Sider

mandag 27. februar 2012

Beskjæring av granhekk


Beskjær kun årskudd
Kort inn greiner, ved et skudd





















Nå i slutten av februar er en perfekt tid til å beskjære busker og trær på. Vi har en gammel granhekk som var her når vi kjøpte huset. Den har ikke blitt beskåret på de siste ti årene. Det bringer en del utfordringer. Det gjelder å "lese" treet og vite hvordan det vil reagere på beskjæringen. Spesielt siden  gran ikke skyter nye skudd fra gammel ved. Det vil si jeg måtte beskjære veldig forsiktig for å sakte men sikkert la hekken bli tett og vokse til, men den blir aldri en smal og tynn hekk igjen. Heldigvis har vi plass nok.

Første året tok jeg toppene og kuttet de over en sidegrein for å gjøre inngrepet mest mulig usynlig. Toppene var store kanskje 1 - 1 1/2 meter lange. Sidegreinene ble kortet inn, rett over et skudd. 
Nå det andre året har hekken reparert seg bra og det var på tide å kutte av flere greiner i toppen, som var på vei til å bli nye topper. De ble kuttet hard inn. Sidegreinene ble denne gangen også kortet inn, rett over et skudd slik at ikke beskjæringen syntes så lett. 

Målet er at etter en del år har hekken vokst seg tett og jeg kan bruke en hekksaks i steden for manuell beskjæring. Granhekker skal i utgangspunktet kun beskjæres på siste års vekst og ikke inn på gammel ved. Så dette er en hekk man må beskjære hvert år.

Alt som blir fjernet fra hagen må få komme tilbake, haging er en sirkel av liv. Så vi putter greiene i kompostkverna og kutter de opp til masse fint komposittmateriale. Dette avkuttet bruker vi også til å legge under busker og trær, for å hindre ugress vekst. Etter noen år har det blitt til kjempe fin jord.
Avkutt
Oppkuttet kvist
Ganske fornøyd etter en god dags jobb!
Her gjelder det ikke å ha høydeskrekk!

Stemor gruppe på 1-2-3

1


Når jeg var så godt i gang med vårplantingen, fant jeg ut at jeg måtte jo ha noe på bordet ved inngangen også.  Hvorfor ikke en kurv med overskuddet av stemor pakken? Kanskje med noe mose og gåsunger etterhvert for vårfølsen sin skyld.
Super enkelt!

1. Finn plantebeholder, fyll med jord, sett ut plantene der du vil ha dem.

2. Plant stemorsblomstene og vann godt

3. Ferdig resultat, søte stemor i kurv.


2
3

lørdag 25. februar 2012

Vårplanting i potte


Ranunkel, primula og stemor i vårpotte.


Stemor

Det er bare å tilstå, vi kunne rett og slett ikke dy oss lenger, og kjøpte like greit litt småtteri til å plante i en potte til å ha på trappen. Det er mange år siden vi hadde vær og temperatur til å gjøre det, så jeg storkoser meg! Dessuten gir det skikkelig vårstemning!
Fargene ble valgt ut i fra stemorsblomstene som jeg syntes var helt nydelige med sin svakt lilla kant. Lys sitrongule farger er delikate.
Stemorsblomstene er tøffe planter som tåler mange minusgrader. De klarer  5 minusgrader uten problemer, og jeg har hatt de ute i 14 minusgrader et år ( Glemte å ta inn potten en natt) og det klarer de også fint, men selve blomsten blir skadet når temperaturen er så lav.


Primula

Når vi kommer ut i februar/mars begynner primulasesongen å gå mot slutten. Det er veldig synd, siden primula er planter som passer perfekt som utplantingsplanter på denne tiden. De tåler også mange minusgrader, er de herdet tåler de 5–10 minus fint. Primula er herdige stauder som er lette å få til hvis du planter de ut i hagen når de er ferdig blomstret. Dette er vårplanter som trives mye bedre ute med lave temperaturer en de gjør inne i en varm stue. Selvfølgelig fant vi en lys kremgul variant som matchet godt til resten av plantene i potten. Noen ganger er ton-i-ton like fint som frekke kontraster.




Ranunkel

Det er vanskelig å motstå ranunkler - Ranunculus, med sine delikate og tynne kronblader som ligger lag på lag. Ikke nok med at de er vakre, de er ganske greie å ha med å gjøre også, så sant de står ute. Inne i mørke, varme stuer trives de ikke, men får de det lyst og kjølig går det mye bedre. Dette er planter som også tåler flere minusgrader og passer perfekt i en beplantning på disse tider. De er ikke herdige nok desverre til å overvintre i hagen og vil du ta vare på denne planten, må du ta våre på knollen og oppbevare den frostfritt gjennom vinteren.





Slik planter vi:
Bruk 5 cm leca i bunnen av potten, fyll så på med jord. Plantene setter vi ut i potten før vi planter de. På den måten kan vi flytte dem rundt, og justere hvordan vi vil ha dem. Når vi har fått satt dem sammen, tar vi av potten og planter dem ned i potten. Når de er ferdig plantet, blir de vannet slik at rotklumpen kommer i godt kontakt med jorden. Thats it!
Da er det bare å passe på temperaturen, og ta inn potten om kvelden, ihverfall den første uken til plantene er blitt skikkelig herdet, da tåler de minusgradene enda bedre.

Planting av vårpotte
Ferdig plantet, denne blir fin på trappen.   





















