onsdag 11. januar 2017

Forkultivering - Slik gjør du det




Forkultivering kan høres ut som noe stort og vanskelig, men det betyr ganske enkelt at du sår frø inne eller i veksthus om våren for siden å plante dem ut på vokseplassen. Dette gir plantene et forsprang på sesongen og betyr at de vil vokse seg større, blomstre tidligere og gi avling tidligere enn hvis de blir sådd direkte på vokseplassen. For noen blomster og grønnsaker er det helt avgjørende at de forkultiveres inne hvis de i det hele tatt skal gi blomstring eller frukt i en vanlig norsk sommer. 

Å så frø, og få dem til å spire er i likhet med alt annet enkelt, så lenge du vet hvordan du skal gjøre det. Her har vi samlet noen tips og råd for hvordan du går frem. 




Det viktige lyset

En av de vanligste grunnen til at mange ikke lykkes med frøsåing inne er fordi de i sin vårlige iver etter å komme i gang starter for tidlig uten å ha godt nok tilleggslys. Skal du dyrke i en vinduskarm er det naturlige daglyset ofte ikke sterkt nok til å kunne gi god plantevekst før i april. Det vil si at dersom du sår frø før det ender du ofte opp med lange, tynne, lysgrønne frøplanter som strekker seg mot vindusruten. 

Så dersom du skal starte tidligere enn april bør du ha tilleggslys, men ved senere start trenger du som regel ikke det.

Det er dessverre ikke godt nok med en vanlig lyspære. Plantelys bør gi store mengder lys, og lite varme. Lysstoffrør er fine, men det finns også mange LED lys som gir god plantevekst. Trenger du plantelys har vi litt forskjellig i nettbutikken her: Plantelys

"Har du tenkt å starte med frøsåing før april? Har du i så fall godt nok vekstlys?"


Riktig temperatur

Forskjellige frøplanter spirer ved ulike temperaturer. Mange stauder kan spire allerede ved et par plussgrader imens tropiske planter trenger mye høyere temperatur for å spire. Det står angitt på frøpakken hvilken spiretemperatur som er ideell. Ofte er spiretemperaturen høyere enn temperaturen planterne vil vokse i. Det betyr at du bør kunne sette plantene på et kjøligere sted etter spiring.  Dette har å gjøre med at høye temperaturer gir rask vekst, men da må plantene også ha mye lys.  Hvilken temperatur som er best står som regel på frøpakken. Hos oss, før vi fikk veksthuset og mulighet for å sette planter kjøligere, besto dette i å la dem spire på badegulvet og så flytte dem til et kjølig soverom med vekstlys. 

"Har du et kjøligere sted å sette frøplantene dine etter at de har spirt? Eller er du kanskje så heldig å ha et vekstrom eller veksthus hvor du kan kontrollere temperaturen?"




Såpotter

Du kan så i nesten hva som helst. Plastpotter, fiberpotter, såbrett, papirpotter, melkekartonger, yoghurtbegere etc. Det viktigste å tenke på når du velger noe å så i er at det har hull i bunn så vann kan renne igjennom og jorda ikke blir for våt. Plast holder best på fuktigheten, fiber og papirpotter, hvor også ”potteveggene” slipper vann ut tørker raskere. Bruk det du synes fungerer best for deg. Vi bruker som regel grunne potter eller lave såbrett så vi ikke bruker så mye jord når vi skal så. Fordelen med fiberpotter og papirpotter er at du kan plante hele potten når frøplanten trenger mer plass, enten rett ut i hagen eller i større potter. Sår du mange små frø som siden bør prikles om i egne større potter er det en fordel å bruke potter der du kan ta ut jordklumpen og ta fra hverandre de små frøplantene.

Vi har flere forskjellige frøpotter i nettbutikken , eller kanskje du har lyst til å lage dine egne jordbriketter? Les bloggen om hvordan vi gjorde det her: Brikettlager

"Skal du så store frø som du enkelt kan så ett og ett frø i en fiberpotte, brikett eller liten potte? Eller skal du så mange små frø som du siden prikler om i egne potter? Er du flink til å huske på å vanne?"




