Sider

søndag 27. september 2015

Chili fra hagen blir til nydelig chilisaus og syltet chili!

Chili fra hagen, store, små, runde, lange, røde, gule, grønne alle kan brukes.

Søt chilisaus

Den opprinnelige oppskriften fant jeg på bloggen Husmorkjerringa og syntes i grunn den virket som en god oppskrift etter å ha tittet rundt på flere. Sweet chilisaus eller søt chilisaus kan lages med mange vrier. Prøv med ingefær eller koriander for å gi den et annet preg. Jeg valgte å lage en klassisk variant og helle sausen varm på steriliserte flasker og glass, slik at de kan oppbevares året gjennom. 


Søt chilisaus er lett og gøy å lage selv.
Dette er superenkelt:



Ingredienser:
3-4 chili etter ønsket styrke
3-4 hvitløksfedd
2,5 dl vann
0,5 dl hvitvinseddik (evt riseddik)
1 ss sitronsaft
2 dl sukker
3 ts Maizena


1. Grovkutt chili med frø og det hele og hvitløken.

2. Ha i chili, hvitløk, vann, hvitvinseddik, sitronsaft, sukker i en blender/stavmixer og mix godt til det blir små biter av chilien.

3. Ha en kasserolle og kok opp i 10 minutter.

4. Bland Maizena med 2 ss vann, hell dette så i sausen mens du rører. Ønsker du tykkere eller tynnere saus kan du blande i mer eller mindre Maizena.

5. Hell den varme sausen på steriliserte flasker eller glass hvis du vil beholde den gjennom hele året eller gi bort i gaver.
Sterilisere glass gjøres enkelt ved å la dem koke i vann i 10 minutter, ta dem ut av vannet med en klype. Siden de er glovarme tørker de på få sekunder. hell på sausen og sett på lokket. Når glassene blir kalde får du vakum i glassene.

Etter å ha mixet ingrediensene, kok opp
Hell sauen på steriliserte flasker eller glass.


Syltet chili
Grunnoppskriften på eddikblandingen fant jeg på godt.no
Dette er en søt eddikblanding som jeg liker godt. Den er ikke så skarp som en del andre blandinger med eddik og salt fort kan være. Vi brukte alle chilitypene vi hadde i hagen, både milde og sterke noe som bare gjør de syltede chiliene spennende!

Kjøttfulle, smakrike chili kuttes i ringer

Jeg brukte følgene oppskrift:
4 dl eddik (vanlig 7%)
8 dl sukker
6 dl vann

Du kan godt halvere dette, hvis du ikke har så mange chilifrukter. Jeg synes det er bedre å ha litt for mye væske, som heller kan helles ut, enn litt for lite. Jeg brukte dette til tre glass med syltet chili.

Slik gjør du:

1. Rengjør chiliene og kutt dem i biter. Kjøttfulle chili kan kuttes i ringer, mens lange tynne kan skjæres på langs.

2. Bland ingrediensene i en kjele og kok opp.

3. Tilsett de oppkuttede chiliene og la det småkoke i ca 10 minutter.

4. Bruk en hullsleiv og fyll de varme chiliene på steriliserte glass. Fyll på med den varme eddikblandingen til det dekker de oppkuttede chilene. Skru igjen lokket og sett til avkjøling.

Sterilisere glass gjøres enkelt ved å la dem koke i vann i 10 minutter, ta dem ut av vannet med en klype. Siden de er glovarme tørker de på få sekunder og kan brukes til chiliene. Når glassene blir kalde får du vakum i glassene.

Chiliringer kokes i eddikblandingen
Lange chili kan kuttes på langs også kokes

Chili på steriliserte glass, med god eddik og sikkerblanding holder seg i flere år

Hvordan du sår dine egne chili kan du lese om i et annet blogginnlegg HER.

Lykke til med chiliavlingen!

Hilsen Kenneth


onsdag 2. september 2015

Tøffe bladskjærerbier har inntatt hagen!

Bladskjærerbier er noen tøffe skapninger! Og de er effektive!
For en stund siden merket vi at det begynte å komme halvsirkelformede hull i bladene på bøkehekken. Siden det er rene halvsirkler skjønte vi fort at dette ikke var larver eller andre dyr som spiste av bøkehekken vår. Vi hadde hørt om "leaf cutter bees" og tenkte rask at dette måtte være noe i samme gaten, men var usikker på om de var vanlige i Norge. Men det kan vi bekrefte at de er! Det finnes 10 arter av bladskjærerbier i Norge som bruker forskjellige planter. Du kan se de forskjellige i Artsdatabanken.
Bladskjærerbier er solitærbier og har bolene sine i bakken eller hult treverk. De er ofte å se sør i landet på solrike steder. Vi har funnet dem i bakken på veien opp til huset vårt. Der er det sol hele dagen, og det er det fult av små hull i bakken som de flyr opp fra. Vi har også sett dem i insekthotellet vårt der de dytter blader inn i bambuspinnene.
Les gjerne om insekthotellet vårt som fikk besøk her: Vi har fått gjester i hotellet vårt!

De tetter igjen bolet sitt med bladbiter etter at de har lagt igjen pollen, nektar og et egg. Larven spiser seg ut når den er ferdig utviklet. Bladskjærerbiene samler pollen på undersiden av bakkroppen og ikke på bakbeina som vanlige bier.

En dag var vi heldige og fikk tatt en bladskjærerbie på fersken, da den "lånte" litt av bøkehekken vår.

Med kraftige kjever kutter de...
.....raskt av en bit!
Det tok ikke mer en 10 sekunder å kutte av en bit
Når biten er ferdig kuttet av, flyr...
...hun tilbake til bolet sitt.
Vi har lyst til å vise litt hvordan en av bøkeplantene ser ut nå. Det for å vise at det er ikke alt som lager hull i bladene som er snegler eller larver, og at man bør i hvertfall ikke bruke gift. Bladskjærerbier f. eks. er en av de beste pollinatorene. Siden de samler pollen på buken, noe som er en mindre effektiv metode må de besøke 10 ganger så mange blomster for å få samme mengde pollen som vanlige bier. Utrolig eller hva? Så de må vi ta godt vare på.

Vi møter mange som er veldig bekymret for hull i blader. Noen lurer på hva slags gift de kan bruke for å bli kvitt det som ødelegger plantene deres. Håper mange av våre blogglesere kan spre budskapet på blogg eller dele dette innlegget, og fortelle at det er helt greit med noen hull i et blad. Senk skuldrene. Det ordner seg, og nye blader kommer neste år. Vi deler hagen med mange skapninger, som vi er sikre på vi kan lære mye av, som denne rare og fine lille bladskjærerbien som er et nytt bekjentskap for oss. Vi synes det bare er hyggelig å kunne hjelpe noen skapninger med noen bladbiter i deres hektiske lille liv.

På denne planten har det nok vært....
..flere bladskjærerbier og forsynt seg.

 Hilsen Tommy og Kenneth