Sider

mandag 9. januar 2012

Hagen myldrer av liv!

 Hagen er et sted med myldrene liv i mange former. Fra mikroskopiske skapninger, til insekter og større dyr. Vi dyrker blomster like mye for oss selv som for insektene. Mange områder som insektene kan finne mat og formere seg, forsvinner sakte men sikkert. Gamle enger for eksempel er en sjeldenhet i dag. Mange av hagens favoritter er på vei tilbake i antall individer, humler er en av de som har gått sterkt tilbake de siste årene. Hvorfor? Ekspertene strides, men tap av naturlige områder for å finne nektar og formere seg er hovedårsaken. Det er her vi hageeiere kan bidra med å dyrke nektarrike planter tidlig på våren og utover sommeren. Alt i naturen har en balanse, det har også hagen, så begrenset bruk av sprøytemidler er viktig.  
Jeg smiler fra øre til øre når jeg ser hvor ivrige de er med å samle nektar og pollen av plantene våre. På oregano kan det våre 8–10 sommerfulgler i kamp med bier, humler og blomsterfluer, skikkelig liv og skikkelig sommer!


 3.
 1.
 2.

Bilde 1 – Admiralsommerfugl – Vanessa atalanta. Overvintrer ikke i Norge men kommer sørfra på vår og ettersommeren. Larvene lerver i sammenrullede brennesleblad.

Bilde 2 – Neslesommerfugl – Nyphalis urticae. Flyr i april – mai, og neste generasjon kommer i juli – september. Larvene sitter i tett spinn på brennesle.

Bilde 3 – Dagpåfugløye – Inachis io. Overvintrer i gamle bygninger og trær. de overvintrende individene ses i april – juni, mens neste generasjon sees i juli – september. Lever på nesler.


6.
4.
5.

Bilde 4 – Mest sansynlig en vanlig hagehumle, men ligner også på jordhumle.

Bilde 5 – Noen som skjenner denne? Blomsterflue av noe slag?

Bilde 6 – Kameleonkrabbeedderkopp – Misumena vatia. En rovedderkopp som kan fange ganske store insekter. Denne hadde tatt en bie, akkurat når jeg var ute med kamera. De sitter ofte stille i blomster og venter på bytte. Hunnedderkoppene skifter farge mellom gul og hvit.


7.
8.
Bilde 7 – Boakjølsnegl – Limax maximus. Er vår største og raskeste snegle. Den er aggresiv og territorial, og vil drepe andre snegler som kommer inn på dens område. (Takk og farvel til iberiasnegler) Den lever på råtnende plantedeler og er velkommen i hagen, selv om jeg skvatt godt når jeg tilfeldig tok på denne.

Bilde 8 – En type frøtege – Lygaeidae. De skal leve av plantesaft, spesielt fra frø. Hvordan de en får til å suge saft ut av frø. Må være umodne frø?

Copyright Photograph © Kenneth Ingebretsen