Sider

fredag 31. mars 2017

Vil du ha billetter til Hagemessen på Lillestrøm 21-23 april?

Bli med å vinn billetter til hagemessen!

Vi varmer opp til Hagemessen på Lillestrøm den 21.–23. april med å dele ut billetter på Facebook siden vår denne helgen (31. mars til 2. april) Bli med da vel!

Standen vår finner finner du helt innerst i hall E, vi har fått standnummer E03-27. I år kommer vi til å ha masse spennende stauder (som vanlig!), det flotte er at mange av disse er Norsk produserte!  Det synes vi er flott! Klematis får vi også inn. Ellers jobber vi med å få inn unike håndlagde rustpynt til hagen.

Alt du trenger å gjøre er å fortelle oss hvilken staude, frø eller løk som vi selger som er din favorittplante. Nettbutikken vår finner du her: gardenliving.no

Skriv kommentaren på Facebook siden vår i selve innlegget om billettene.
Neste helg blir det også muligheter til å vinne billetter til Hagemessen, så følg med på Facebooksiden vår.

Vi trekker ut to personer som får to billetter hver på kvelden søndag 2. april. Da har du muligheten til å ta med deg en venn! Vi tar kontakt med vinnerne med en melding på Facebook. Får vi ikke svar innen en uke vil vi trekke ny vinner av billettene.

Siste nytt om Hagemessen finner du på Hagemessens Facebooksider eller Hagemessens nettsider  

Lykke til!

Hilsen Tommy og Kenneth

Noen bilder fra hagemessen 2016

Vår lille utstillingshage
Stauder til salgs

Pelargonia og Magnolia
Litt frø må man også ha!

Kalla og rustkuler

lørdag 25. mars 2017

Den store beskjærings bloggen

Kenneth beskjærer og tynner ut i en svarthyll

Ved å gi buskene og trærne dine riktig beskjæring får du en plante som er sunnere, finere og som gir mer blomster og frukter. Det kan være både uvant og litt skummelt første gangen, men følger du noen enkle regler kommer du langt. Det er lurt å starte med beskjæringen på et tidlig stadium for da vil inngrepet bli minst mulig og busken eller treet vil se mer naturlig ut. Vi er begge gartnere med god erfaring innen beskjæring, så her er den store beskjæringsbloggen! Håper du får nytte av tipsene våre!


Alt du trenger til beskjæringen finner du her: Beskjæringsutstyr


Tidspunkt

En god og vanlig tid å beskjære på er i mars og april og det er denne tiden vi anbefaler å beskjære på. Det finnes noen unntak som du finner under aktuell plantetype lenger ned. Landet vårt er langt så sør i Norge kan man starte tidligere enn nordover. Du har kanskje lest at å beskjære i JAS (juli, august, september) månedene er det beste? Vi er ikke enig av flere grunner. Blir det varmt kan planten komme med nye skudd som ikke rekker å herde av (bli harde og treaktig) før vinteren. Det gjør at de fryser tilbake. Vi tror denne metoden passer bedre lenger sør i Europa enn i Norge, ihvertfall her hos oss i innlandet. I disse månedene har også buskene og trærne blader (og frukter) og det er vanskelig å se hva som skal beskjæres bort og hva man bør beholde. På våren ser du hele planten og greinene og kan lettere bedømme hva som skal bort.


Utstyr
Godt beskjæringsutstyr har utrolig mye å si for jobben du skal gjøre. Her er det som så mye annet, billig er helt klart ikke best. Man får hva man betaler for og vår erfaring er at det kan være dyrt å spare penger. Hvis du beskjærer i hagen hvert år er det smart å kjøpe en beskjæringsaks med god kvalitet. Den vil holde lenge og noen har mange års garanti som bevis på kvaliteten på redskapet.  De er utviklet for å ligge godt i hånden, slik at du ikke får gnagsår og for kutte gjennom greinene uten for mye kraft. Vi har alltid med oss beskjæringsaks når vi er ute i hagen, enten det er vår, sommer eller høst. Vi bruker de til alt i hagen fra beskjæring av busker og trær til å klippe tilbake stauder. Det er viktig at saksen er skarp, så ha noe å slipe saksen med lett tilgjengelig. Vi har våre sliperedskap i gangen slik at det er fort å dra over saksen på vei ut i hagen. Hvis du legger sliperedskapen bort kommer du sjeldent å bruke den. 
Vi har beskjæringsutstyr av god kvalitet fra Burgon and Ball og Felco her: Beskjæringsutstyr



