Sider

fredag 7. mai 2021

Såtid! Disse kan sås direkte ute i mai.

 

Blomkarse spirer villig og blomstrer raskt.


Det er flere planter som kan sås direkte ute og fortsatt blomstre fint fra sensommer og utover høsten. Å så direkte ute krever mindre arbeid enn å starte plantene inne i potter. Det er begrenset hvor mange forskjellige sorter som vokser fort og blomstrer raskt i løpet av vår korte norske sommer, men du vil bli overrasket hvor mange planter du kan dyrke. Selv om mai ofte kan være kjølig ( 0–5 grader) kan du fint så frøene ute. De vil spire når temperaturen blir høy nok (fra 10-15 grader). Noen av sommerblomstene har også godt av å spire kjølig da det er den naturlige måten for dem å vokse på.

Du finner frø i nettbutikken her: FRØ

Når du sår direkte ute er det viktig og rake over jorden der du skal så og fjerne alt flerårig ugress. Mange synes det kan være vanskelig å skille det man har sådd fra ugress som spirer i bedet. Måten å løse det på er å så det du vil ha i rader eller grupper. Da ser du når det spirer at alle spirene er like og at de står i rader eller grupper. Alt som spirer uten for dette er ugress som du kan du luke bort. Dekk ikke frøene med for mye jord for da vil de ikke alltid spire. Plant frøet ca. 2–3 ganger så dypt som det er stort. Så store frø som blomskarse skal plantes dypere enn feks valmuefrø som bare skal ligge på toppen av jorden. Pass på at jorden holder seg fuktig etter du har sådd til plantene spirer.

Slik tar du igjen tapt tid hvis du er sent ute:
Er du sent ute med å så frø kan du ta igjen tapt tid ved å så frøene inne i potter og la plantene stå inne i solvinduet eller veksthuset lenger. Siden temperaturen ute i mai er kjølig både dag og natt vil plantene du har sådd inne vokse mye raskere enn de ute. Sår du inne i begynnelsen av mai og lar plantene være inne til slutten av mai eller starten av juni har du tatt igjen mange uker med tapt tid.

 

Kornvalmue er lette å få til i hagen.
Frøene til kornvalmue spirer i mørke.

 

 Disse sommerblomstene kan du så direkte ute i mai:

Klikkbare navn til frøene i nettbutikken

Blomstererter (Lathyrus odoratus)

Apotekerkattost (Malva) vil blomstre sent

Atlasblomst (Clarkia)

Blomkarse (Tropaeolum)

Blåøye (Nemophila)

Fattigmannsorkide (Schizanthus)

Fløyelsblomst (Tagetes) - vil blomstre sent, start den inne

Hagepoppelrose (Lavatera trimestris)

Honningurt (Phacelia)

Kaliforniavalmue (Eschscholtzia)

Kornblomst (Centaurea cyanus)

Pyntekorg (Cosmos) - vil blomstre sent

Ringblomst (Calendula)

Rødlin (Linum)

Solsikke (Helianthus)

Svartfrø (Nigella)

Kornvalmue (Papaver rhoeas)

Pionvalmue (Papaver)

Du finner frø av sommerblomster her: Sommerblomstfrø


Dill bør sås direkte på vokseplassen

Grønnkål kan sås i mai og kan høstes sent på høsten.


Disse grønnsakene kan du så direkte ute i mai:

Klikkbare navn til frøene i nettbutikken


Alle typer bladgrønnsaker som spinat, mangold og vinterportulakk

Alle type erter 

Alle typer bønner - trenger varme og må ikke sås tidlig - vent til juni er jordtemperaturen er over 10 grader. 

Grønnkål - kan høstes sent på høsten

Gulrøtter

Patinakk

Reddik

Rødbete

Salat og rucola

Urter

Du finner frø av grønnsaker her: Grønnsaksfrø


Da er det bare å sette i gang å så og lene seg tilbake og vente på resultatet 😀

Hilsen Tommy og Kenneth

Pionvalmue bør sås tidlig ute slik at frøene får det kjølig.

Pyntekorg kan sås direkte, men vil blomstre sent.

