søndag 22. november 2015

Stauder fra A til Z - Achillea, Aconitum og Anemone

Et vakkert staudebed med gode kontraster drømmer mange om.

Det er ingen hemmelighet at vi elsker stauder! Derfor tenkte vi det kunne være moro å gå gjennom alfabetet og nevne noen fine stauder som kan inspirere. Det finnes så mange flotte stauder som kan trenge å komme frem i lyset. Vil du følge med alfabetsereien vår: Stauder fra A til Z, kan du følge den her på bloggen eller vår facebookside: Garden Living

Er du usikker på herdighetsoner og hva det betyr? Lurer du på om stauden overvintrer hos deg? Les vår blogg som forklarer herdighetssonene her: Hva er herdighetssoner? -Vi forklarer


A


'Paprika' har blomster med en sterk farge som lyser opp.

Achillea millefolium 'Paprika'

Norsk navn: Bakkeryllik 'Paprika'
Høyde: 30-40 cm
Blomstringstid: Juni-juli
Blomsterfarge: Rød
Bruksområde: Blomsterbed og naturhage
Vokseplass: Sol
Fin sammen med: Lave prydgress som Stipa og Deschampsia
Herdighet: H7–8
Formering: Deling og basisstiklinger. Frø gir ikke planter med samme farge.

Mange kjenner ryllik som en vakker hvit villblomst, men det finnes mange fine hageformer av denne. Sorten 'Paprika' har en sterk rødfarge. Dette er en staude som trives best på mager jord, gjerne litt tørt og i full sol. Får den mye vann og gjødsel vokser den for fort og stilkene legger seg gjerne utover. Den kan dyrkes i hele landet og er herdig til H7–8. Bladene på ryllik er findelte og grågrønne, de har en krydderaktig duft. Ryllik er en voksevillig plante med en krypende voksemåte, den dekker 30 x 30 cm etter ca. 2–3 år. Det fine med ryllik er at den blomstrer lenge utover sommeren og klippes den tilbake begynner den å blomstre på nytt. Ryllik er en veldig holdbar snittblomst. Blomstene er elsket av pollinerende insekter.

Vår erfaring: Super plante på de tørre og solrike stedene. Den har en tendens til å gå ut i fuktig jord. Klipp av blomstene etter blomstring for å få nye blomster og for å hindre at de frør seg. Frøplanter får alle mulige farger, ofte dårligere enn morplanten. Plant den ikke for nære andre stauder som ikke tåler konkurranse, da de kan vokse ganske mye utover.


Vakker og sart rosa, passer inn i de fleste staudebed.

Aconitum napellus 'Rubellum'

Norsk navn: Storhjelm/venusvogn 'Rubellum'
Høyde:100-120 cm
Blomsterfarge: Lysrosa
Bruk: Blomsterbed, naturhage eller som solitær staude
Vokseplass: Sol til skygge
Fin sammen med: Store planter som Paeonia, Rodgersia, Chelone, og roser
Herdighet: H8
Formering: Deling

Vanlige storhjelm med blå blomster er en historisk staude i Norge og har vært dyrket i århundrer. Sorten 'Rubellum' derimot har rosa blomster på lange flotte spir. Denne sorten pleier å stå fint av seg selv på stive stilker. Den er verdifull i staudebedet da den gir høyde til bedet på en ryddig måte. Denne kan stå på vokseplassen i mange år og bruker noen år på å bli fullvoksen. Planten trenger ikke deles før du ser at det ikke vokser noe i midten av planten lenger. Den trives både i sol og skygge, gjerne med svakt fuktig jord. Storhjelm kan dyrkes i hele landet. Humlene er veldig glad i denne planten. Alle deler av planten er giftige og er å regne som rådyrsikker.

Vår erfaring: Flott plante i både sol og skygge og står fint av seg selv. Klarer seg greit selv også i konkurranse med andre stauder (eller ugress). Planten er giftig men frister ikke til å spises da den ikke har noen fristende bær.


Blå hvitveis 'Royal Blue' har en....
.... WOW effekt i hagen!

Anemone nemorosa 'Royal Blue'

Norsk navn: Hvitveis 'Royal Blue'
Høyde: 15–20 cm
Blomsterfarge: Blålilla
Bruk: Under busker og trær,  i blomsterbed og naturhage
Vokseplass: Sol til halvskygge
Fin sammen med: Andre vårplanter som Helleborus, Narcissus, Primula og Galanthus
Herdighet: H7
Formering: Deling

Dette er en blå hvitveis! Den er helt nydelig tidlig på våren sammen med vårblomstrende løk og stauder. De fleste kjenner til hvitveis som er flott vårblomst! Sorten 'Royal Blue' har blålilla blomster, den trives godt i både sol og halvskygge. Hvitveis har grunne, krypende røtter like under jordoverflaten og avdelte røtter blir fort til nye planter. Noen uker etter blomstring visner hele planten ned og viser seg ikke igjen før til neste vår. Hvitveis er en plante som gjerne beveger seg rundt i bedet med årene og holder seg sjelden på et sted, men hva gjør vel det når man er så flott? Den er fin å plante under bukser og trær, men også mellom andre stauder. Under gode forhold kan denne sorten vokse fort og dekke store områder. Tidlige humler og bier er veldig glad i denne hvitveisen.

Vår erfaring: En vårfavoritt som er lett å ha med å gjøre. Krever ikke noe ekstra stell, men bør få plass til å krype mellom andre stauder. Må plantes sammen med andre stauder som kan ta over plassen når den visner ned etter blomstring. Det bør være klumpformede stauder som holder seg på plass, så de ikke konkurrerer med å krype utover.


Her finner du tidligere innlegg i vår staudeserie stauder A - Z

A - Stauder fra A til Z - Achillea, Aconitum og Anemone
B - Stauder A til Z - Baptisia, Bergenia og Brunnera
C - Stauder fra A til Z - Campanula, Centaurea og Corydalis

Hilsen
Tommy og Kenneth


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...