Sider

onsdag 19. mars 2014

Så kom vinteren tilbake - hagen uke 12

Krokus 'Prins Claus' fikke et dryss med snø i dag.
Jeg kan ikke akkurat si jeg hoppet av glede når jeg tittet ut av vinduet i dag, men slik er uforutsigbare mars. Dette er nok ikke det siste vi har sett av snøen enda, men det er lov å håpe! Heldigvis er jeg ikke bekymret for plantene, de tåler dette godt og er tilpasset varierende forhold nå på våren. Men klart det er mye hyggeligere å se dem strutte i solen, enn lukket under snø. Vi bor litt høye opp, så hos oss bruker snøen lang tid på å smelte. Uansett vær er det vår og alt våkner til liv, helt herlig! Bli med på en liten hagevandring i den snøfylte hagen.


Colchicum vernum
Vinterblom - Eranthis
Fylt snøklokke 'Flore Pleno'.
Galanthus woronowii
Trollhasselen blomstrer trofast.
Nyplantet stemorsblomster ble overrasket.
Snøklokker er tøffe planter.
Klosterklokke - Leucojum vernum.

Alt ser så ryddig ut med hvit snø rundt.

Mer klosterklokker.
Iris reticulata 'George'.
Trollhasselen going strong!
Nyplantet påskeliljer i urne.



Hilsen
Kenneth

torsdag 13. mars 2014

Såtid! Disse skal sås i mars.

Et frodig sommerblomstbed i den botaniske hagen i Irland.

Flere planter har godt av å sås i mars for at du skal få fullt utbytte av dem. Vi gir noen råd om hva som trenger å sås når. Se på det som en veiledning, da mange faktorer vil spille inn på om det er riktig tidspunkt for deg. Både klima og dyrkningsforhold vil være med på å bestemme når du kan plante ut det du har sådd. Mange sorter kan godt sås senere, men vil da også blomstre eller gi avling senere.

Vi har over 1850 forskjellige frøsorter her: FRØ

Disse kan sås fra første uken mars:
(Flere av navnene er klikkbare og du kommer direkte til planten i nettbutikken)


Blomkål - Brassica alle sorter. (kan også sås i april)
Brokkoli - Brassica
Kepaløk - Allium
Knollselleri - Apium graveolens
Månedsjordbær - Fragaria vesca
Purre - Allium ampeloprasum
Romanesko - Brassica
Rosenkål - Brassica
Hodekål/rødkål - Brassica
Salatløk - Allium fistulosum
Savoykål - Brassica
Tomat - Solanum lycopersicum
Physalis 
Stilkselleri
Tomatillo - Physalis ixocarpa

Palettblad - Solemnostemon
Storbusthirse - Setaria italica  
Silkebygg - Hordeum jubatum
Apotekerkattost - Malva sylvestris (kan også sås i april)
Asarina - Asarina scandens
Blåsalvie - Salvia patens
Cerinthe - Cerinthe
Tagetes - Tagetes patula
Georgine - Dahlia
Grønnskjell - Molucella laevis
Hareøre - Buplerum griffithi
Lobelia - Lobelia
Løvemunn - Antirrhinum majus
Oljeplante - Ricin
Paradisspinner - Cleome spinosa
Petunia - Petunia grandiflora
Praktsalvie - Salvia splendens
Prydtobakk - Nicotiana
Spansk flagg - Mina lobata
Brita med det sorte øyet/Vingethunbergia - Thunbergia alata
Sommeraster
Isbegonia
Middagsblomst - Mesembryanthemum
Statice
Alonsoa
Blåkorg - Ageratum
Breisinnia - Zinnia
Brudeslør - Gypsophila
Flittiglise - Impatiens
Gullball - Craspedia globosa
Gullkappblomst - Dimorphoteca sinuata
Hageverbena - Verbena
Hornlevkøy - Matthiola
Høststråblomst - Xerochrysum
Kinesisk forglemmegei - Cynoglossum
Knerisp - Limonium
Kniplingsblomst - Didiscus
Harelabb - Lagurus
Hyasintridderspore - Consolida
Moskusknoppurt - Amberboa
Prydportulakk - Portulaca grandiflora
Puslingskrage - Mauranthemum paludosum
Ringkrage - Chrysanthemum
Sølvkrans - Senecio cineraria
Sommerfloks - Phlox drummondii
Lodnesolhatt - Rudbeckia hirta
Meksikansk solblomst - Tithonia rotundifolia
Fjørnellik - Dianthus plumarius
Kinanellik - Dianthus chinensis
Hagenellik - Dianthus caryophyllus