Copyright Photograph © Kenneth Ingebretsen

torsdag 23. februar 2012

RHS Garden Wisley vinter 2012


Halvfylt blåveis, Wisley Gardens egen utvelgelse.
Det er ingen overdrivelse når jeg tør påstå at The Royal Horticultural Societys hage Wisley Gardens som ligger i Surrey, England er en av verdens beste hager. Vi besøker denne hagen gjerne tre ganger i året, for den er helt fantastisk. Til og med nå i februar er det mye å se og oppleve i denne hagen. I år besøkte vi hagen 13 februar. Vi pleier å bruke en hel dag her  for det er mye å få med seg. Jeg lærer masse nytt hvert år fra denne hagen. Jeg bruker denne hagen som en stor inspirasjon til vår egen hage.

Wisley har alt: Fjellhager, store veksthus, skogsområder, prærie rabatter, stor rosehage, arboret, visningshager, lynghage, dammer, grønnsakshage, frukthage, aktiviteter for barn, 3 spisesteder og et flott hagesenter. Denne hagen har alt og bruker mye ressurser på forskning innen for hageverden. Skal du besøke en hage i England i sommer er denne et must :-)

Ta en titt på nettsiden: Wisley Garden

Encyclia sp.
Cattleya hybrid
Hippeastrum papilio
Narcissus romieuxii
P. allionii 'Gavin Brown'
Tropaeolum hookeriana
Camelia  'Snow Bell'
Galanthus og Ophiopogon
Garrya elliptica 'James Roof'
H. 'Walberton`s Rosmary'
Formklipt Ilex
Alpinhuset, mye snacks her!
Cornus officinalis
Hamamelis - Trollhassel
Gartner øl må prøves!

Det nye veksthuset er veldig populært og flott.

Copyright Photograph © Kenneth Ingebretsen

onsdag 22. februar 2012

Chelsea Physic Garden

Galanthus 'Sam Arnott' som titter opp av snøen
Chelsea Physic Garden er Londons eldste botaniske hage, den ble anlagt i 1673. Hagen ligger ikke langt unna elven Themsen, og ble brukt til å studere medisinske planter. Bare det å gå rundt i denne historiske hagen får tankene til å vandre til alle de som har dyrket plantene her. Kan tro disse plantene var høyt skattet!
Hagen er i dag delt inn i områder der de fortsatt dyrker planter brukt til medisinske formål. Denne gangen besøkte vi hagen i februar på snøklokkehelgen som de arrangerer en gang i året. Her var det mange snøklokker til salg. Prisene varierete sterkt fra 40 kroner til 900 alt etter sjeldenhet. Det er selvfølgelige mye mer å se på sommeren, men tidlig vår var en fin tid besøke hagen også. De har også  4 gamle viktorianske veksthus i tre, som de holder en del samlinger av planter og en populær kafé. I hele tatt et hyggelig sted å tilbringe noen timer en flott vårdag.

Ta en titt på hjemmesiden: Chelsea Physic Garden

Galanthus 'John Gray'
Salgsrundell
Salg av snøklokker
Helleborus argutifolius
Phoenix canariensis
Eget bregnehus
Daphne bholua
Ekte alrune...
Viktorianske veksthus
Miniveksthus
Eranthis
Pelargonium echinatum

Copyright Photograph © Kenneth Ingebretsen

mandag 20. februar 2012

The Garden Museum - London

The Garden Museum er lokalisert midt i London, rett ved The London Eye, og ikke langt fra Big Ben. Så selvfølgelig måtte vi innom der når vi var i London nå i februar. Vi har vært på dette museet før, da med en utstilling om plantekjendisen Beth Chatto. Nå har de en ny utstilling som dreier seg om å gjøre byen grønn. Mer her : Grønn by  – En herlig tanke!
I tilegg til utstillinger har de også utstilt gamle hageredskap, som er herlig sjarmerende. De hadde virkelig redskap for alt før i tiden. Jeg skulle gjerne hatt noen av disse gamle redskapene, som er fulle av hagehistorie. Vi ble så inspirerte, så når vi kom over aspargeskniv, og en grønnsakkniv i Kew Gardens, måtte vi bare slå til. Man må jo ha en spesialkniv til å høste asparges!

 Mer om The Garden Museum

1
3
2
6
4
5
Bilde 1 - Gamle frøposer fra Yates seeds. Yates seed ble til i Manchester på 1800-tallet.
Bilde 2 - Frøstativ fra den gangen frøene ble solgt over disk. Flott frøskap!
Bilde 3 - En blomsterert-teller fra 1900 tallet, for å sikre riktig antal frø i posen. Smart!
Bilde 4 - Frømålere i forskjellige størrelser fra 1900-tallet
Bilde 5 - Mange gamle hageredskap. De hadde verktøy for alt før i tiden. Jeg skulle gjerne hatt noen av disse på veggen :-)
Bilde 6 - Vannkanne i kobber fra 1775–1800 tallet. De regner med at denne er fransk.

7
10
8
9
Bilde 7 - Dette er en løkmåler fra 1930-tallet. Kjekt å ha når du får betalt for størrelsen på løken.
Bilde 8 - Deler av den formelle hagen bak museet fra 1700-tallet
Bilde 9 - Laurbær – Laurus nobilis.
Bilde 10 - Stinkjulerose – Helleborus foetidus blomstrer i februar.


Copyright Photograph © Kenneth Ingebretsen