Beskjær rett over en knopp
Legg snittet bort fra knoppen

Hvordan beskjære

Når du beskjærer kutt alltid rett over en knopp, ikke la det stå igjen noen cm med ved som kan gi grobunn for soppsykdommer. Snittet bør være skrått bort fra knoppen. Det gjør at vannet renner vekk fra knoppen og ikke ned i knoppen. Det er lurt å klippe ved en knopp som peker utover og vekk fra senteret av busken eller treet. På den måten vokser det nye skuddet utover og ikke innover. Prøv å få et så rent snitt som mulig. Er saksen sløv vil du kunne rive av litt bark når du klipper, slik at du lager såret større enn nødvendig. Store greiner skjæres nesten inntil stammen, litt skrått ut fra greinskulderen. Greinskulderen er det oppsvulmede stedet der du ser greinen kommer ut fra stammen. La greinskulderen være igjen, da vil såret gro slik at det vil bli usynlig etter noen år. 

 
Tommy kutter tilbake sibirkornell
Ta bort kryssende greiner


Busker
Det vil alltid finnes unntak fra regler og det gjelder også når det gjelder planter. Vurder i hvert tilfellet hva som passer busken din. Det er viktig å tenke på at ingen busker er helt like.
Generelle beskjæringsregler for busker
1. Start med å fjerne greiner som er skadet og døde/tørre eller som krysser seg slik at de gnisser mot hverandre.
2. Fjern greiner som går inn mot senteret av busken. Greinene bør ha en vinkel som går utover.
3. Klipp tilbake greiner til 15-20 cm fra bakken som er mer enn 3-4 år gamle. Busken vil sende opp 2-3 nye skudd fra greinen som er kuttet tilbake. Er alle greine like gamle kan du fjerne en tredjedel i år og det samme året etter.
4. Busker med lange skudd kan kortes inn til halvparten hvis busken trenger en strammere form.

Vårblomstrende busker beskjæres rett etter blomstring. Du kan beskjære de på andre tidspunkt men da klipper du bort blomstringen. Disse buskene blomstrer som regel i april og mai. Busker som blomstrer tidlig er blant annet: brudespirea, praktgullbusk og syriner. beskjæres de rett etter blomstring rekker de å vokse og lage nye blomsterknopper til året etter.


Sommerblomstrende busker beskjæres på våren fra mars til april.


Gamle busker som ikke har blitt beskjært noe særlig før trenger vedlikeholdsbeskjæring. Det gjøres ved at du kutter tilbake en tredjedel av de eldste greinene i år, så til neste år og en tredjedel året etter. Da har hele busken blitt fornyet på tre år. det er en fin metode å bruke hvis den for eksempel skjermer mot innsyn eller at den er så gammel at den kan dø av hard beskjæring.




Tommy tar bort døde kvister på asklønn
Trær
Beskjæres ofte ikke like mye som andre planter. Her gjelder det å bygge opp en krone, skape en fin fasong og evt fremme blomstring.


Generelle beskjæringsregler for trær

1. Start med å fjerne greiner som er skadet og døde/tørre eller som krysser seg slik at de gnisser mothverandre.
2. Ta bort greiner med rare greinvinkler og greiner som går inn mot senteret av treet.
3. Prøv å få treet til å ha en gjennomgående stamme, så har det to topper fjerner du den svakeste. Trær med Y form (deler seg til to topper) er svakere mot vind og snø. Det hender at stammen spjæler, så derfor er det lurt å prøve å la treet ha en gjennomgående stamme med en topp.
4. På trær som trenger en stammere fasong kan du korte inn årskuddet til halvparten, men den gjøres ikke på digre trær.

Bjørk er unntaket og en av de trærne som ikke blir veldig fine med beskæring. Det eneste du kan gjøre er å småklippe på grener og holde det fint på den måten. Bjørketrær som har blitt for store og må beskjæres kraftig blir aldri fine igjen dessverre. Det beste er å kutte hele treet helt ned til bakken og heller plante et nytt tre som ikke blir så stort.


Noen trær er det vi kaller blødere og bør ikke beskjæres på våren. Når sevjen stiger vil de miste mye vann. Som oftest går det bra, men store inngrep bør unngås hvis du har mulighet til det.  Det er best å beskjære disse på sommeren  i juli og august. Noen trær som er blødere er: Bjørk, lønn, valnøtt, kirsebær, plomme, bøk og hjertetre.




Klip kun sidene på Thuja, bøk og angbøk til hekken når ønsket høyde.

Hekk

Planter setter 2–3 nye skudd rett under der du har beskjært. Prøv å unngå det vi kaller heksekostbeskjæring eller grovbeskjæring der du for eksempel kutter hele hekken til en meter med det resultat at alle skuddene kommer som koster på en meters høyde. Da blir hekken bar nede med masse skudd i toppen. Har du en fri hekk kan du beskjære denne som beskrevet under busker over. Klipte hekker bør klippes slik at de er litt smalere mot toppen, slik at bunnen av hekken er litt bredere. Det er fordi at da slipper lyset til og hekken får blader helt ned. Den er også mye sterkere til å tåle store snømengder uten å knekke.