 Tips!
Mizuna kan sås veldig tidlig ute i milde områder, da den tåler noen minusgrader.


Er du sent ute? Se hvilken planter som fortsatt kan sås hvis du er rask her: Såtid! Disse kan sås i februar.



Status hos oss.
Som mange vet selger vi frø i nettbutikken vår, men vi sår også mange av de samme frøene som kundene våre kjøper selv. Vi skulle gjerne ha sagt at vi gjør det for å teste frøene, men vi gjør det for vi elsker planter - alle typer! Klart noen har en større stjerne hos oss enn andre, men vi sår ganske mye. Bieffekten er at vi også får testet frøene og det synes vi er greit for da vet vi også om det skulle være noen problemer. Slik ser det ut hos oss. Det spirer og gror.

Artisjokk plantene begynner å bli fine.
Chiliene vokser fort, en har små knopper!
Dicondra vokser sakte men er på vei.
Engletrompet er lettere en vi trodde fra frø.

Storbusthirse begynner i ligne på gress!
Generelle såtips

Jord:
Bruk såjord, den inneholder lite næring slik at røttene ikke blir svidd og den har sand i seg for bedre drenering. Du kan godt blande inn perlite eller vermiculite for luftigere jord, det hindrer at plantene feks råtner. Store frø dekkes sin egen størrelse med jord, men veldig fine frø skal ikke dekkes.

Punktsåing:
Med frø som ikke er for små som chili eller blomsterertfrø er vanlig å så ett til to frø i hver potte. Bruk en liten potte. En liten potte er varmere og tørker lettere opp enn en stor potte hvor jorda kan bli både kald og våt. Pott plantene opp i større potter før røttene begynner å gå i ring i potten.

Breisåing:
Brukes ofte til små frø der de strøs jevnt utover i et såbrett. Når frøplantene har fått sine ordentlige blader (4 blader) prikles (plantes om) de om i egne potter en og en som feks. stemorsblomster eller i små klynger som feks. lobelia

Om lys
Skal du så før april må du ha plantelys. Utelyset er ikke sterkt nok til å kunen gi god plantevekst i vintermånedene og sår du nå uten å gi tilleggslys vil småplantene strekke seg etter lyset og bli lange og strantete. Først når vi er kommet ut i april er det naturlige lyset sterkt nok til å gi god plantevekst. Plantelys har vi HER

Plassering og stell:
Plasser frøene et varmt sted. Har du varmekabler på badet er dette et fint sted. I vinduet er et ofte litt kjøligere, noe som kan gjøre at frøet ikke spirer. Når du vanner frøene, la potten trekke opp vann nedenfra. Når jorden er fuktig på toppen av potten har de trekt ferdig. Vanner du ovenfra flyter ofte frøene rundt i potten og vil samle seg langs kanten av potten eller vaskes ut. Så fort frøene har spirt må de ha lyst i form av sollys eller lys fra lysstoffrør eller plantelys.
Pott eventuelt plantene opp i større potter ved behov. Før plantene plantes ut, må de herdes, spesielt hvis de har stått inne og ikke i et veksthus. Herdingen gjør at plantene får forberedt seg på utelivet, slik at de tåler sol og vind. Uten herdig vil de fort få svidde blader og de blir satt hardt tilbake. Sett ut plantene de første ti dagene i skyggen eller gi dem noen timer sol hver dag før de bæres bort igjen.

