Sider

mandag 31. desember 2012

Godt nytt år! - Spennende saker skjer i 2013


Såpotter fulle av nyspirte stauder.

Nå som vi går ett nytt år i møte, syntes vi det kunne være moro og avsløre noen hemmeligheter for 2013!

Vi har begge bestemt oss for å satse fulltid på vår egen planteskole/staudegartneri, med utsalg én dag i uka fra småbruket, og på landsbasis i vår egen nettbutikk. Vi kommer til å være på flere plantemesser i 2013, kanskje vi sees der?  Vi tar også imot besøk i grupper etter avtale.
Adressen til nettbutikken er gardenliving.no og vi åpner 1. mars!

Tanken er å tilby et spennende sortiment med planter og tilbehør. Hvorfor skal det være så vanskelig å få tak i noen typer planter i Norge? Det ønsker vi å gjøre noe med! Det er ikke sikkert vi kommer i mål det første året, men det er helt klart et mål for oss å gjøre spennende planter tilgjengelig for folk flest. Norge trenger flere nisjeprodusenter som kan levere litt "krydder"

Vår visjon er "La hagedrømmen vokse" For vi ønsker at alle skal drømme om en flott hage og lykkes med det!

Meld deg på vårt nyhetsbrev allerede nå! Her:  garden living nyhetsbrev
Det kan være ganske smart hvis du er ute etter noe spesielt, for noen av plantene vi får tak i finnes kun i små mengder.

Eller følg planteskolen og nettbutikken på facebook! facebook.com/gardenliving.no

Juleroser spirer som bare det!
Vi sår en del frø selv for enda bedre utvalg



torsdag 27. desember 2012

De hotteste chiliene sår du selv

Så egen chili i år.
Vi har en forkjærlighet for chili. Og på lik linje med tomater liker vi å så mange forskjellige sorter hvert år.

Vi har mange sorter i nettbutikken fra de mildeste til noen av verdens sterkeste!
Du finner de her: Chili og paprika

Lang utviklingstid
Chili har lang utviklingstid, og skal du i det hele tatt få noen modne frukter må du starte tidlig. Aller helst bør du starte året i forveien, slik som vi gjør. Vi prøver å få alle chilifrøene i  jorda  i romjula. Da har vi tid, det er blitt en enkel huskeregel, og chiliene rekker å modne i løpet av en kort norsk sommer.
Skal du så chili så tidlig er det en ting du må huske på. Lyset ute er ikke sterkt nok til å gi god plantevekst og derfor er du nødt for å tilføre en eller annen form for vekstlys. Vi har lysstoffrørarmaturer med vanlige lysstoffrør. (Kaldhvite)

Enkelt å så
Bruk kjøpejord fra pose. Du kan bruke ferdiglaget såjord, men vi bruker alltid vanlig plantejord til chili – det er billigere og funker like greit. Fyll en potte med jord, press jorden lett sammen så toppen blir flat, og så frøene ett og ett på toppen. Chilifrø er relativt store og det er enkelt å legge dem akkurat der du vil ha dem. Da får du passe avstand til nabofrøet og du hindrer at to frø spirer oppå hverandre, noe som kan by på problemer når du skal prikle om.

Deretter dekker du med jord. Bare et lett lag. Frøet skal dekkes med like mye jord som frøet er tykt, med andre ord bare lett dekking. Sett deretter frøpotta i et kar med vann og la jorda trekke til seg vann nedenifra. Når du ser at jorda på toppen er våt er potten gjennomfuktet. På denne måten blir all jorda våt uten at frøene ”vaskes rundt” i potten. Dette kan lett kan skje dersom du vanner med en vannkanne fra toppen. (Du kan selvsagt bruke en sprayflaske, men det vil ta evigheter før du har fått sprutet ut så mye vann at hele jorda er fuktig.)

Sett potten varmt på rundt 20 grader. Hos oss er badet et ypperlig sted, for resten av huset er bare 15 grader på vinterstid… Det er ikke behov for tilleggslys før frøplantene viser seg. Trer du en plastpose over frøpotten tørker den ikke så fort ut.



Du kan godt lage et hull til frøet.
Chilifrø er store og håndtelige.

Merk frøpottene godt.
Settpotten i et kar med vann.
Prikling
Når frøplantene begynner å vise seg må pottene frem i lyset. Da bør du også fjerne plastposen slik at det ikke blir stillestående fuktig luft rundt frøplantene. Da kan plantene angripes av soppsykdommer.
La frøplantene vokse under lyset inntil de har fått to-tre ”ordentlige blader”. Da bør du prikle om plantene. Prikling består i at du forsiktig planter om frøplantene i egen potte. Vi elsker priklepinnene våre, men du kan selvsagt også bruke en blyant eller en pinne for å løfte planten opp av jorda. Løft aldri i stilken, men ta heller tak i et av bladene. River du i stykker et blad er det ingen fare, det vil komme nye, men planten har bare en stilk.