Blomkarse blomstrer raskt ved direktesåing.

Kornvalmuer er hagens vakreste blomster.

Kornblomst vil blomstre i august ved såing i mai.

Hagepoppelrose

Ringblomst er både vakre og nyttige i hagen.

Ringblomster kan sås direkte på vokseplassen i mai.





 

lørdag 23. januar 2021

Slik sår og dyrker du chili


Chili 'Curry Pepper' gir stor avling. Fruktene kan brukes både grønne og røde.

Chili er noen av det morsomste grønnsakene å dyrke siden det finnes så stor variasjon innen slekten. De finnes i flere former og farger. Siden det finnes så mange ulike sorter får du også forskjellige styrke på fruktene, alt fra de helt milde, nesten som paprika til de kruttsterke som nesten ikke kan spises!

Vi dyrker mange sorter hvert år og vi prøver alltid noen nye typer siden det er så gøy å teste de forskjellige sortene. Vi har mange sorter i nettbutikken og flere blir det hele tiden.

Det finnes en rekke chilisorter å velge mellom. Vi har størst utvalg mellom januar og mars.


Du finner frø av chili her: Chilifrø

Chili har lang utviklingstid

Chili bruker lang tid på å utvikle seg og bli store nok til å blomstre, og når de har blomstret tar det mange uker før de første chiliene kan høstes. Regn med ca. 4–5 måneder fra såing til blomstring og minst 4 uker før du kan starte å høste de første chiliene etter blomstring. Så chilifrø i januar og du kan høste chili fra juli/august og frem til frosten kommer.


Så 2–4 frø i hver potte.

La frøene trekke opp vann nedenfra.

Årets chilisorter er sådd! Det er gøy å prøve noen nye sorter hvert år, samt gamle favoritter.

Slik sår du chili

Chili er lett å få til fra frø. Bruk kjøpejord fra pose, helst såjord som inneholder mer sand og mindre næringstoffer. Næringstoffene (gjødselen) som er tilsatt vanlig jord kan svi røttene på frøplanter og det tåler de ikke.

Fyll en liten potte med jord, press jorden lett sammen så toppen blir flat, og så 2–4 frø i hver potte. Chilifrø er relativt store og det er enkelt å legge dem akkurat der du vil ha dem. Da får du passe avstand til nabofrøet og du hindrer at to frø spirer oppå hverandre, noe som kan by på problemer når du skal prikle om. Vil du unngå omplanting (prikling) kan du så to og to frø i hver potte. Spirer begge kan du knipe bort den svakeste slik at det bare er en spire i hver potte.
Deretter dekker du med et tynt lag jord eller vermiculite. Vermiculite er alltid fint å bruke når man sår da den gir luft rundt rothalsen på frøplantene og hindrer den i å bli angrepet av sopp.  Frøet skal dekkes med like mye jord som frøet er tykt, med andre ord bare lett dekking. Sett deretter frøpotta i et kar med vann og la jorda trekke til seg vann nedenfra. Når du ser at jorda på toppen er våt er potten gjennomfuktet. På denne måten blir all jorda våt uten at frøene ”skylles rundt” i potten. Dette kan lett kan skje dersom du vanner med en vannkanne ovenfra.

Sett potten varmt, rundt 20–23 grader i et miniveksthus på f.eks. badegulvet eller på en varmematte. De første spirene viser seg etter 3–10 dager, alt etter hvilken sort det er, og hvor varmt det er. Det er viktig å følge med daglig, for så fort de første spirene viser seg må de tas ut av miniveksthuset slik at de får luft og settes under plantelys. Hvis de ikke får lys med en gang vil spirene bli lange, tynne og svake. Du kan lese hvorfor lys er så viktig på lysbloggen vår her: Det viktige plantelyset.       

 

De første spirene må ha plantelys med en gang.