Flere såblogger:

- Disse skal sås i Januar

- Disse skal sås i februar

- Disse skal sås i april

- Slik sår du inne

Ha en fin fin så mars!
Hilsen
Kenneth



søndag 9. mars 2014

På jobb hos Beth Chatto 2-2014 - Høstanemone 'Hadspen Abundance'

Hagevandringskameraten - en fasan.

Mine store ambisjoner om å skrive blogginnlegg hver kveld etter jobb falt sammen allerede etter dag to da jeg husket at det å jobbe i en planteskole faktisk kan være ganske slitsomt når man ikke er vant til det, eller har brukt de siste fire månedene inne foran en dataskjerm. Dette er på ingen måte klaging, jeg hadde frie tøyler til å kommme og gå akkurat når jeg ville, men når du får sjansen til å være på et slikt sted så utnytter man det ved å være tilstede så mye som overhode mulig! Men bedre sent enn aldri.
Du kan lese om den første dagen her.

Store felter av hageverdige snøklokkesorter.
Dag to startet med en liten tur i hagen for å se på snøklokkene, og for å se om jeg kunne oppdage noe som jeg ikke hadde fått med meg dagen før. Hagen er stille og rolig så tidlig på dagen, før de hagebesøkende er begynt å komme. De eneste som var i hagen var gartnerne, og en fasan.

I The Beth Chatto Gardens har de ganske store felter av forskjellige snøklokke-sorter. De som har fulgt med i britisk hage-presse vil sikkert ha fått med seg de mange forskjellige snøklokkesortene man kan få tak i, og at noen av dem går for svimlende høye summer. Denne hagen er også kjent for snøklokkene, men hvor enklete hager har store samlinger av forskjellige sorter, men relativt få av hver sort er det her i hagen store felter av en og samme sort. Det betyr at du kanse mange store klumper av ’Ophelia’, ’Hippolyta’ og den spredningsvillige ’James Backhouse’ for å nevne noen. En snøklokke er faktisk oppkalt etter Beth Chatto, nemlig Galanthus ’Beth Chatto’. Denne snøklokken ble navngitt etter at Beth hadde hatt med seg snøklokker på utstilling ved et av de fantastiske Royal Horticultural Society hageshowene i Westminister. Ingen vet om planten som ble med til Westminster ble med hjem igjen, men dessverre er det i dag ingen Galanthus ’Beth Chatto’ i hagen. Den opprinnelige har derimot sådd seg flere steder og man kan kan finne ”Beth Chatto-frøplanter” i bedene. Heldigvis finne selve sorten fortsatt i enkelte samlinger så det er håp for at de kan få den tilbake i samlingen her i hagen også.

Fyllte snøklokker.
Snøklokker i bedene.

Etter hageturen var det tid for dagens første arbeidsoppgaver, grave rotbiter av høstanemone (Anemone x hybrida) ’Hadspen Abundance’. Dette er en sentblomstrende, høyreist høstanemone med tofargede blomster i lysere og mørkere nyanser. Dettte er en Eric Smith-hybrid, og en god gammel sort. Når man bestiller høstanemone ’Hadspen Abundance’ er det sjelden man får ekte vare, så her i planteskolen har de plantet den i morplantefeltet så de kan formere den selv. Måten denne planten formeres på er at vi graver oss ned rundt morplantene og leter etter rotbiter. Rotbitene skal ideelt sett ha små hvite knopper som kommer til å bryte til grønne skudd. Vi grov opp mengder med røtter, for når man driver en stor planteskole holder det ikke bare med et par få. Deretter ble røttene kuttet opp i ca. fem cm lange biter. Ca. tre av disse rotbitene ble lagt i hver sin lille potte, vannet og satt i vesthus. Så er det bare å vente på at små grønne skudd skal vise seg. Noen av rotbitene var allerede blitt småplanter og de ble pottet opp i egne små potter. Jeg håper de vokser seg fint til.

Rotbiter av høstanemone 'Hadspen Abundance'
Rotbiter med begynnende skudd.

Høstanemone 'Hadspen Abundance'