Sider

lørdag 31. desember 2011

Cambria, Paphiopedilum og Phalaenopis gjenblomstrer


Akkurat nå blomstrer det for fult i vinduskarmene. Siste halvdel av desember til ut januar/februar er orkideenes tid her hos oss. Siden vi bor i et gammelt og trekkfullt hus, får orkideene den temperatur svingningene de tenger for å komme i blomst igjen. Siden vi er to gartnere som holder på ute i hagen fra mars til november, sier det seg selv at disse plantene må klare seg med hva de får tilslengt av vann og næring. Heldigvis klarer de behandlingen de får fint og belønner oss med blomstring på denne tiden.


Denne Cambria orkideen har vi hatt i ca 2 år og har blomstret rikt flere ganger. Ofte med 6 mnd mellomrom. Nå har den 3 blomsterstilker, som kaskader seg nedover vinduskarmen.Siden planten er tilpasset inneklima, står blomstene lenger når de får gjenblomstre av seg selv.
Cambria orkideer som dyrkes i dag er alle hybrider mellom flere arter. Derfor kan også noen typer være lettere å få til en andre, selv om det er "samme type" plante. De setter pris på jevn tilgang på fuktighet i vekstsesongen, når bulbene vokser. I hvile perioden kan de godt ha temperaturer ned mot 8- 10 grader. Pass bare på at de ikke står for fuktig for da kan de råtne. Plassering bør være øst eller vest vendt på sommeren. På vinteren kan de godt stå i sør vinduet, slik at de får mest mulig lys. De er definitivt en solstråle en nyttårsdag.




 Paphiopedilum orkideer av mange slag har vi hatt i årevis, med godt resultat. Før vi begynte å dyrke disse, var tanken at disse vakre, rare og spesielle orkideene måtte være vanskelige å dyrke. Etter å ha glemt de flere ganger, ofte over så lange perioder at de var på vei ut i kompostbingen. Da oppdaget jeg at de sto med knopper og da kom de selvfølgelig inn i varmen igjen. Nå mange år etter er de selvskrevne planter i vinduskarmen. De blomstrer bare en gang i året og det er rundt desember, januar og februar. Blomstene kan stå i flere måneder, hvis de står svalt.
Det finnes rundt 80 arter av Paphiopedilum alle i varmere områder i Asia. De vi dyrker i dag er hybrider, som tåler inneklima bedre enn artene.
Akkurat denne Paphiopedilum som er på bilde har veldig store blomster ca 8-9 cm på langs. Flott ikke sant?




Phalaenopsis blir masse produsert i millioner og har blitt veldig vanlig. Ikke så rart siden de er veldig flotte, billige og lettstelte orkideer. Under gode forhold kan de blomstre nesten hele året. De tåler en rekke dyrkningsforhold. De kommer lettest igjen hvis de gjødsles regelmessig, men svingninger i temperatur kan også bidra til å fremme blomstring. Etter den kalde vinteren i forfjor frøs faktisk en Phalaenopsis potte fast i vinduskarmen! De underste røttene døde, men ellers klarte den seg fint og blomstret 6 måneder senere. Det er ganske utrolig hva de tåler, selv om så kalde forhold ikke er å anbefale. Phalaenopis kommer hovedsakelig fra Asia. De er epifytter som vokser i trær. Områdene er fuktige og plantene suger fuktigheten opp gjennom røttene som klamrer seg til trestammene. Det er lett å se når disse plantene trenger vann. Røttene blir helt hvite, får de litt vann på seg, skifter de farge til grønn umiddelbart.




Copyright Photograph © Kenneth Ingebretsen