Hold den lille planten i bladet.
Plant om i ny næringsrik jord.

Videre vekst
Når småplantene har etablert seg i pottene sine vil de etter hvert begynne å vokse godt. Da er det på tide å begynne gjødselvanningen. Følg instruksjonene på gjødselflasken for å se hvor mye du skal gi. Fortsett å stelle chiliplantene, og når faren for nattefrost er over kan du plante ut plantene. Vi planter alltid i veksthus for vi har dårlig erfaring med chili på friland. Eller, faktisk var første sommer vi bodde på Holter både varm og lang og vi fikk mange modne chili på planten våre ute, men de siste
årene har somrene vært for kalde og våte til at det har blitt noe særlig avling.


Chili vokser sent i begynnelsen.

Mange forskjellige
Det finnes en lang rekke forskjellige sorter av chili. Små, store, røde, gule, oransje, hvite og lilla, og de kommer også i en rekke forskjellige former og fasonger, og ikke minst styrke, så det er mye å prøve seg på!
Styrken på chili måles i scoville (SHU) på en skala fra 0 til 16.000.000 ! Hvor 0 er som paprika og 16.000.000 er ren capsaicin (det stoffet som brenner i munnen). Verdens sterkeste chili (i 2018) 'Carolina Reaper' kan nesten ikke spises og ligger på 2.200.000 SHU. Til sammenligning ligger pepperspray på 2.000.000-5.300.000!


Skal du prøve å så noen Chili i år?

Vi har en rekke frø til salgs i nettbutikken vår. Du finner dem her.

Hilsen
Tommy og Kenneth





tirsdag 25. desember 2012

Bokanmeldelse - Vis mig dit drivhus

Bokomslaget

Bokfakta:
Tittel: Vis mig dit drivhus
Forfatter: Claus Dalby
Forlag: Forlaget Klematis
Sider: 520
ISBN: 978-87-641-0875-0

Boken inneholder beskrivelser av 121 nordiske veksthus med personlighetene bak. Her får du gode detaljerte bilder av veksthusene med deres eiere. Boken inneholder 12 veksthus fra Norge. "Vis mig dit drivhus" inneholder veksthus i alle prisklasser fra flotte viktorianske til hjemmelagde drivhus.


Vurdering: 
Denne boken har jeg fått av Claus Dalby/ Forlaget Klematis for å anmelde.

Dette er en ryddig og oversiktlig bok med mange flotte bilder. Det er så mange nydelige bilder i denne boken at selve bildene fortjener en egen omtale! Hvert drivhus har bilder av selve drivhuset med forskjellige vakre detaljer. Det er fint å få se eierne av veksthusene og få en beskrivelse på hvordan veksthusene ble til. Det er lagt stor vekt på det personlige i hvert enkelt tilfelle.

Boken er helt klart en av de mest inspirerende bøkene jeg har lest på lenge. Dette er boken for drivhusdrømmeren! Det finnes ingen rett og gal måte å innrede veksthuset sitt på, alt faller på personlig smak, noe vi får se masse av i boken. Så vidt jeg vet finnes det ingen veksthusbok som denne, der alle slags typer veksthus er samlet mellom to permer med personlig informasjon.

Jeg syntes det var morro at Claus Dalby har tatt med både svenske og norske veksthus, hvem kunne tro vi hadde så mange skjulte perler i bakhagene våre? Så mye vakkert? Veksthusene fra hvert land er samlet etter hverandre. Skulle det være en liten ting som jeg savnet, så måtte det være en overskrift på landene så det var lettere å se hvilket veksthus som tilhørte hvilken land.
Vurdering 10/10

Vil du se litt i boken? Se på forlaget Klematis sine sider her: Forlaget Klematis

Claus Dalby signerer boken.
Her er det mye god lesing.


Forlaget skriver:
Det har været en intens og travl, men dejlig sommer her i 2012. Fra begyndelsen af juli til midten af september har jeg besøgt og fotograferet omkring hundrede og tyve drivhuse over hele Skandinavien. Et drømmedejligt arbejde.
Da jeg i 2007 udgav Drivhusdrømme, havde jeg ingen anelse om, hvad den bog ville være med til at sætte i gang. Den fik megen omtale, og en anmelder skrev: ”Det må være første gang, der er udkommet en drivhusbog, der handler mere om mennesker end om planter.” For det var netop det, bogen beskrev: drivhuset som det nye velværested.
Det er mit store håb, at denne bog vil inspirere endnu flere til at bygge en drøm af glas. Jeg tror, der for selvbyggeren vil være virkelig meget at hente. Min nysgerrighed er stadig stor, og jeg vil rigtig gerne følge med, så mail mig gerne billeder af nye projekter. Hvem ved – måske kommer der en dag (endnu) en bog.