 

Omplanting (prikling)

La frøplantene vokse under lyset i vanlig stuetemperatur ca. 20 grader, inntil de har fått to–tre ”ordentlige blader”. Da bør du prikle om plantene i egne potter. Velg små potter slik at frøplantene ikke får for stor potte til å starte med. Det er bedre å plante dem om i en større potte senere. For stor potte med en gang kan gjøre at jorden blir for våt og planterøttene råtner. Når du planter om kan du bruke vanlig blomsterjord og gjerne blande inn 20–30% perlite. Vi bruker perlite til alle planter for det gir en luftigere jord som gjør at plantene vokser bedre. Vi elsker priklepinnene våre, som gjør omplantingsjobben lettere, men du kan selvsagt også bruke en blyant eller en pinne for å løfte planten opp av jorda. Løft aldri i stilken, men ta heller tak i et av bladene. River du i stykker et blad er det ingen fare, det vil komme nye, men planten har bare en stilk. Etter ompottingen vannes frøplantene lett og settes tilbake under plantelyset slik at de kan vokse videre.

 

Hold planten i bladet, ikke i stilken.
Press jorden forsiktig rudt frøplanten.

Videre dyrking

Når småplantene har etablert seg i pottene sine vil de etter hvert begynne å vokse godt. Da er det på tide å begynne gjødselvanningen. Følg instruksjonene på gjødselflasken for å se hvor mye du skal gi. Du kan bruke egen chiligjødsel eller en generell plantegjødsel, noen velger å bruke biologisk gjødsel. Fortsett å stelle chiliplantene og når de er 10 cm høye kan de gjerne plantes om til større potter, da får de bedre rotutvikling og vil vokse bedre. Noen opplever å få korkdannelse på blader og stilker når de dyrker chili inne. Det er ikke farlig og kommer av at plantecellene blir sprengt på grunn av høyt trykk i cellene. Det kan komme av ujevn vanning, men noen ganger får de det uansett, andre ganger ikke. Bladene får litt harde og korkaktige flekker, men de vil vokse dette av seg etterhvert som de vokser videre.

Plantelys

Fra januar til mars må alle planter som sås inne ha plantelys. Det er for at plantene nyttiggjør seg lyset til fotosyntese, der plantene produserer sukker til vekst. Lyset gir rett og slett energi til plantene. Uten ekstra plantelys i denne perioden vil plantene bli lange, tynne og svake. Det lyset vi ser med våre øyne på vinteren er lyst for oss, men for en plante er det nesten som å vokse i mørket. Er du heldig overlever de til våren, men det har man ingen garati for. Plantelys er derfor en god investering for å få frem fine planter. Når du først har brukt tid, penger og energi på frø, jord, potter osv vil man ha et så godt resultat som mulig.  Du kan lese bloggen vår om hvorfor plantelys er så viktig og hvilket plantelys du bør velge her: Det viktige plantelyset. Vi har plantelys her: Plantelys

 

Chili 'Havana Gold'
Chili 'Havana Gold' har vakre gule frukter som er sterke!

 

Herding

Med herdig mener vi at de sakte med sikkert tilvennes livet ute. Selv om plantene har stått under plantelys fra du sådde dem, er solen sterk på forsommeren. Så før du setter ut plantene der du skal ha dem bør de få noen timer daglig i halvskygge i en ukes tid slik at de får tilpasse seg utelivet eller livet i veksthus. Herder du ikke plantene vil du fort se at bladene bli grå og sølvaktige, det betyr at bladene har blitt svidd av solen. De vokser det ofte av seg etter hvert, men det setter planten tilbake flere uker. Har du ikke mulighet til å herde dem kan du dekke plantene med flere lag med fiberduk og ta av lag etter lag etter hvert slik at de sakte får mer solys.

Dyrking i veksthus

Mange velger å dyrke chiliplantene videre i veksthus, som alltid gir et bra resultat siden chili trenger mye varme og lys for å gi avling i vår korte sommersesong. Bli ikke for fristet til å plante dem ut i veksthuset for tidlig hvis du ikke har på varme på om natten. Chili elsker varme og vil ha minimum 10–15 grader om natten. I veksthuset kan de dyrkes i bakken eller i potte alt etter hvordan du har innredet veksthuset ditt. Gi dem jevnt med vann og gjødsel gjennom sommeren, og du vil få mengder av chili i fra juli/august og utover.