Bladfellende hekk beskjæres både tidlig vår (mars/april) og sommer (juli) for å beholde fasongen. Har du en gammel hekk, kan den vedlikeholdbeskjæres som du kan lese om under busker over.


Unntak fra regelen er hekker av bøk eller angbøk. De beskjæres ofte på sommeren og ikke våren for de er det som kalles blødere og kan miste en del veske når sevjen stiger. Skal du ikke beskjære hardt er vår erfaring at det går fint. Nyere forskning tyder på at trær som blør renser såret med sevjen som siger ut. Bøk og agnbøk klippes kun på sidene for å få dem tette til de har nådd ønsket høyde. Når de har fått den høyden du vil ha, kan du klippe toppen.


Vintergrønn hekk beskjæres både tidlig vår (Mars/april) og sommer (juli) for å beholde fasongen. På vintergrønne hekker som barlind og thuja klipper du kun sidene til hekken har nådd ønsket høyde. Når den har kommet dit du vil ha den kan du begynne å klippe og forme toppen. Den vil da tette seg til.


Granhekker beskjæres litt anderledes enn andre hekker. Gran har den egenskapen at den ikke setter nye skudd på gammel ved. Den må bare beskjæres på siste års vekst. Kutter du noe særlig lenger inn vil den ikke skyte nye skudd. Granhekker klippes kun på sidene hvert år til den har nådd ønsket høyde. Først da klipper du toppen. Grantrær og hekker som har blitt for store blir ikke fine hvis de klippes hardt. Siden de ikke setter nye skudd vil de bli helt bare. Da er det bedre å kutte dem helt ned. Det finnes noen småtriks du kan gjør hvis du har en gammel uklipt hekk. Vi har en gammel granhekk i hagen vår, hvordan vi beskjærer den kan du lese om her: Beskjæring av granhekk


Roser



Kutt alltid skrått bort fra en knopp, slik at vann renner bort

Dette er en plantegruppe som beskjæres senere på året, enn mange andre planter. Gamle ordtak sier roser skal beskjæres når bjørka har museører, og det er en lur tid å beskjære disse plantene på. Vi pleier å si at når roseknoppene begynner å svelle og strekke på seg er riktig tid. Det kan variere litt etter hvor du bor. På østlandet er det ofte siste del av april. De beskjæres senere for rosegreiner kan noen ganger tørke ut i løpet av våren og det kan være vanskelig å se hva som er død og hva som lever etter vinteren. Beskjærer du dem for tidlig skjer det ikke så mye skade annet enn at du må muligens beskjære de en gang til når du ser hvor skuddene bryter.

Generelle beskjæringsregler for roser
1. Fjern døde, tørre og greiner som er skadet etter vinteren
2. Beskjær så etter hvilken rosetype du har, se under.

- Stilkroser beskjæres ned hvert år til 15-20 cm eller ned til  2-3 knopper på et skudd, slik at nye lange skudd kan formes.

- Klaseroser kan beskjæres ned hvert år til 15-20 cm eller ned til 3-4 knopper på et skudd. Klaseroser kan få bli litt større, så de må ikke nødvendighvis kuttet helt tilbake hvert år. Noen greiner kan skjæres høyere slik at greinen har litt ulik lengde.
- Klatreroser beskjæres lite for her vil du prøve å forme rosen opp mot veggen eller rosebuen. Greiner kan skjæres tilbake til 20 cm hvis du ønsker mer forgreininger fra bunnen. Får rosen masse skudd kan noen av disse fjernes helt hvis de ikke passer inn med måten du har valgt å binde opp rosen på.
- På gjenblomstrende buskroser kutter du greiner som er mer enn 3-4 år gamle ned til 20 cm hvis du ønsker mer forgreining bra bunnen av. Rosen vil sende opp 2-3 nye skudd fra greinen som er kuttet tilbake. Er alle greine like gamle kan du fjerne en tredjedel i år og det samme året etter. Lange årsskudd kan halveres for å få mer forgreininger.
- Engangsblomstrende buskroser må klippes rett etter blomstring, ofte i juni ellers vil du risikere å klippe bort blomstringen. De blomstrer på greiner som har overvintret og danner ikke blomster på nye skudd før året etter. De får ofte lov bli litt større av vekst. greiner som er mer enn 4 år gamle kan kutten ned til 20 cm hvis du ønsker mer forgreining bra bunnen av. Rosen vil sende opp 2–3 nye skudd fra greinen som er kuttet tilbake. Er alle greine like gamle kan du fjerne en tredjedel i år og det samme året etter. Lange årsskudd kan halveres for å få mer forgreininger.