Claus Dalby
Risskov, oktober 2012


Hjemmesiden til Claus Dalby : Mit haveliv

Claus Dalby på facebook: Claus Dalby








onsdag 12. desember 2012

Boklansering av Claus Dalby sin nye bok - Vis mig dit drivhus

Claus Dalby signerer sin nye bok -Vis mig dit drivhus
I dag har Tommy og jeg tilbrakt morgentimene på Claus Dalbys boklansering av sin nye bok Vis mig dit drivhus. Med nydelig frokost i fantastiske lokaler ble vi pressentert for Claus og hans nye bok. Det ble et hyggelig møte blant plantevenner, juleroser og mange flotte bøker. Utrolig hvor fort man finner tonen når man har felles interesser. Denne boken inneholder mange flotte drivhus fra Danmark, Sverige og Norge. Anmeldese av boken kommer så fort jeg får sett igjennom denne boken og det gleder jeg meg til!

Boken Vis mig dit drivhus
Copyright Photograph © Kenneth Ingebretsen

lørdag 8. desember 2012

Vanlig julerose - Helleborus niger

Ekte julerose - Helleborus niger
Hagen er i vinterhvile og snøen ligger tykt flere steder. Men ikke alle planter hviler på denne tiden Julerosen - Helleborus niger, er en av de som nå forbreder seg på tidlig blomstring. Under snøen ligger det runde knopper som sakte, så sakte begynner så svakt å strekke på seg. Det finnes bare en julerose som kan blomstre til jul og det er Helleborus niger - det er den ekte julerosen!
De selges ofte i blomsterbutikker i desember med fancy navn som 'Christmas Star' eller 'Christmas Carol' - alle er utvalgte kloner av Helleborus niger.

Julerose - Helleborus niger har fått navnet niger for at røttene er sorte. Den er en vintergrønnplante med koblete, læraktige blader. Blomstene kommer fra senteret av planten. De blomstrer fra mars til mai. Noen planter begynner å blomstre allerede på høsten og fortsetter å blomstre når snøen smelter.
Planten kan bli 20–30 cm høy. Blomstene er store og hvite, noen planter får et rosa skjær når de blir eldre.
Julerose vokser i fjellområder fra de Sveitsiske alper til Sør-Tyskland. Den finnes også i Østerrike, Slovenia, Kroatia og sørlige deler av Italia.

Mange vil merke seg at juleroser ikke er noen billigplante. Det er fordi de vokser ganske sakte når de er små, og fra planten blir sådd eller vevsformert til blomstring kan det ta over 3 år. Derfor koster også disse plantene litt når vi kjøper dem, men de er verdt hver eneste krone!

Planter i hagen spretter opp tidlig vår
Nyutspringet blomst er renhvit
Det finnes fylte sorter
Når blomsten blir gammel blir noen rosa
Stell i hagen:
I hagen klarer disse plantene seg fint uten spesielt stell, men de trives i halvskygge til skygge. Det beste er vandrene skygge. Står de på en plass som ikke tørker for mye ut på sommeren, tåler de også fint full sol her i Norden. Jorda bør være humusrik, luftig og porøs med noe kalk i jorda.

Stell inne:
Juleroser blomstrer naturlig på senvinter/tidlig vår med sterkt lys og lav temperatur. Slik vil de gjerne ha det hvis de står inne også – kjølig og lyst. Mange opplever at de kan få en del gule blader inne og det er for at de står for mørkt og varmt. Sett dem lysere straks. Skal de plantes ut til våren, må de få det lyst og kjølig resten av vinteren. Pass på å ikke overvanne, da kan de råtne.

Stell på trappa:
Mange kjøper juleroser for å ha ute på trappen. Det går selvfølgelig fint hvis det ikke blir altfor kaldt. Når det blir minusgrader bøyer blomstene seg ned for å hindre at blomsten blir skadet. Når det blir plussgrader reiser de seg opp igjen. Er det minusgrader hele tiden vil du ikke få fult utnytte av blomsten. Blomstene tåler ca. 4–6 minusgrader lett. De tåler mye mer hvis de blir herdet først. Slik at de ikke kommer fra 23 plussgrader og rett ut i minusgrader. Selve planten tåler mye mer og overlever fint en norsk vinter i bakken. I potte bør du ha stabilt snødekke vinteren gjennom eller bo i kystnære strøk for at den skal klare seg.