Jord

Det er en stor fordel å bruke jord fra sekk eller pose fra blomsterbutikk eller hagesenter. Posejord skal være ugress- og skadedyrfri så du kan være sikker på at det som spirer faktisk er det du har sådd. Ikke fall for fristelsen til å bruke jorda fra hagen da du mest sannsynlig vil få med deg både ugressfrø og kanskje andre krypende, ubudne gjester. 

Det beste er å velge en pose med såjord. Den inneholder mindre næring, er iblandet litt sand for bedre drenering og er fri for store torvklumper eller andre store organiske biter. Spiller det egentlig noen rolle om det er store klumper i jordblandingen? Dersom flere frø spirer og roter seg i en klump må du prøve å få dem fra hverandre før de kan plantes om en og en.  Da er det fare for at en eller flere av dem kan skades. Kanskje ingen krise dersom du har mange frøplanter, men har du bare noen få er hver frøplante viktig.

Du kan med fordel blande inn litt perlite for å gjøre jorda luftigere. Dette er spesielt bra for stiklinger, men også til god hjelp ved frøsåing.

"Kjøp en pose såjord for best resultat."


Når du har sett på dette går du i gang med å så.





Slik gjør du det

Begynn med å fylle en potte med jord. Jorda kan godt fylles helt opp til kanten på potta for den skal trykkes lett sammen. Bruk noe flatt så du får en fin og rett jordoverflate. Du kan selvfølgelig bruke en hånd, men skal du så runde frø er det alltid en sjanse for at flere frø triller ned i gropene som garantert dannes når du flater til med noe som ikke er helt flatt. Spirer fire–fem frø tett i tett blir de vanskelige å få fra hverandre siden.

Så frøene med god avstand. Dette vil gjøre det enklere når du skal prikle om, eller plante om i egne potter senere. Store frø er som regel enkle å plassere, mindre frø kan være vanskeligere. Har du litt fin sand kan du blande noen frø i dette og så både sand og frø i ett. Deretter dekkes frøene med jord. Frø dekkes med et jordlag som er like tykt som diameteren på frøet. Det betyr ganske enkelt at små frø skal ha mindre jord over seg en store, og de aller minste frøene skal ikke ha jord over seg i det hele tatt. Noen frø er såkalt lysspirende og det betyr at blir de liggende under et lag med jord vil de ikke spire. Vi dekker mange frø med vermiculite. Den slipper lys til, samtidig som det dekker frø, hindrer sopper i stilken på spirene og hjelper til å holde på fuktigheten.




Når du har sådd frøene og plassert dem der de skal være må du vanne. Vi setter alltid frøpotter i et plantebrett og fyller vann i det.  Deretter lar vi  pottene stå i brettet og trekke til seg vann. Når jorda på toppen av frøpottene er fuktig betyr det at hele jordklumpen er gjennomfuktet. Ta potten opp av vannbadet og sett dem til å renne av. Grunnen til at vi gjør dette på denne måten er at vi er sikre på at jorda blir gjennomfuktet, men også fordi at hvis vi tar en vannkanne og vanner ovenfra vil den tørre jorda og frøene garantert skylles rundt i potten og frøene som du plasserte med god avstand samles ytterst i kantene eller i et hjørne.

Deretter setter vi pottene med frø til spiring. Vi bruker som regel et minidrivhus for å holde luftfuktigheten høy og hindre at jorda tørker ut. Husk at en enkelt uttørking akkurat idet frøene er begynt å spire kan resultere i at frøene dør og du vil aldri se noe over bakken. Du kan selvfølgelig bruke en plastpose over potten også dersom du heller vil det, men vi liker å ha muligheten til å ta av lokket  for bedre å holde øye med frøplantene.

Når frøplantene viser seg over bakken,  etter alt fra en til tre–fire uker avhengig av hva du sår bør du sette pottene på et lyst og gjerne litt kjøligere sted. Her kan du la de små frøplanten vokse seg større til de er så store at de er enkle å håndtere. Jo mer plass de har rundt seg, jo større kan de bli før du flytter dem. Dessuten kan små frøplanter som står tett i tett angripes av gråskimmel og  råtne.


Lykke til!
Hilsen Tommy og Kenneth

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...