Frukttrær

Frukttrær beskjæres ofte ikke like mye som andre planter. Her gjelder det å bygge opp en luftig krone og fremme blomstring, slik at du får mye frukt. Det er lurt å forme treet tidlig, slik at du har et godt grunnlag i årene som kommer.

Generelle beskjæringsregler for frukttrær

1. Start med å fjerne greiner som er skadet, har sykdom og er døde/tørre eller som krysser seg slik at de gnisser mot hverandre.
2. Ta bort greiner med rare greinvinkler og greiner som går inn mot senteret av treet.
3. På eldre trær er det lurt på dette punktet å se om det er noen av de store greinene som skal fjernes helt. Hvis ikke gå til neste punkt.
4. Prøv å få treet til å ha en gjennomgående stamme, så har det to topper fjerner du den svakeste.
5. Lange årsskudd kan halveres for å få mere forgreininger.
6. Prøv å få en åpen og luftig krone slik at lys og luft slipper inn. Alle greiner bør ha veksten utover.
7. Kort inn årskudd på sidegreiner fra hovedgreinen til 3–4 knopper. Det kan hjelper til å få mer blomsterknopper.
8. På helt unge nyplantete trær vil det gi mer blomster (og frukter) om du får bøyd ned greine til en mer vannrett stilling. Det kan gjøres med lodd eller bindes ned med hyssing.

Eple og pære beskjæres som regel i mars og april som beskrevet over. Nyere forsking viser at trær som beskjæres på våren gir kraftigere vekst på treet, men hvis du småbeskjærer årskudd i juli- august vil det fremme danning av blomsterknopper. Vi gjør hovedbeskjæringen på våren, og pynter og korter inn skudd på sommeren.


Plomme og kirsebær beskjæres i august–september. Disse er blødere og kan miste mye væske når sevjen stiger. Skal du ikke beskjære hardt og bare noen små greiner er vår erfaring at det går fint. Nyere forskning tyder på at trær som blør renser såret med sevjen som siger ut.




Hyggelig med besøk i hagen! Kattene gjør sitt beste for å hjelpe til.

Bærbusker

Bærbusker blomstrer og gir frukt på greiner som er 2 år gamle. Gamle greiner kuttes tilbake for å gi rom for yngre greiner som gir mer og større frukt.

Generelle beskjæringsregler for bærbusker

1. Start med å fjerne greiner som er skadet og døde/tørre eller som krysser seg slik at de gnisser mot hverandre.
2. Fjern greiner som går inn mot senteret av busken. Greinene bør ha en vinkel som går utover.
3. Klipp tilbake greiner til 15-20 cm fra bakken som er mer enn 4 år gamle. Disse greinene gir ofte små og mindre bær. Busken vil sende opp 2-3 nye skudd fra greinen som er kuttet tilbake. Er alle greine like gamle kan du fjerne en tredjedel i år og det samme året etter.
 4. Noen sorter har veldig utoverliggende greiner. Har du mange greiner på busken din kan disse klippes bort. Ellers bør de støttes opp med en bærbuskramme eller støtte.

Gamle bærbusker som ikke har blitt beskjært noe særlig før trenger vedlikeholdsbeskjæring. Det gjøres ved at du kutter tilbake en tredjedel av de eldste greinene i år, så en tredjedel til neste år og en tredjedel året etter. Da har hele busken blitt fornyet på tre år og du kan høste bær hvert år. 


Alt du trenger til beskjæringen finner du her: Beskjæringsutstyr

Håper du fikk nytte av den store beskjæringsbloggen vår!




Vi tar bort visne blomster på rosene om sommeren.


Lykke til med beskjæringen! Sharing is caring :-)


Hilsen Tommy og Kenneth



Hør oss på Østlandssendingen og les våre såtips i Romerikes Blad

Vi er i helgeutgaven av Romerikes Blad!

På torsdag den 16. mars hadde vi besøk i veksthuset av reporter Elisabeth fra Romerikes Blad. Det ble masse hyggelig planteprat i veksthuset. I dag, lørdag er artikkelen på trykk i helgeutgaven av Romerikes Blad. Det er en stor artikkel om såing og stell av plantene. Veldig gøy! Vi synes artikkelen ble kjempeflott!



Besøk av Østlandssendingen på kjøkkenet!
Det skjer litt av hvert om dagen. På onsdag den 22. mars fikk vi et hyggelig besøk av Kaia fra Østlandssendingen tidlig om morgenen (Les rundt 07.00). Vi sådde frø og delte mange såtips på kjøkkenet. Trivelig!

Klippet kan du høre på nettradio her:

Vår i lufta betyr såtid

Vi sår tomater



Ha en flott vårdag!

Hilsen Tommy og Kenneth