Dyrking inne

Chili kan dyrkes med hell inne i en solrik viduskarm. Siden temperaturen er høy både dag og natt vil plantene utvikle seg fort og godt. Når de starter å blomstre kan det være lurt å bruke en pensel og pollinere blomstene med. Luften inne er stillestående og siden det ikke er noen pollinerende insekter der får du best avling hvis du gjør pollineringen selv. Inne i en viduskarm kan du dyrke chiliplantene i store potter i vanlig jord eller du kan dyrke dem hydroponisk (i vann uten jord). Har du plantelys som du kan sette på det når høsten kommer, og på den måten dyrke chili inne hele året rundt. Siden solen kommer fra en side i et vindu trenger planter som dyrkes inne å snus med jevne mellomrom for å sikre en jevn og fin plante.

Dyrking ute

Chili kan dyrkes direkte ute i bakken eller potte, men er da litt avhengig av at sommeren blir varm. De må da dyrkes på det varmeste og luneste stedet du har med sol hele dagen. Du bør da satse på de mer vanlige sortene, ikke alle sorter rekker å bli modne ute. En måte for å kompensere for at de vokser saktere ute er å så dem tidligere, gjerne allerede i desember og la plantene være inne så lenge som mulig. Gjerne til midten av juni da dag og nattetemperaturen ute er høyere. Da tar du igjen tapt tid og siden temperaturen er varmere vil de vokse bedre.



Sår du i januar kommer de første chiliblomstene i april/mai.

Chili 'Candy Cane Red'

Chili 'Candy Cane Red' har stripete frukter og variegerte blader.

Skadedyr

Det er ikke til å komme utenom at man kan få skadedyr når man dyrker planter både inne, i veksthus og ute. Lus er spesielt glad i chili og sitter ofte på nyskudd, på undersiden av bladene og på blomsterknopper. Kvitfly og trips kan også angripe plantene, spesielt i veksthus. Den beste metoden for å gjøre noe med dem på er enten og dyppe hele planten i en bøtte med grønnsåpe eller spraye den med melk (melken stivner på plantene og lusen dør) Det pleier å holde dem i sjakk. På den måten kan du trygt spise chiliene når du måtte ønske. Siden det er giftfri behandling må du kanskje gjennta behandlingen.

Overvintring

Mange chili kan overvintres, det gjelder spesielt arter som ikke er av Capsicum annuum. Annuum betyr ettårig, så de lever ikke så lenge. Andre arter av chili kan overvintres og bli store busker. De bør overvintres under plantelys i en temperatur mellom 10–15 grader. Du kan lese hvordan du overvintrer planter her: Overvintring på en, to tre. Vår erfaring er at det er lettere å starte på nytt hvert år og så nye planter. Da slipper du stell gjennom vinteren og skadedyr som lus som ofte overvintrer på plantene gjennom vinteren. Fordelen med å overvintre er at du allerede på våren har store planter som kan blomstre og gi frukter med en gang.

Chili 'Carolina Reaper' er en av verdens sterkeste chili! Den ser litt slem ut!
Chili 'Pot Black' får svarte frukter som modner til rødt. Skikkelig stilig!

Chili 'Curry Pepper' gir mange chili.
Chili 'Rodeo' er en veldig mild chili, nydelig fylt med ost!

Mange forskjellige

Det finnes en lang rekke forskjellige sorter av chili. Små, store, røde, gule, oransje, hvite og lilla, og de kommer også i en rekke forskjellige former og fasonger, og ikke minst styrke, så det er mye å prøve seg på!
Styrken på chili måles i scoville (SHU) på en skala fra 0 til 16.000.000, hvor 0 er som paprika og 16.000.000 er ren capsaicin (det stoffet som brenner i munnen). Verdens sterkeste chili (i 2018) 'Carolina Reaper' kan nesten ikke spises og ligger på 2.200.000 SHU. Til sammenligning ligger pepperspray på 2.000.000-5.300.000!
🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥

Du finner frø av chili her: Chilifrø

Lykke til med chilisåingen!

Hilsen Tommy og Kenneth