Formering:
Juleroser liker ikke å bli delt, men må de deles kan dette gjøres i august. Etter deling trenger planten tid til å etablere seg på nytt, og det kan godt ta over et år til den blomstrer på nytt. Den vanligste formeringsmetoden er å så dem fra ferske frø. Stikkordet her er ferske frø. Så dem i potter eller under morplanten så fort frøene er modne. De spirer enten samme høst eller våren etter. Plantene bruker fra 3–4 år på å blomstre.
Juleroser har masse pollen og nektar
Tidlige bier setter pris på juleroser

Julerosetips!

- Klipp bort bladene på våren, så kommer blomstene bedre frem.

- Skal du ha julerose til jul, bør du ikke kjøpe den for tidlig, så sant du ikke har et lyst og kjølig sted å ha den. (5-7 grader)

- Denne vårplanten reagerer på høye temperaturer. Jo varmere det er, jo kortere står blomstene. Så sett den vekk fra varmekilder som ovn og peis.

- Juleroser er ikke gode som snittblomster, for stilken klarer ikke å suge opp vann. Blomsterhoder som kan flyte i bolle med vann er lekkert og blomstene står ca. en uke.

- Har du plantene inne, sett planten kjølig og lyst med en gang de er ferdige med å blomstre. Pass på at planten ikke er for våt.


Copyright Photograph © Kenneth Ingebretsen

onsdag 5. desember 2012

Bokanmeldelse - seks planter som forandret verden

Bokomslaget.

Bokfakta:
Tittel: Seks planter som forandrer verden
Forfatter: Eva Mæhre Lauritzen
Forlag: Akademika forlag
Sider: 221
Utgivelsesdato: 20 november
ISBN: 978-82-321-0018-7

Boken inneholder beskrivelse av seks planter som har preget og forandret vår verden. Pepper, tobakk, kaffe, potet, bomull og sukker er grundig beskrevet. Her får du plantefakta, plantens historie fra den ble oppdaget frem til i dag, dyrkningsinformasjon og helseegenskaper. Eldre bildekopier er spred jevnt i boken.

Forlaget skriver:
Pepper, kaffe, bomull, tobakk, sukker, poteter. Denne boken handler om noen planter som har blitt selvsagte ingredienser i den norske hverdagen. Men historiene om hvordan de erobret  verden og forandret våre liv, er fulle av drama: oppdagelsesreiser, slavetrafikk og drømmer om makt og rikdom. Plantene har blitt brukt som medisin, mat og nytelsesmiddel, men også blitt møtt med fordommer og forbud. De er omgitt av myter, løgner, skandaler og anekdoter. Seks planter som forandret verden forteller historiene, fra plantenes opprinnelse og til i dag, om hvordan de forandret kosten og klærne våre, våre sosiale omgangsformer, byggeskikker og arbeidslivet.

Eva Mæhre Lauritzen er botaniker og har i mange år jobbet med formidling ved Naturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo.

Nå som dagene er kalde er det godt å sette seg ned med en kopp te og en god bok!

Vurdering:
Denne innholdsrike boken har jeg fått fra Akademika forlag til å anmelde.
I begynnelsen var jeg veldig nysgjerrig på hva denne boken kunne inneholde, med tanke på at den omhandlet kun seks planter. Men når boken åpnes skjønner jeg hvorfor. Hver plante er grundig beskrevet, her skinner det gjennom at forfatteren har mye kunnskap og stor interesse for planter og deres historie.

Det er tydelig at forfatteren har brukt mye tid på grundig bakgrunnsinformasjon. Boken er overraskende lettlest, mye grunnet at emnene er ryddige med gode overskrifter og innholdet rendyrket. Språket flyter godt gjennom boken.

Jeg ble fort revet med av plantenes historie ute i den store verden, men også historien i vårt eget land. Viste du for eksempel at det har vært dyrket tobakk i Norge i stor skala i Oslo og Vestlandet? Tobakksplanten trives nemlig godt i vårt kjølige klima. Eller at vi i 2011 importerte 414 tonn med pepper? Og hvordan hadde livene våre i dag egentlig vært hvis ikke vi hadde hatt sukker til blant annet konservering?

Jeg liker de gamle bildekopiene av bokomslag, plantetegninger og moderne bilder, og jeg kunne godt tenkt meg enda mer av dette. Det er spennende å se hvor mye plantene hadde å si gjennom annonser og bøker i tidligere tider. Disse plantene er en del av vår Norske historie, satt sammen på en god måte for nå og ettertiden. Vurdering 8/10