp når du snitter. Det kan være litt skummelt, for følelsen av å kutte seg i tommelen gjør at du ikke tar i like mye som du burde. Vi pleier å bruke et tykt plaster på tommelen for å beskytte den. Da slapper du mere av.

- Fjern rotskudd som kommer på grunnstammen fortløpende.

- Når du poder må du bruke planter som er nært beslektet. Det vil si at du kan kun pode eple på eple, pære på pære også videre. Du kan ikke pode eple på kirsebær for eksempel. Det finnes noen få unntak hvis du er litt vidrekommende som svartsurbær på rogn eller gyvel på gullregn. Disse er ikke slekt, men er i samme familie.

Podeutstyr finner du her : Podeutstyr


Når kan du pode?
Det er her det vanskelige kommer inn, siden Norge er et langt land kommer våren på forskjellige tidspunkt, men fra mars og litt ut i april er den vanligste tiden. Men sevjen skal ha gått i treet du skal pode på. Du kan sjekke dette ved å kutte i en liten grein å se om det er fuktighet i snittet. Podekvisten skal være i hvile, så den må du høste tidligere. Eple er ofte ikke like nøye med tidspunktet og det går fint å pode selv om ikke alt stemmer helt med malen.Det er viktig det ikke er for varmt i været slik at podekvisten tørker ut for den rekker å gro sammen med greinen.

Lag et familietre i hagen.
Du kan pode inn sorter på et eksisterende tre i hagen også og da kan du bruke samme metode. Du kan ha så mage sorter du vil på treet ditt. Det fungerer på alle typer frukttrær, så lenge du poder innen samme slekt. Det vil si at du må pode eple på eple, pære på pære osv. Et podekvist av eple vil ikke gro sammen med en grein fra en pære fordi de er i forskjellige slekter. Det letteste frukten å pode er eple.

 Når du poder mange sorter gjør man det på ferdige trær som har mange grener. Du kan kjøpe et ferdig tre å plante i hagen som du poder inn sorter på eller du kan bruke et etablert tre i hagen. Det finnes ingen begrensinger hvor mange sorter du kan pode inn, så du kan ha etterhvert et tre med 50 sorter epler på.

Lykke til!

Hilsen Tommy og Kenneth



Copyright Photograph © Kenneth Ingebretsen